Apple vinde chip-urile NAND flash din iDevice-uri la preturi de aproape 10 ori mai mari decat cele de achizitie

   Daca ati fost interesat sa achizitionati un iDevice anul acesta atunci cu siguranta ati observat ca diferenta dintre un iPhone de 16 GB si unul de 32 de GB este de 100€ si ea se pastreaza in cazul tabletei iPad. Ati spune ca Apple plateste foarte multi bani pe NAND flash-urile care stocheaza informatiile din iDevice-urile noastre din moment ce diferenta de pret dintre ele este atat de mare. Ei bine in realitate Apple plateste doar 10.72$ pentru fiecare 16 GB de memorie a unui NAND flash iar americanii platesc acest chip la un pret de aproape 10 ori mai mare decat cel cu care Apple il achizitioneaza. Daca e sa vorbim despre europeni atunci diferenta creste si mai mult deoarece la noi diferenta de pret e in euro si nu in dolari.

The only difference between a 16 GB iPhone 4S and the 32 GB model is 16 GB of NAND flash memory, for which Apple (AAPL) charges customers $100. But according to Bernstein Research’s Toni Sacconaghi, Apple buys that memory for a heavily discounted price of $0.67 per gigabyte, or a total $10.72.

   Apple obtine profit foarte mare de pe urma iDevice-urilor sale si aceasta diferenta de pret dintre diversele modele de iDevice-uri este una dintre metode. Anul trecut Apple a cumparat aproape un sfert din intreaga cantitate de NAND flash-uri disponibile la nivel global si asta i-a permis sa obtina preturi atat de bune insa din pacate noi, consumatorii, platim cu varf si indesat pentru beneficiile obtinute de Apple.