Grupuri pentru protectia consumatorilor din 10 tari cer investigarea modului in care Apple ofera garantie pentru produse

  Acum cateva luni v-am spus ca Apple a fost amendata cu aproape 1 milion de euro pentru ca nu ofera garantia legala de 2 ani pentru produsele sale. Italia este tara in care Apple a fost amendata si a fost obligata sa explice tuturor clientilor ca ei beneficiaza de o garantie legala de doi ani de zile pentru produse Apple si nu de una de doar un an, asa cum ofera compania peste tot in lume. Ei bine exemplu Italiei se vrea a fi urmat si de alte 10 tari europene in care grupuri pentru protectia consumatorilor au atentionat autoritatile statale in legatura cu abuzul pe care compania americana il face.

Apple products say they come with a one-year warranty when European Union law requires manufacturers cover goods for two years, consumer groups in 11 countries, including Italy and Germany, said in an e-mailed statement today. The groups said they sent letters to national regulators seeking an immediate halt to Apple’s practices on the guarantees. “Consumers should not be misled and confused as to fundamental EU consumer rights because a company wants to sell their commercial warranty services,” Monique Goyens, director general of the European Consumer Organization, said in the statement.

  Amenda aplicata companiei Apple in Italia avea la baza legislatia europeana care impune ca produsele electronice vandute in interiorul UE sa beneficieze de garantia legala de doi ani de zile. Din pacate Apple profita de neatentia consumatorilor si ii obliga sa cumpere Apple Care pentru a isi extinde garantia la 2 ani de zile, consumatorii platind intre 69€ si 179€ pentru a achizitiona aceasta protectie suplimentara si legal gratuita. Desi Romania nu pare a fi printre cele 10 tari, sper ca la noi in tara resellerii sa ia singuri act de acest abuz si sa ofere garantia legala de 24 de luni pentru produsele pe care le vand.

  In momentul de fata unul dintre resellerii de produse Apple sustine ca garantia este de doar 1 an de zile insa in realitate ea ar trebui sa fie de doi ani, indiferent ce garantie ofera producatorul.

Termenul de garantie comerciala asigurat de catre … pentru un produs este de 1 an sau egal cu termenul de garantie comerciala acordat de producatorul acelui produs, oricare dintre aceste perioade este mai lunga. Termenul de garantie comericala a produselor se considera de la data mentionata in Certificatul de Garantie si Conformitate precum si in Factura Fiscala care atesta vanzarea.