Prima Pagina Apple Steve Jobs si povestea din spatele ”preluarii” marcii iPhone pentru cel mai...

Steve Jobs si povestea din spatele \”preluarii\” marcii iPhone pentru cel mai popular smartphone din lume

   Pe 9 ianuarie 2007 Steve Jobs prezenta jurnalistilor prezenti la o conferinta MacWorld primul terminal iPhone cosntruit vreodata de Apple insa putini stiau ca denumirea dispozitivului avea sa reprezinte un motiv de disputa intre Apple si Cisco. Apple nu detinea un brevet de marca inregistrata pentru denumirea iPhone atunci cand a lansat dispozitivul insa Cisco avea asa ceva dar nu era dispus sa il ofere companiei Apple. Steve Jobs a luat legatura cu cei de la Cisco in ideea de a obtine denumirea iPhone fara a plati vreun ban insa a fost refuzat asa ca si-a pus avocatii la treaba si i-a acuzat pe cei de la Cisco de abandonarea marcii iPhone. Desi Cisco a amenintat cu intentarea unui proces in cazul prezentarii terminalului iPhone cu denumirea actuala, Steve Jobs a facut e xact cum a vrut si prezentat noul smartphone cu denumirea pe care o stim astazi iar pe 10 ianuarie 2007 Cisco intenta un proces impotriva companiei Apple pentru utilizarea fara drept a marcii iPhone.

Giancarlo fielded a call directly from Steve Jobs. “Steve called in and said that he wanted it,” Giancarlo recalled. “He didn’t offer us anything for it. It was just like a promise he’d be our best friend. And we said, ‘No, we’re planning on using it.’ ” Shortly after that, Apple’s legal department called to say they thought Cisco had “abandoned the brand,” meaning that in Apple’s legal opinion Cisco hadn’t adequately defended its intellectual property rights by promoting the name. To Apple’s way of thinking this meant the name iPhone was available for Apple’s use. Giancarlo, who subsequently joined the prominent Silicon Valley private-equity firm Silver Lake Partners, said Cisco threatened litigation before the launch. Then, the day after Apple announced its iPhone, Cisco filed suit.

The negotiation displayed some classic Steve Jobs negotiating tactics. Giancarlo said Jobs called him at home at dinnertime on Valentine’s Day, as the two sides were haggling. Jobs talked for a while, Giancarlo related. “And then he said to me, ‘Can you get email at home?’ “ Giancarlo was taken aback. This was 2007, after all, when broadband Internet was ubiquitous in homes in the US, let alone that of a Silicon Valley executive who had worked for years on advanced Internet technology. “And he’s asking me if I’m able to get email at home. You know he’s just trying to press my buttons—in the nicest possible way.” Cisco gave up the fight shortly after that. The two sides reached a vague agreement to cooperate on areas of mutual interest.

   Dupa o perioada in care Steve Jobs a “hartuit” membri ai echipei de conducere a Cisco, cele doua companii au ajuns la un acord comun in care se prevedea ca Apple va primi drepturile asupra marcii iPhone si va coopera cu Cisco in anumite domenii. Detalii in legatura cu acest acord nu se cunosc insa Steve Jobs a reusit sa obtina, in stilul sau caracteristic, tot ceea ce si-a dorit si nu i-a pasat cum a reusit sa faca acest lucru. In 2010 Apple a schimbat denumirea iPhone OS in iOS o data cu lansarea tabletei iPad insa marca iOS apartinea celor de la Cisco si era prescurtarea pentru Internet Operating System. Desi in 2007 Apple a luat marca iPhone cu forta, in 2010 compania din Cupertino a fost nevoita sa cumpere marca iOS pe care o foloseste si astazi in sistemul de operare dedicat iDevice-urilor.

   Aceasta este povestea “preluarii” marcii iPhone de catre Apple si sunt sigur ca v-ati convins deja in legatura cu modul in care lucreaza Steve Jobs.

 • KFF

  Era mai bine in stilul dulce romanesc ? Tribunal 10 ani , recurs inca 10 si aveam lansat iPhonul in 2031.

 • Era mai corect.

 • Daniel

  lol. deci nici denumirile de iphone si ios nu erau ale apple ? interesant.

 • piciu

  Steve = hot = pervers = hot = sa mai continui ?

 • Luca

  KFF oricum ar fi vad ca ies la suprafața chestii nu prea corcte despre ce a făcut Jobs,mie mi sar părea normal ca acum Apple să nu mai hartuieasca pe nimeni ca au copiat,ca vad eu ca ei au făcut mai mult decât a copia cum se spune in Romaneste ( au luat cu japca )

 • Felul in care lucra… Ca saracul nu mai lucreaza de ceva timp….

 • onu

  Pai daca Cisco nu folosea marca iPhone, atunci de ce sa nu foloseasca altii?

 • Soulyd

  Apple nu a copiat marca, a vrut sa foloseasca ei o marca care nu era pe piata dar cei de la Cisco aveau inregistrat si ei au vrut sa ia “i” de la iPod si sa faca iPhone… au vrut ei sa foloseasca si acesta au cerut de la ei, ei nu le-au lasat, si-a pus avocatii la treaba si tot l-a folosit….

 • com

  E o perseverenta care se apropie de nesimtire, dar numele cred ca a fost unul dintre cele mai importante aspecte pentru jobs, la data lansarii device-ului. Pt un marketing genius perfectionist, despre care si biograful sau spunea ca pur si simplu simte ce trebuie sa faca pentru a construi un produs dezirabil, imi imaginez ca impotrivirea unora sau altora era considerata doar o lipsa a viziunii de ansamblu, pe care el, fortand nota, o putea revela

 • KFF

  Daca Cadillac ar vrea sa faca un model 1100 , si Dacia s-ar impotrivi ar fi corect ?

 • Vorbim aici de marci inregistrate si NEFOLOSITE undeva in lume. 1100 nu poate fi inregistrat vreodata ca marca. Daca Cadillac ar dori sa foloseasca brandul Dacia pentru o masina atunci ar fi o problema.

 • 4motion

  bv kff ma bufneste rasu de ce poti sa debitezi,cum alti sunt copiatori,dar cum apple ia cu japca imediat isi gaseste sustinerea in adulatori ca tine,auzi cica ce trebuia sa faca sa stea la procese.
  Nu prietene sa fure numele fara rusine dupa care sa se laude ca e al lor si sa dea pe alti in judecata ca fura.Dupa care vii tu cu ideea pai ce daca era al celor de la cisco,ei nu il foloseau asa ca nu trebuie sa il mai detina aaa?
  daca apple breveteaza toate rahaturile pe care in veci nu le vor concretiza asta inseamna ca alta firma poate sa foloseasca brevetele lor sub apelatilvul abandonari?

 • Te tii de ale tale din cate vad. Nu-mi amintesc sa-ti fi dat KFF vreo porecla.

 • Mihai

  Hotii dracului, au furat de la xerox tableta

 • Mihai

  Bravo chinezilor, fara ei si japnezi nu existau rahaturile astea de telefoane

 • MiRel

  Sincer? Chiar nu ma mira. Sunt curios doar cate si cate altele vor mai iesi la lumina cu timpul. Daca cineva a crezut da apple este sfant intre draci, iata ca se dovedeste ca e de-o teapa cu ceilalti. Big money nu vin usor si nici cinstit.

 • Cezar

  Nu a spus nimeni ca Apple e sfânt dar prin modul in care sau lansat,agresiv in cazul asta,e foarte bun deoarece au scos cei mai bun din mințile oamenilor si uite așa eu am iPhone si nu renunț la Apple si nuci cei care au samsung sau folosesc androidul nu sar fi bucurat de ele daca nu se mai foloseau si astfel de trucuri

 • Toate companiile fac exact acelasi lucru, la unele e chiar mai rau dar Apple e singura scoasa in evidenta pentru ca produsele sale sunt iubite de sute de milioane de oameni.

 • Tigris Regalis

  Nu văd ce e de reproșat că Steve Jobs a obținut marca înregistrată, dar nefolosită de Cisco prin negocieri tenace și, mai ales, încununate de succes. Așa se întâmplă în lumea afacerilor, dacă cineva are ceva ce altcineva își dorește, încep negocieri, niciunul nu se lasă din prima, se insistă, se revine, au loc mai multe runde de negocieri, chiar nocturne, iar dacă se găsesc în cele din urmă elemente comune, se ajunge la un acord, ca în cazul de față, și toți sunt fericiți. Cine crede că banii se fac de cei timizi și șovăielnici, poate învăța – din nou – de la Steve Jobs cum acționează un om de afaceri de succes: cu perseverență și putere de convingere!

  Cât despre “furatul de denumiri”, se știe deja că la ora actuală este înregistrată cam orice denumire imaginabilă, pe bani puțini (costurile de înregistrare), de către diverse entități care nu le folosesc, ci așteaptă pe cineva care are nevoie de denumire și cer apoi un preț substanțial pe denumire. Deoarece acest comportament îi afectează pe cei activi (care vor să lanseze un produs) și îi favorizează pe cei pasivi (care înregistrează fără să folosească), ceea ce nu este în interesul producătorilor sau al consumatorilor, legea interzice aceste practici, spunând că o denumire nefolosită pentru o perioadă de timp se consideră abandonată și poate fi folosită de oricine. Deci Apple avea în principiu dreptate, însă nu i s-ar fi recunoscut dreptatea decât după ani de zile de procese, timp în care marca sa ar fi fost pusă sub semnul întrebării și produsele privite cu suspiciune din această cauză.

  Este cu totul lăudabil că Steve Jobs a reușit să rezolve chestiunea rapid și prin mijloace extrajudiciare, având de câștigat ambele părți – Apple a lansat produsul dorit, cu denumirea dorită, și Cisco a evitat o înfrângere în instanță, după un efort inutil de a apăra o denumire care îi era la fel de inutilă.