8.4% dintre posesorii de telefoane mobile din Romania detin un smartphone

    In Romania telefoanele nu prea destepte si ieftine se regasesc in buzunarele a peste 90% dintre posesorii de telefoane mobile, in timp ce doar 8.4% dintre consumatori au achizitionat un smartphone. Informatiile vin dintr-un studiu facut de GFK, studiu care plaseaza Romania in pe ultimul loc intr-un top al catorva tari din regiune. Slovenia este tara in care se gasesc cei mai multi detinatori de smartphone-uri si in Romania se gasesc mai putini decat in Letonia, Estonia, Serbia si chiar Kazahstan, tari pe care noi le privim “de sus”.

Detinatorii de telefoane inteligente reprezinta un target atractiv pentru industria publicitatii, deoarece probabilitatea de a-i atinge prin publicitatea online este considerabil mai mare in comparatie cu detinatorii de telefoane clasice. In contrast cu acestia, detinatorii de smartphone sunt mai activi in accesarea internetului de pe telefonul mobil si prezinta un interes mai mare fata de serviciile online, cum ar fi cumparaturile online sau internet banking.

    Din pacate studiul nu spune cate milioane de posesori de telefoane mobile exista in aceste tari si cred ca aceasta informatie ar fi contat enorm de mult. In rest, studiul readuce in atentie faptul ca Romanai este o tara saraca, mult mai saraca decat altele pe care noi le privim adesea “de sus” desi nu ar trebui.

15 COMENTARII

  1. Conform celor de la GFK studiul a fost facut pe un esantion de 15000 de oameni in 15 tari ceea ce inseamna 1000 de oameni in fiecare tara. Cei 1000 de respondenti nu reprezinta un volum suficient de mare pt a creea o imagine corecta a numarului de smartphone-uri .Pentru a face un studiu corect trebuia sa se ia numarul de abonati din fiecare tara si din acestia sa fie intrebat un esantion de x%.
    In afara de asta, rezultatul testului depinde foarte mult si de formularea intrebarilor deoarece multi romani desi au telefoane de tip smartphone habar nu au ..mai degraba tind sa stie brandul telefonului si nu tipul acestuia .
    Un raspuns exact in ceea ce priveste numarul de smartphone-uri din piata il pot da numai operatorii
    de telefonie de la noi si nici acesta nu ar fi decat intr-o anumita proportie corect .

  2. Depinde cum au numarat – daca s-au luat dupa numarul de telefoane care se conecteaza la internet, nu cred ca e corect.

  3. Din propria experienta spun ca studiul nu este in totalitate corect, deoarce am fost in 2 tabere in afara tarii, cu copii din toata Europa si ma numaram printre putinii care aveau un smartphone si cred ca am fost singurul cu iPhone deci…

  4. era de asteptat acest sondaj si inca o data ni se aminteste cat de jos am decazut pe plan european cat si mondial si sigur noi ca tara ne indreptam cu pasi siguri si repezi catre tarile alea slab dezvoltate si sarace din Africa de Sud pt ca asa vor sa ne duca ai nostri bravi conducatori.Suntem prea saraci Majoritatea dintre noi ca sa ne permitem produsele atat de mult ravnite de la Apple.

  5. Sloveni de ani de zile se stie ca o duc cel mai bine din zona. Pana si Croatia si Bosnia-Hetegovina stau mai bine. Si sa nu uitam ca au fost intr un razboi care lasa urme adanci. Iar noi am avut parte numai de hoti, si milionari de carton. Stiu in ce sa investeasca. Cand intri in Slovenia sau Croatia parca esti in Austria doar frontiera te anunta unde esti.

  6. Cred ca sondajul e corect. Am devenit o tara saraca si mult tineret a plecat, iar cei in varsta, cei peste 45 ani nu cred ca sunt curiosi de smartphones, ma rog, majoritatea. Si 8.4 % mi se pare destul de generos.

  7. Statistic vorbind eu as estima procentul de smartphone-uri din tara undeva intre 16 si 20 la suta ..cine nu ma crede nu are decat sa faca un pic de cercetare in ceea ce inseamna piata telefoniei mobile/oferta de telefoane in ultimii 2 ani.

  8. @Chatarga, Ia zi matale pe ce procedee statistice te bazezi cand faci afirmatiile de mai sus. Ai auzit de esantionare? Cum adica sa intrebi doar abonatii, matale ai auzit si de PrePay, oare ei nu pot avea smartphone? Astia de la GFK sunt niste mari idioti, bine ca suntem noi buni la toate si putem scoate “pareri statistice” din burta. Si eu pot spune ca statistic, 47% din forumisti de aici, nu au nici cea mai mica idee despre ce vorbesc.