iPad 3 cu Retina Display si necesitatea implementarii unui procesor quad-core

   Vineri cei de la Bloomberg anuntau ca partenerii companiei Apple au inceput sa produca tableta iPad 3 in propriile fabrici si ca ea va veni cu un ecran Retina si cu un procesor quad-core. Lasand la o parte Retina Display-ul, implementarea unui procesor quad-core reprezinta un element de noutate desi in trecut s-au descoperit informatii care dadeau de inteles ca Apple testeaza iDevice-uri cu asemenea procesoare. Daca va avea Retina Display atunci iPad 3 va veni cu o rezolutie de 2048 x 1536 pixeli si aici un procesor quad-core plus un chip grafic net imbunatatit isi vor face din plin simtite prezenta. Eu unul inteleg implementarea unui procesor quad-core in momentul de fata doar daca Apple face o tableta cu Retina Display pentru ca o asemenea rezolutie are nevoie de un procesor puternic nu doar pentru jocuri ci si pentru aplicatii, navigare web, etc.

   Totusi ratiunea din spatele implementarii unui asemenea procesor ar putea avea legatura si cu alte aspecte. Procesorul dual-core din iPad 2 functioneaza foarte bine desi are o frecventa de lucru de doar 1GHz, deci mai mica decat ce a altor tablete din aceeasi categorie. Pentru Apple acum ar putea fi o problema de specificatii hardware si nu neaparat de imposibilitatea de a oferi performante satisfacatoare utilizatorilor sai. iDevice-urile lansate recent de Apple au oferit performante identice sau putin mai bune decat ale dispozitivelor Android disponibile pe piata dar asta a avut un alt motiv in spate. Pana recent acele dispozitive  functionau in baza unor procesoare dual-core insa tabletele si smartphone-urile quad-core incep sa apara iar Apple va trebui sa implementeze aceleasi tehnologii in dispozitivele sale pentru a ramane relevanta. Nokia, RIM si alti producatori au avut multe de pierdit din cauza razboiului specificatiilor hardware si Apple nu cred ca va merge pe aceeasi cale.

   Desi se spune ca Apple nu tine cont de aceste lucruri, eu unul cred ca la Cupertino trebuie sa se ia in calcul faptul ca oamenii cauta cele mai puternice produse si lista de specificatii este primul lucru care sare oricui in ochi. Nimeni nu poate spune sigur daca iPad 3 va avea quad-core insa in martie vom afla ce a pregatit Apple pentru noi.

24 COMENTARII

  1. Multi spun ca nu stiu ce samsung are procesor de 1.5 ghz mai „TARE” decat iphone, dar un adevarat utilizator de apple stie ca poti pe hartie sa ai cele mai tari „spec”-uri daca experienta de utilizare e praf! Asa ca zaone, dar apple pune accent pe experienta utilizatorului in primul rand si nu doar pe niste informatii pe hartie. Uita-te la macbook-uri de exemplu. La banii pe care ii cer nu au configuratii foarte potente dar utilizatorul va primi tot ce are nevoie. La fel si cu ipadul

  2. pacat de oameni care se arunca pe cel mai puternic procesor. trebuie sa ia in privinta ce poate oferii o tableta fata de alta….

    sincer am testat vreo 10 tablete android si pot sa zic ca sunt nimic pe langa ios….

  3. dar la tablete numai procesoare de 1GHz sunt? 2-3 GHz nu exista? pe principiul asta ajungem la 6-8 nuclee la anul. totusi vorbim de o tableta cu un sistem de operare rudimentar (indiferent ca este ios sau android). cred ca este mai mult marketing decat folosirea corecta a puterii cpu.

  4. Daca e quad cel putin un an e de top,si dupa 2 ani de acum incolo incepe sa gafaie(app si IOS mai complexe)…deci ,bateria sa tina atat si e o investitie buna.

  5. Una peste alta, ipad2-iul cam gafaie pe pagina de idevice.ro. Sacadeaza in permanenta la scroling si zoom. Deci un pic mai multa putere n-ar avea ce strica.

  6. Spune-i posesorului, nu mie. Eu vad doar rezultatele. Oricum, nu e singurul site. Si, mai mult, daca tot avem o masina buna, sa traga tare si la deal, nu numai la vale, ca tot sint in voga comparatiile cu masini pe aici.

  7. Parca veniti de pe alta planeta.Voi nu sunteti obisnuiti cu apple?Apple da doar putin mai mult,de fiecare data cand lanseaza un produs nou.Parerea mea este ca imbunatatirile vor fi strict flash in spate,camera mai mare,siri si poate…retina display.In rest nimic.In nici un caz nu o sa aibe sticla pe spate.La un telefon merge ca este mic,dar ganditi-va la dimensiunea tabketei…nu merge.

  8. motivul pentru care ipad 2 se misca mai bine decat alte tablete este sistemul de operare nu procesorlul , pentru ca Android este un sistem foarte pretensios . asa ca in afara de retina display care necesita un procesor mai bun nu vad rostul unei procesor quad- core .

  9. @zaone eu tot cred ca faci confuzii intre necesarul chipului grafic si procesor sau numarul de nuclee… Iti repet ca rezolutia nu este data de numarul de nuclee ci de chipul grafic. Rezolutia mai mare necesita un chip grafic mai bun, nu mai multe nuclee. Exact ca si in cazul unui pc … Rezolutia este data de placa video nu de procesor.

    Deci ideea ca tu intelegi nevoia de un procesor quad core este doar doar ideea ta fara sa fie bazata pe nimic.

  10. @Oakyz: Uiti ca acel chip grafic are nevoie de un procesor puternic pentru a nu fi gatuit? Asta cui i-o lasi? O rezolutie mare are nevoie si de procesor puternic si de chip grafic puternic.

  11. @zaone cred ca si vechiul meu p4 poate suporta rezolutia asta fara problme, cum spunea Placa video (chipul video in cazul asta) face treaba. E adevarat ca un procesor slab poate scade din performante, DAR crede`ma ca eu am un dual core (amarat) si imi merg jocuri si programe mult complexe decat poate rula un iPad sau iPhone, deci sa fim seriosi daca eu nu am nevoie de un quad core, la iPad se numeste moft de marketing.

  12. @oakyz am eu un Fujitzu cu 2tb/8gigi ram / o placa Nvidia 120 nu stiu cum (buna) … pe un PC vechi ai idee cum se misca din cauza procului la 1.6 ? daca nu TACI ! … normal ca ajuta si procul.

  13. Nu o sa implementeze nici un quad core.iPad 3 va avea ecran Retina, si camere mai bune.ATAT!Cine cunoaste istoria Apple, si lansarea produselor, si a mai si citit si biografia lui SJ, stie despre ce vorbesc!

  14. interesante discutii….zaone imi pare rau….. dar trebuie sa fiu de acord cu okayz… si oarecum trebuie completat si el…. 1 sunt de acord ca faza cu mai multa nuclee e o chestie pura de marketing pt ca nu cred ca exista vre’o aplicatie sau program sau ce vreti voi care sa necesite cu adevarat un porcesor dual core sa nu mai zic quad core….. ideea e ca aceste sisteme de operare care si dupa parea mea sunt rudimentare sunt facute in asa fel incat la un an dupa ce am cumparat un produs prin varii update-uri de sistem sa il faca automat sa mearga mai greu… am exemplu Iphone 4… anul trcut cu 4.2.1 mergea brici acum cu 5.0.1 se ingatuie….un procesor single core cu un OS optimizat cum trebuie va merge brici muuult timp…. dar de…tre sa vanda si ei ceva nu? cat despre decesitatea ununi procesor mai mare pt retina display este necesar este total fals…. deoarece cum spuneati si voi placa grafica este importanta in acest caz nu procesorul… cat despre ai nevoie de CPU bun ca sa iti mearga bine GPU-ul…. este adevarat… dar il ajuta in randarea efectiva si nu in rezolutie! pt rezolutie mare iti trebuie RAM mult pe placa video si nu procesorul in sine…. daca nu credeti cautati pe net teste comparative intre placile grafice adevarate gen GTX 590 sau AMD 6990… si se explica foarte clar cum functiuoneaza…..