iDevice.ro test – iPhone 4S si viteza de navigare folosind internetul mobil din Romania

    Apple a implementat in noul iPhone 4S un chip baseband mai puternic, capabil sa atinga viteze mai mari in timpul navigarii pe internet. Desi se zvonea ca vom avea posibilitatea de a naviga pe internet cu viteze de pana la 21.6 Mbps, in realitate iPhone 4S permite navigarea cu viteze de 14.4 Mbps si cred ca este mai mult decat suficient pentru Romania. In imaginile de mai sus aveti cateva teste facute de mine in aceasta dimineata pe propria cartela cu abonament Orange. Optiunea de internet mobil din abonament imi permite sa navighez cu viteze de pana la 21.6 Mbps insa in Romania am reusit sa ating 9.17 Mbps pe iPhone 4S deocamdata. Toate testele au fost facute folosind aplicatia SpeedTest si numai pe serverele Timisoara si Bucuresti insa cel din Timisoara a oferit rezultatele cele mai bune. Testele au fost facute in Bucuresti unde Orange are teoretic retele care permit utilizatorilor sa navigheze cu viteze de pana la 43 Mbps.

   Pozele de mai sus prezinta testele facute de catre mine folosind o cartele DigiNet Mobil pe care o aveam in casa si am ramas foarte surprins sa constat ca iPhone 4S este capabil sa atinga viteze de 7.8 Mbits. Folosind stick-ul de la RDS nu am trecut vreodata de 3 Mbits insa acum vad ca viteza este mai mult decat dubla atingand practic maximul valorii oferite prin abonament de RDS. Din pacate nu am cartele Vodafone/Cosmote cu internet activ pe ele dar daca reprezentatii celor doua companii ar oferi cate o cartela pentru teste as fi bucuros sa fac o comparatie asemanatoare.

    Vitezele atinse de iPhone 4S se traduc in felul urmator :

  • 9.17 Mbits = ˜1.2 MB/secunda, adica luati un film de 700MB in putin peste 9 minute.
  • 7.87 Mbits = ˜0.98 MB/secunda, adica luati un film de 700 MB in putin peste 11 minute.

    Desigur ca pentru a atinge asemenea viteze trebuie sa aveti optiuni de internet care sa nu fie limitate la 3.6 sau 7.2 Mbits si probabil putini dintre voi vor obtine rezultate asemanatoare acasa. Am incercat sa fac testele la ore la care traficul din retelele GSM de date este minim pentru a vedea care este viteza maxima pe care o pot atinge. Daca repetati testele la ora publicarii acestui articol sau in cursul serii s-ar putea sa aveti rezultate mult mai slabe.