In Romania telefoanele furate nu vor mai putea fi utilizate

   Desi in tarile civilizate operatorii de telefonie mobila blocheaza telefoanele furate in baza IMEI-ului, in Romania abia acum se gandesc institutiile statului sa faca acelasi lucru. Conform celor de la Pro TV, ANCOM lucreaza deja la o lege care ar permite operatorilor de telefonie mobila sa blocheze telefoanele furate in baza IMEI-ului. Totul va functiona cu ajutorul unei baze de date centralizate in care IMEI-urile vor fi introduse de indata ce utilizatorii vor raporta un terminal furat la un operator de telefonie mobila.

    Teoretic orice telefon mobil poate fi blocat, practic unii vor gasi metode de a schimba IMEI-ul pentru a-si putea folosi telefonul. Ideea este foarte buna si sper ca fie pusa in aplicare cat se poare de repete pentru a limita posibilitatea de a vinde un telefon furat.

27 COMENTARII

  1. Nu cred ca telefoanele apple for intra in aceasta categorie… Deja sunt mii de plangeri in care compania apple e acuzata ca nu are nici o treaba cu telefoanele furate, si sunt situri de unlocking ( pe care fac baietii iphoane neverlocked) pe care poti scoate un imei din acea baza de date… Ma refer bazele de date care extista deja… Poate ca in romania va fii ceva diferit. Doamne ajuta…

  2. Stirea de fata se aplica pentru telefoanele vandute legal si furate in Romania. Cele de afara ce se vand acum in tara (cam 99%) nu vor fi afectate. Nu vine francezu in Romania sa zica vedeti ma ca IMEI-ul cutarescu apartine unui telefon furat din Franta…
    Daca va comunica baza de date cu toata Europa cel putin atunci e alta treaba.

  3. Ar fi buna o asemenea lege poate se mai lasa unii de furat… in strainatate pot sa imi las geanta pe banca in parc si nu o ia nimeni pana nu apare un roman “binevoitor”… din cauza unora fara invatatura, fara maniere care cred ca ce’i al nostru e si al lor trebuie sa plecam capul in fata strainilor care in mod normal nu ar fi mai presus de noi cu nimic…” vreau si eu o tara ca afara”

  4. Deabea astept legea asta,va fi mana cereasca,iar eu fiind roman ma duce mintea la o metoda de a face bani de pe urma hai sa nu zic (fraierilor) ca suna dur ci credulilor,cum?Voi cumpara telefoane,le voi vinde second,dupa care la vreo cateva zile voi contacta cumparatorul,si anume,tovarase ia mai baga 100 de euro ca altfel il declar furat si blochez imeiul,si uite asa mai fac eu un ban,hai cu legea hai cu legea,si nu ijurati ca suntem toti romani:)

  5. catanzaro27 te contrazic, atata timp cat eu sunt cumparatorul de drept al dispozitivului ( nokia, iphone … etc ) si fac plangere la operatorul de telefonie mobila de unde l-am cumparat ca mi-a fost furat ( bine’inteles trebui raportat la politie, etc etc … ) operatorul de telefonie mobila face solicitare catre serverele apple iar acestia din urma blocheaza acel imei ( black list ). Dar da, exista persona din firma ce au acces si le pot scoate pt. un comision.

  6. @Bino vei putea raparta furtul si bloca telefonul doar cu dovada ca ai cumparat acel telefon…gandeste-te ca eu iti iau IMEI-ul si vreau sa iti blochez telefonul cei de la companie ma cred pe mine ca este al meu…succes iti urez daca crezi ca reusesti sa faci asa ceva.

  7. Eu nu cred ca se va aplica decat pt telefoanele vandute in romania. Nici un operator gsm nu prea are interes sa stopeze fenomenul “magazinul gsm de colt” deoarece orice telefon folosit inseamna bani pt ei , fie ca suni sau esti sunat

  8. @Bino partea rea este ca tu trebuie sa iei telefoanele la abonament ca sa le iei cu un pret bun si sa le dai cu unul si mai bun…si cate abonamente poti sa faci ? :))) No Chance!

  9. Sa nu injuram? Bino incep sa mi dau seama ca ti am dat drepatate degeaba in celalalt articol sii dau dreptate lui Zaone: tu bati campii bine. Cui ii poti vinde un telefon pe ochi frumosi fara vreun act ceva ? Unui credul cum zici tu!! Si apoi il suni sa ii mai ceri bani??!!! Si daca nu mai i ti va da nr de tel cum vei mai lua contact cu el?? Sau daca il scoate din tara?!! Eee??!!! La asta te ai gandit?!! Sau n ai ajuns pana acolo! ?

  10. Nici intre alte tari europene nu este o baza de date comuna. Daca e furat intr o tara spre ex din Franta si e vandut in Italia sau Spania nu exista un sistem care sa avizeze politia . Cel putin din cate stiu eu ! Si in Romania se vor continua sa fie furate tel dar vandute afara. Va fi putin mai complicat dar vor mai fii dezgratii . Pana nu va exista o baza comuna cel putin europea nu se va frana fenomenul. E interesant ca pot exista cazuri cand un tel al unei companii sa fie furat intr o tara si vandut in alta tara si folosit in aceiasi companie!! Asa ca… aveti grija la buzunare!!!

  11. Salutare, nu stiu daca asta e locul cel mai potrivit de a posta aceasta intrebare, dar daca gresesc imi cer scuze moderatorului. Asadar am 2 iPhone 4 cu gevey sim, ambele functioneaza perfect insa pentru a primi notificarile trebuie activat cu sam ( cel putin asa am inteles de pe forum ) unul am reusit sa-l activez si functioneaza perfect insa pe celalalt nu reusesc deloc, precizez ca i-am facut de mai multe ori restore, am intalat ultima versiune de ios, si tot nu merge si nu mai stiu ce sa-i fac, si as fi tare recunoscator daca cineva mi-ar putea da vreun sfat. Inca o precizare, nu stiu tara in care este blocat si nici nu stiu cum sa o aflu. Telefonul are urmatoarele caracteristici: iphone 4, ios 5.0.1 jailbreak unthetered + gevey sim, model MC605DN. Multumesc tare mult pentru orice sfat!!!

  12. Salut Zaone!
    Am o mica problema si nu stiu pe cine sa intreb. Am updatat un iphone 4 la 5.0.2 de la 4.0.3 prima oara avea baseband 01.59.00 iar acum are 04.11.08. L-am jailbreak-uit cu redsn0w 0.9.11.b3. Totul a fost ok, s-a instalat cydia l-am deschis dar nu isi ia semnal, absolut deloc, si am pus mai multe sim-uri dar pe nici unul nu a mers.
    Ai vreo idee? Eu unul am ramas in pana de idei.
    Merci anticipat pt un mesaj.
    Salut!

  13. Legea e binevenita…se agita prea multa lume, de parca majoritatea ati avea telefoane furate sau ati intentiona sa cumparati telefoane furate…exista un risc, sa vinzi telefonul cuiva si apoi sa faci un santaj (convorbirea putand fi extrasa oricand de politie), pentru care risti un dosar penal….deci, astept un baiat de asta, care sa imi vanda telefonul, apoi sa il declare pierdut…cu mare interes il astept….cat despre desfacut si vandut ca piese, e ceva mai greu….so….e plina tara de destepti 🙂

  14. mai terminati ma cu telefoanele furate ca le gasim metode si pt imi. pt decodate cat timp exista baieti destepti in romania daca se baga si cnp-uri le decodam cu brio