Jailbreak-ul ar putea deveni ilegal anul acesta

   Pe 26 iulie 2010 jailbreak-ul era declarat legal in SUA unde utilizatorii aveau posibilitatea de a exploata sistemul de operare al propriilor iDevice-uri pentru a instala aplicatii, efectua diverse modificari, etc. Apple a inteles decizia guvernului american insa nu a respectat-o in totalitate refuzand in foarte multe cazuri sa ofere garantie produselor carora le-a fost aplicat un jailbreak. Desi in 2010 toti cei care fac jailbreak au aflat ca au intrat in legalitate, decizia luata atunci de oficiul pentru Copyright din SUA expira in vara acestui an si daca ea nu va fi reinnoita atunci jailbreak-ul va deveni ilegal iar Apple ar putea lua masuri legale pentru blocarea sa.

Smartphones, tablets, and video game consoles are powerful computers with lots of untapped potential. Yet many of these devices are set up to run only software that’s been approved by the manufacturer. Modifying a device to run independent software – known as jailbreaking – is important to programmers, enthusiasts, and users. But jailbreaking creates legal uncertainty. Some device manufacturers claim that jailbreaking violates Section 1201 of the Digital Millennium Copyright Act (DMCA), which carries stiff penalties.

   In momentul de fata o organizatie numita EFF(Electronic Frontier Foundation) lupta pentru prelungirea acelei hotarari dar si pentru extinderea ei pentru tablete si console. Este foarte probabil ca EFF sa reuseasca sa convinga guvernul american sa extinda aceasta decizie insa toti cei interesati de pastrarea legalitatii jailbreak-ului pot completa acest formular care ajunge la oficiul pentru copyright din SUA si este verificat de un functionar al guvernului american. Multumita jailbreak-ului putem extinde functionalitatea iDevice-urilor noastre si lupta dusa de Apple impotriva piratarii pare sa convinga tot mai multi utilizatori sa cumpere aplicatii si sa pastreze jailbreak-ul legal.

   Jailbreak-ul nu inseamna piratare, jailbreak-ul inseamna libertatea de a face orice cu propriul terminal chiar daca multi refuza sa inteleaga acest lucru.