Iata de ce Apple nu permite schimbarea bateriilor propriilor produse

   Daca ai un produs portabil al Apple atunci cu siguranta stii ca bateria nu poate fi schimbata de catre tine acasa sub nici o forma si trebuie sa mergi la un magazin Apple sau la un service autorizat pentru a o schimba sau a schimba dispozitivul cu totul. Multa lume s-a intrebat care ar fi motivul din spatele acestei decizii de a nu permite schimbarea bateriilor si un brevet de inventie ale Apple ofera cateva explicatii in acest sens. Apple spune in brevet ca design-ul produselor sale este extrem de important si prin el utilizatorii definesc experienta pe care o au cu un produs. Pentru a oferi un design placut si o experienta cat se poate de buna Apple a conceput produsele sale astfel incat sa fie placute ochiului dar si utile iar asta implica renuntarea la anumite beneficii si posibilitatea de a schimba bateria este unul dintre ele.

Apple says that its embedded battery is a solution for a “portable computing device that is durable, lightweight and efficiently packaged.” The description of this specific embedded battery shows an extraordinary amount of attention to the goal of supporting the design of the device as experiences by the user. For example, there are structural “ribs’ that protect the battery from compression, but are lighter than a structure that would need to be present were the battery removable.

   Desigur ca exista si o motivatie financiara la mijloc deoarece Apple castiga bani frumosi din schimbarea produselor a caror baterii nu mai sunt bune, clientii fiind nevoiti sa plateasca reparatiile si noile baterii. Totusi imposibilitatea de a deschide produsele are si ratiuni practice pentru Apple care se asigura intr-o anumita masura ca utilizatorii nu vor strica produsul atunci cand il desfac si nu inlocuiesc piesele originale cu altele neoriginale. Pentru aceste restrictii exista intotdeauna cate o explicatie insa cea privind design-ul nu este prea convingatoare pentru mine.