iDevice.ro review: iPhone 4S si autonomia bateriei

    Noul iPhone 4S al companiei Apple vine echipat cu aceeasi baterie prezenta in iPhone 4 dar cu hardware mai bun care teoretic, consum mai multa energie in timpul utilizarii. Mai mult decat atat, iPhone 4S nu are un buton care sa permita inchiderea conexiunii 3G deci nu veti putea creste autonomia dispozitivului prin comutarea la o retea EDGE atunci cand va aflati intr-o zona cu semnal slab. Pe site-ul oficial Apple sustine ca iPhone 4S are o autonomie mai mica in stand by si in cazul folosirii internetului insa o autonomie mai buna pentru apeluri voce prin intermediul unei retele 3G. Practic in specificatiile listate de catre Apple, iPhone 4S are 9 ore de folosire a internetului prin Wi-Fi fata de 10 ore cat are iPhone 4 si 200 de ore de stand by fata de 300 cat are iPhone 4.

    Chiar si cu aceste noi specificatii publicate de catre Apple, terminalul are aproape aceeasi autonomie precum un iPhone 4, cel putin asta am descoperit eu in testul derulat ieri si astazi. Prima imagine a acestui articol releva faptul ca iPhone 4S atinge 5 ore si 40 de minute de utilizare, autonomie care este putin mai mica decat cea pe care o obtineam anul trecut pe un iPhone 4 cu iOS 4 fara jailbreak. In cazul terminalului iPhone 4 autonomia era cu aproximativ 20 de minute mai buna insa pe un sistem de operare vechi de un an si cu mult mai putine functii implementate in el.

    Acum probabil va intrebati ce am facut cu terminalul din moment ce am obtinut acea autonomie. Ei bine iata pentru ce am folosit iPhone-ul :

  • inregistrare de poze si filme – 20%;
  • discutii cu Siri – 10%;
  • navigat pe internet – 30%;
  • testat jocuri – 20%;
  • vizionare filme pe internet – 5%;
  • folosire GPS-ul pentru localizari – 5%;
  • vorbit la telefon – 10%.

    Desigur ca in tot acest timp am avut Siri activ si aveam notificarile PUSH active pentru vreo 5 aplicatii de la care primeam destul de multe mesaje. Practic am utilizat terminalul in acelasi mod in care utilizam iPhone 4, am facut tot ce se poate face cu el si autonomia a fost aproape la fel de buna precum cea obtinuta pe un iPhone 4 dar cu iOS 4. Daca sunteti multumiti cu autonomia terminalului iPhone 4 atunci cu siguranta veti fi multumiti si cu autonomia noului iPhone 4S insa trebuie sa tineti minte ca testele au fost facute fara jailbreak. Daca implementati un jailbreak si incepeti sa instalati diverse tweak-uri atunci puteti sa renuntati deja la multe minute de utilizare. Totodata trebuie tinut minte ca iPhone 4S NU permite dezactivarea 3G-ului iar daca va aflati intr-o zona in care semnalul fluctueaza, autonomia va fi redusa simtitor.

    In concluzie, diferentele dintre autonomia terminalului iPhone 4 si cea a terminalului iPhone 4S sunt minime si eu unul sunt foarte multumit de noul dispozitiv. Trebuie totusi sa luati in calcul faptul ca indiferent ce review cititi, autonomia variaza in functie de felul in care este utilizat dispozitivul. Niciun review nu va poate spune cu certitudine cum se va comporta un terminal in orice conditii de utilizare. Autonomia obtinuta de mine poate fi mai mare sau mai mica decat cea obtinuta de voi in utilizarea obisnuita a dispozitivului.