4G Wimax ajunge in Romania prin oferta de internet mobil a OpticNet

  Fie ca va vine sa credeti sau nu dar prima retea 4G Wimax publica din Romania a fost lansata nu de Orange ci de un ISP necunoscut care se numeste OpticNet. Orasele Bucuresti si Ploiesti au acoperire 90% in ceea ce priveste serviciile de internet printr-o retea 4G Wimax si compania ofera 3 metode de folosire a propriilor servicii. Vorbim despre doua dispozitive care pot fi utilizate fie pentru a face un hotspot mobil pentru un calculator/tableta/smartphone si de un dispozitiv care poate fi conectat direct la un calculator sau laptop.

  Compania are instalate antene 4G Wimax in multe orase din tara insa Bucuresti si Ploiesti sunt singurele orase cu acoperire aproape completa in momentul de fata. Desi o retea 4G Wimax ar trebui sa ofere conexiuni de mare viteza, in momentul de fata OpticNet ofera abonamente de internet cu preturi cuprinse intre 10 si 20€ insa vitezele de transfer se situeaza intre 1 – 6 Mbits pentru download si 256 kbps si 1Mbit pentru upload. Practic vitezele oferite de prima retea 4G functionala din Romania sunt mai mici decat cele oferite de restul operatorilor de telefonie mobila insa totul trebuie sa inceapa de undeva.

Via.

27 COMENTARII

  1. Viteza oferita este datorita limitarii pe device-uri. Tehnologia wimax permite viteze pa,na la 300mbps, dar dpdvd hardware aceste viteze nu pot fi obtinute. Comparatativ cu 3g, pe 4g am testat viteza si am atins 6mbps down, pe cand in 3g nu vezi asa ceva.

  2. Prin orange 3G, in Brasov, chiar si in localitatile de langa, am prins 6mbps download, cu iPhone 4. Ce ofera OpticNet, prin “4G”, nu se apropie deloc de oferta orange , de exemplu, care ofera viteze de pana la 43.2 Mbps (cred ca doar in Bucuresti)….

  3. Ciudata alegere a tehnologiei, marii operatori de telefonie au au ales LTE pentru 4G. Poate pentru Wimax nu sunt necesare licente.

  4. continui offtopic-ul: ACTA stipuleaza niste absurditati acum, dar de disparut nu cred ca va disparea, ci va veni probabil cu niste reguli putin mai blande, sub un evident “peer-pressure”. E o tactica uzuala de negociere: exagerezi initial, pentru ca atunci cand cazi la pace rezultatele sa se apropie mai degraba de ce ai tintit initial. Speculez, sigur, dar probabil se va intampla, pentru ca trebuie multumite si corporatiile care platesc guverne

  5. Credeti sau nu dar ACTA e legiferata in Romania de mult timp sub forma altor legi. Problema e ca nu i s-a dat importanta. Acum e posibil sa o facem.

  6. @zaone

    2k telecom este proprietarul retelei 4G precum si al echipamentelor fie ele routere sau dongle-uri. Aceiasi oferta o poti gasi de exemplu la un alt furnizor si la un pret sensibil mai mic 🙂

    http://www.gemenii.ro/index.php?act=s101111

    Am avut si am in teste un asemenea echipamet si se misca destul de bine. Este o tehnologie noua dar are acoperire buna si cred ca in 6 luni va putea fi flosita oriunde cu succes.

  7. Nu tine de iPhone, cei care au abonament cu trafic mare pot obtine acel trafic daca au un smartphone. Majoritatea smartphone-urilor cu Wi-Fi au macar 7.2 Mbps iar operatorii ofera viteze de genul asta de ani de zile.
    Am alta intrebare totusi, smartphone-urile 4G Wimax nu pot folosi tehnologia voastra nu?

  8. SunteÈ›i pe lângă: OpticNet vinde servicii WiMax de la SNR. Singura reÈ›ea WiMax in România e dezvoltată de SNR… Da, Ploiestiul si parte din BucureÈ™ti sunt functionale.

  9. continui offtopic-ul: ACTA stipÂ¥leaza niste absurditati acum, dar de disparut nu cred ca va disparea, ci va veni probabil cu niste reguli putin mai blande, sub un evident “peer-pressure”. E o tactica uzuala de negociere: exagerezi initial, pentru ca atunci cand cazi la pace rezultatele sa se apropie mai degraba de ce ai tintit initial. Speculez, sigur, dar probabil se va intampla, pentru ca trebuie multumite si corporatiile care platesc guverne

  10. Observ ca de ieri in Orange, cam peste tot in Bucuresti, pe iphone 4, de la 3,5 MBs am cu 2 MBs in plus, deci 5,5 MBs download iar uploadul a crescut de 5 ori, acum am cam 1,5 MBs.

  11. Deci ..vreau sa inteleg si eu cv…am un Samsung Droid Charge ..are 4G si nu il pot folosi in romania…deci in scurt timp o sa il pot folosi?:-?