De ce sunt terminalele iPhone mai ieftine in SUA decat in Europa?

    In ultimele zile am vazut foarte multi oameni care reclamau faptul ca in SUA terminalele iPhone costa doar 200 de dolari si in Europa un asemenea dispozitiv ajunge pana la 8-900 de euro in magazine si acest lucru nu este corect. Intr-adevar, preturile din Romania sunt mari insa cei care iau de bun pretul de 200$ din SUA au fost pacaliti de sistemul de marketing al companiei Apple. La fiecare conferinta de prezentare a unui iPhone, Apple prezinta pentru dispozitive NUMAI preturile pentru abonamente, NU si cele “la liber”.

    Practic acei 199/299/399$ pe care credeti ca ii veti da pe un iPhone 4S reprezinta pretul terminalului achizitionat cu un abonament lunar de 80$, abonament pe care trebuie sa il incheiati obligatoriu pe o perioada de doi ani de zile. Practic un american da pe un iPhone + abonament in jur de 2000$ in doi ani de zile desi initial pretul pare extrem de mic. Apple promoveaza terminalele la preturile de abonament in ideea de a atrage cat mai multi utilizatori insa majoritatea nu inteleg faptul ca acele preturi nu au nici o legatura cu un cost final pentru un asemenea dispozitiv.

    Lasand la o parte preturile de abonament, trebuie sa luati in calcul faptul ca majoritatea statelor americane percep pentru produsele electronice un TVA de maxim 9%, deci la orice pret din Apple Store SUA puteti adauga inca maxim 9% si aveti pretul de achizitie. Acest TVA se aplica doar in anumite state insa cei care cumpara produse din SUA si le vand in Romania aplica de obicei aceasta taxa. Practic daca vedeti un iPhone 4S cu pretul “la liber” de 650$, in realitate veti da 700$ pe el si acelasi lucru se aplica pentru Mac-uri unde cei 9$ se transforma in minim 100$ pentru orice MacBook.

    In concluzie, NU luati preturile din Apple Store drept preturi de referinta pentru Europa, pe continentul nostru se aplica alte taxe, trebuie luat in calcul transportul si in final preturile sunt mai mari decat in SUA.