AirBlue Sharing – prima mea impresie

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uXhvn5ayWcs[/youtube]

  Saptamana trecuta v-am vorbit despre AirBlue Sharing, un nou tweak din Cydia care permite posesorilor de iDevice-uri sa transfere fisiere prin Bluetooth cu alte terminale mobile sau calculatoare. Dezvoltatorii tweak-ului sustin ca acesta poate transfera fisiere intre iDevice-uri, intre iDevice-uri si PC-uri sau intre iDevice-uri si alte telefoane mobile echipate cu Bluetooth. Am cumparat tweak-ul din Cydia pentru a verifica afirmatiile dezvoltatorilor si rezultatele testelor mele le aveti mai jos.

  Intre un terminal iPhone 4S si un terminal iPhone 4 am reusit sa transfer fisiere fara probleme prin Bluetooth cu viteza de pana la 1 MB/s dar nu stiu daca transferul era facut prin Bluetooth sau direct prin Wi-Fi. Desi fisierele se transfera rapid, problema este ca in afara pozelor si contactelor nu veti putea deschide nimic fara aplicatii dedicate. Spre exemplu nu veti putea deschide melodii fara o aplicatie din App Store/Cydia care le ruleaza, situatia fiind identica si in cazul documentelor iar ahivele fara iFile sau o aplicatie asemanatoare nu pot ti accesate. Desi puteti transfera cam orice din iDevice-ul vostru, fara aplicatii dedicate nu puteti vedea continutul insa impedimentele acestea se pot repara usor de catre utilizatori.

  Intre un iDevice si un Mac sau calculator cu Windows transferul de fisiere se face foarte bine insa vitezele de transfer sunt mici, de ordinul zecilor de KB in majoritatea cazurilor. Dispozitivul trebuie imperecheat cu calculatorul catre care doriti sa trimiteti totul iar in OS X trebuie sa activati functia Bluetooth Sharing. Fisierele trimise de voi se deschid intr-o maniera asemanatoare cu cea explicata de mine mai sus deci veti avea acces doar la unele iar altele raman sa fie deschise cu aplicatii din Cydia.

  La final ajungem la compatibilitatea cu alte terminale mobile. Din pacate nu am putut verifica totul decat cu un LG Viewty si desi terminalul a fost recunoscut, transferul de fisiere intre cele doua dispozitive a fost imposibil. Intre iDevice-uri si terminale Nokia nu ar trebui sa fi probleme insa nu stiu cum sta situatia in cazut terminalelor Samsung, Sony Ericsson sau HTC pentru ca nu am asa ceva la dispozitie ca sa testez. Dezvoltatorii sustin ca tweak-ul lor transfera fisiere intre orice terminale insa din pacate realitatea ii contrazice.

  In final, am putine informatii si despre modul in care tweak-ul influenteaza autonomia bateriei. Din pacate utilizarea AirBlue Sharing va avea un impact simtitor asupra autonomiei iDevice-ului vostru insa daca aveti o carcasa cu baterie externa ar trebui sa va descurcati fara probleme. In cazul meu autonomia a scazut cu aproximativ 20 – 30% chiar si fara sa utilizez tweak-ul deci pregatiti-va sa renuntati la o parte din autonomia cu care erati obisnuiti deja.

  AirBlue Sharing este o aplicatie care iti da libertatea de a trimite prin Bluetooth aproape orice fisiere din iDevice-ul tau insa din pacate compatibilitatea cu alte terminale mobilr s-ar putea dovedi a fi o mare problema. In viitor voi reveni cu alte informatii despre modul in care functioneaza totul. Tweak-ul este disponibil in repo-ul BigBoss al Cydia pentru 4.99$.