iPhone-urile se vand cel mai greu in tarile unde nu exista subventii de la operatorii de telefonie mobila

  La fiecare conferinta pentru prezentarea terminalelor iPhone Apple spune ca pretul acestor dispozitive incepe de pe la 199$ insa vorbim de preturi care sunt oferite de catre operatorii de telefonie mobila din SUA numai daca terminalul este cumparat cu un abonament de 2 ani de zile. Din pacate pentru Apple nu exista foarte multe tari in care terminalele sunt vandute cu subventii atat de consistente si in acele tari Android-ul este mult mai cautat decat iOS-ul. Conform celor de la Wall Street Journal, in tari precum Grecia sau Portugalia terminalele Android sunt mult mai cautate pentru ca sunt disponibile la preturi mai mici iar Apple are o mare problema pentru ca nici iPhone 4 nu poate fi cumparat la preturi chiar atat de atractive.

In the U.S., where contract plans and phone subsidies dominate, IDC says that around 90% of smartphone shipments over the past four years were for devices that cost more than $300 — despite the recession and uncertain recovery. In Italy, where prepaid plans dominate, that proportion was 67% last year, and in crisis-hit Greece and Portugal, only about 40% of the smartphones shipped in 2011 cost more than $300.

  In aceste tari operatorii de telefonie mobila nu platesc de la bun inceput sume enorme de bani pentru subventionarea multor terminale iPhone si Apple pierde foarte multi clienti pentru ca exista destule persoane care ar cumpara un iPhone daca el ar fi disponibil la pretul unui terminal Android. In Romania lucrurile sunt putin diferite, operatorii de telefonie mobila ofera iPhone-urile la preturi acceptabile cu abonamente incheiate pentru doi ani de zile insa smartphone-urile Android sunt mai ieftine si la noi in tara cota de piata a iOS este mult mai mica decat cea a Android OS.

  Strategia celor de la Apple de a oferi iPhone 3GS, iPhone 4 si iPhone 4S nu pare sa dea roade pentru ca iPhone 4S a insumat 90% din totalul vanzarilor de smartphone-uri inregistrate de Apple in Q4 2011 deci vechile dispozitive nu mai sunt chiar atat de atractive pentru utilizatori. Daca Apple ar fi lansat un model mai ieftin al iPhone 4S atunci lucrurile ar fi fost cu siguranta altele.