Prima Pagina Apple Iata o prezentare detaliata a costului de productie a iPhone-ului si cat...

Iata o prezentare detaliata a costului de productie a iPhone-ului si cat castiga Apple din vanzarea sa

  Pana acum s-au facut diverse estimari in legatura cu banii pe care Apple ii castiga din vanzarea propriilor iDevice-uri insa cei de la Asymco au facut o prezentare detaliata a tuturor costurilor pe care cei de la Apple le au cu dezvoltarea unui asemenea dispozitiv. Se porneste de la prezumtia ca orice iPhone nou costa in medie 630 – 670$ si de acolo s-au calculat costurile adiacente pentru: componente, asamblare, transport, promovare, cercetare, producerea ambalajelor, intretinerea iTunes/iCloud-ului, pretul accesoriilor incluse in cutie si tot ce tine de fabricarea unui terminal mobil.

 1. The manufacturing cost ($15 may be very generous i.e. high) but it still amounts to a tiny fraction of the device cost and hence value-add. The direct labor part of that cost is tinier still.
 2. Depreciation on capital equipment (Apple owned) amounts to $10 per device, probably higher than the direct labor cost.
 3. External developers as a group receive more app income than the salaries and costs associated with Apple’s own developers working on the product.
 4. The gross margin percent is 58%.
 5. The operating margin is estimated at 51%

  Desi unele costuri variaza, in general tot ce vedeti in imagine se aplica pentru fiecare iPhone produs de Apple iar 58% din cei 630 – 670$ intra in conturile companiei insa de acolo se mai scad inca 7 procente. Per total Apple castiga destul de mult pentru fiecare iPhone vandut insa la fel de mult castiga si operatorii de telefonie pe termen lung.

  Uitandu-ma la imagine observ ca Apple plateste cel mai mult pe chip-urile de memorie, componentele acestea costand 50$ pentru fiecare iPhone, pe locul doi clasandu-se ecranul care costa 37% si pe locul 3 componentele sistemului celular care costa 24%. Accesoriile incluse in cutie + intretinerea serviciilor gen iCloud costa si ele in jur de 29$ insa daca le cumparati separat veti plati aceeasi suma doar pe un cablu de date si inca pe atat pe un incarcator deci Apple scoate multi bani din vanzarea separata a acestor accesorii. Apple a gandit extrem de meticulos totul si la final partea cea mai mare ii revine ei.

 • Ovi

  Nu a gandit neaparat prea meticulos, ci e simplu fapt ca are contracte cu preturi “promotionale” cu furnizorii la asa cantitati…

 • mau

  exact, au rabat de minim 40% cu furnizorii, preturile probabil sunt luate din catalog-ul public al furnizorilor.

 • glad2see

  Oare?Box content,carticelele alea de 2 lei vor ei sa imi spuna mie ca ele costa 7$,e clar atunci cat de veridic este acest tabel….

 • danbolba

  Ovi, nu poti sa faci un logo cu emblema telefonultau.eu ? Ti-as ramane dator.(sunt global moderator pe forumul acelui site si miar placea ca sa am logo la zepellin cu teltau.eu ).
  Multumesc

 • orly

  Software-ul nu face bani? E moca iOs-ul nu?

 • alessu

  @glad2see prin box content se înțelege că este vorba de cablul de date, încărcător, hands-free și manualele, impreună cu cheița de la compartimentul cartelei.
  Think about, only 7 bucks 🙂

 • @zaone, iar ai pus un tabel in care oamenii fara creier au impresia ca doar 15$ costa asamblarea unui iphone ? ….

 • glad2see

  @alesule tu ce articol ai citit si la ce tabel te-ai uitat?ia citeste tu articolul si vezi ce e la 29$,si tot in tabel la apple accesories 29$,pe viitor incearca sa citesti scrisurule si dupa aia sa dai peste nas altora,da pretenas?

 • Din pacate oamenii care au facut tabelul ala stiu mai multe decat crezi tu ca stii.

 • glad2see

  Zaone sunt convins de asta,tabelul chiar arata acest lucru,adica 2 foi un platic plus o agrafa(aka cheita) costa 7 $ pai atunci eu sunt batman,tu crezi chestia asta?
  Eu lucrez cu un chinez,si chinezul are un stand in dragonul rosu,intr-o zi vine la serviciu cu un set de 10 pixuri din alea cu gel,si imi zice daca am idee cat costa un pix din asta in china?Si eu zic ca habar am,cred undeva la 50 de centi,si el imi spune ca a luat un bax de 1000 de pixuri cu 15$,si ca le vinde cu 1.50 lei….
  Asta era asa ca o paranteza,dar 2 foi numite carticele un plastic de sustinere al iphoneului plus magica cheita sa costa 7 $ poate numai daca era fabricata de guvernul romaniei,putea costa atat….

 • alessu

  Pretenaș, nu cred ca ai dreptate, dar o poți lăsa așa, nu e cu supărare. Ăia 29 sunt accesorii și servicii (ca iClouds). Prin conținutul cutiei eu înțeleg ce am scris mai sus. Este posibil să greșesc, sper că nu te doare prea tare nasul, nu a fost cu intenție. Poate o descurcă Zaone.

 • glad2see

  Aia intelegi tu,dar tu vezi ce spune articolul si tabelul?
  ”Accesoriile incluse in cutie costa si ele in jur de 29$ insa daca le cumparati separat veti plati aceeasi suma doar pe un cablu de date si inca pe atat pe un incarcator deci Apple scoate multi bani din vanzarea separata a acestor accesorii.”

 • 29$ sunt accesorii + serviciile adiacente iTunes-ului.

 • Daniel

  Ce va tot omorati atat braavo lor ca scot cat scot, stiu sa faca bani si la restu e la fel poate ei pun preturi mai mari da atata timp cat se vand de ce sa nu castige. Tabelul poate fi luat in considerare in urmatorul fel “cam cat crede x sau y ca ar costa fabricarea avionului”. In primul si in primul rand este vorba de milioane de de produse cind faci un contract cu o fabrica si stipulezi ca tu iei intr-un an de zile 70 mil de cip-uri pai cam ce pret credeti ca se face la o asemenea comanda, ma repet bravo lor ca stiu sa faca bani costa sa faca 100$ sau cat costa sa il faca se vinde pe 600$ – 700$ stiu sa se vanda tot respectu pentru ei.