Iata de ce \”iubesc\” eu internetul mobil din Romania(Video)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KRHAgl8AHOI[/youtube]

  In clipul video de mai sus avem o demonstratie a modului in care functioneaza internetul mobil pe tableta iPad 3 in diverse tari de pe glob. SUA are cea mai rapida retea in ceea ce priveste vitezele de navigare pe internet, Australia are viteze comparabile cu cele din Romania iar Marea Britanie si Singapore au viteze dezamagitoare. Abonamentele de internet mobil din acele tari sunt mai scumpe decat cele din Romania si viteza de download este aproape la fel de buna precum cea din Romania daca facem o comparatie doar cu SUA.

  Aici v-am prezentat cateva teste de viteza pentru tableta iPad 3 si reteaua DC-HSDPA a companiei Orange poate atinge viteze mai mari decat cele ale operatorului de telefonie mobila Telstra din Australia si aproape la fel de mari precum cele 4G din SUA. Problema este ca abonamentele de internet de la noi sunt mult mai ieftine si ofera mai mult trafic de date decat cele din strainatate si desi vi se par scumpe ganditi-va ca acolo ati fi platit mult mai mult pentru mult mai putin. Acelasi lucru este valabil si pentru internetul fix unde avem conexiuni de 100 Mbits la mai putin de 10€ lunar, lucru foarte greu de gasit in strainatate.

  Desigur ca exista tari in care sunt disponibile oferte cel putin la fel de bune insa numarul lor este foarte mic.

24 COMENTARII

  1. Pt ca infrastructura a fost realizata cu bani mult mai putini fata de alte tari europene avem internet mobil si cu fir la pret mai mic. Statul român a concesionat spatii si dat licente la pret mult inferior fata de alte state.

  2. Preturile serviciilor nu ar trebui comparate in valori absolute, ci raportate la salariu mediu pe cap de locuitor. Nu cred ca diferentele vor mai fi la fel de mari.

  3. @Ovi: Si ce ascunde promotia aia ca ma indoiesc eu ca te lasa sa navighezi cat vrei tu, doar daca viteza e de 1 Mbit :))
    @Catalin: Astia de la noi nu le prea compara la salariul mediu.

  4. Daca la rds plateam in tara 35 ron pe internetul fix de 100 mbits adica vreo 8 euro, in italia platesti 75 de euro. Broscari……

  5. Cred ca ar trebui sa multumim RDS – ului care prin politica de preturi foarte scazute + conectari gratis, a fortat toti operatorii sa scada preturile si la abonamentele de internet si la cele de cablu.
    Si este cam unul din putinele lucruri cu care nu ne-am “aliniat” ca pret vestului.

  6. Eu tind sa cred ca o mai mare concurenta stabilizeaza si scad preturile . In Romania cred ca daca nu ar fi iesit pe piata cu preturi competitive si accesibile nu ar fi avut atati clienti ! In Frata din cate stiu telecomunicatie sau privatiza( poate ma insel ) in anii”90 iar in alte tarini zona prin 2000 si diferenta e ca sunt la jumatate fata de ceilalti si in plus ofera si tel fix si cablu tv pe langa net la 30€ cu tva cu tot si au si min incluse pe fix gratuit in Comunitate Europeana si Canada ! Ce vrem mai mult!? E departe Romanica la aspectul asta ! Nu zic ca pe mobil sunt fara concurenta !!

  7. Locuiesc in UK si sint dezamagit de viteza internetului.Internetul 3G la operatorul “Three mobile” este in jur de 2 Mbps in timpul zilei,noaptea ff tirziu cind nu foloseste nimeni reteaua am prins si 6 Mbps .Exista si internet mobil MiFi cu viteze de pina la 21 Mbps dar nu pt telefon sau Ipad.In Londra si Bristol este in testare reteaua 4G dar inca se judeca furnizorii de internet de citiva ani(incredibil)pentru modul si conditiile in care va fi atribuita licenta cistigatorului licitatiei pentru reteaua 4G(bani care vor fi platiti tot de pe spatele abonatului)Am vazut ca in Bucuresti vitezele sint bune in comparatie cu ce este pe piata.

  8. zaone sunt raportate la sal mediu pe economie si mai exact la sal mediu din marile orase de aici si preturile mari, nu poti sa compari un sal mediu de 350 eur cu unul de 3500 (Franta-Paris) si de aici si preturile

  9. Am ajuns la 900k-1 mb/s pe download la orange cu abonament de 9€ pe 4s. Am vazut asta pe protube la download unde de asemenea pot face stream la 720p fara nicio pauza. Nu as putea fi mai multumit pt ca nu downloadez bluray de pe torente pe idevice

  10. @recall: Poti compara orice daca ai vointa. Un abonament de 100 de euro la un salariu mediu de 100 de euro nu mi se pare a fi bun. Salariile alea ale tale de 3500 de euro nu le iau oamenii de rand.
    Si nu va legati doar de salarii, vorbim si de calitatea retelei.
    @Dominic: 1 megabit e foarte putin.

  11. Ma bucur ca stam si noi bine la un capitol..norocul nostru. Poate va fi asa mereu, am inteles ca daca intra acta providerii vor fi nevoiti sa adauge tehnologie noua care desigur se va regasi in facturile noastre.

  12. ce sa va spun eu platesc 9e pe luna si am convorbiri cu mobil in romania la un 1c pe minut si am 10GB de trafic pe mobil si facem comparati cu preturile de la noi ia vedeti la salarile care le avem noi calculat in euro si la salarul minim care eaicea 1000e unde e mai convenabil e drept ca ai viteza de 2mb maxim dar nu cred ca iti trebie mai mult !

  13. Am acasa RDS si Romtelecom.La adresa mea nici una din cele doua retele nu sare peste 20mb pentru ca atat merge in zona mea dar Romtelecom merge la maxim tot timpul cu 19,XX iar rds la ore de varf moare incet pentru ca rds nu are garantata latimea de banda.Nu e cu mult mai ieftin dar e prost gandita reteaua asa ca renunt si raman cu Romtelecom

  14. La capitolul asta Vodafone-ul este varza, cel putin in Constanta si pe Ip 4 meu. As fi preferat sa dau putin mai multi bani dat sa stiu ca ma pot baza . Am 500 mb/ luna si cel mai mult am reusit sa consum 250 mb si asta nu pt ca n-am ce face cu ei ci pentru ca pur si simplu ma chinui rau sa deschid un att la mail de 2-3 mb, de imi vine sa dau cu saracul ip de pamant. Noroc va imi revin la timp!!! Vodafone sucks!!! Rau de tot

  15. Gresiti cu totii, in romania preturile sunt joase dintr un mOtiv foarte clar, fibra pe toti stâlpii, cabluri prin toate blocurile , o conectare dureaza 10 minute cu tot cu trasu firelOr si semnatu hartiilOr de receptie, ei bine in italia nu vezi țigănie, totul e underground totul e pe tel fix(adsl) di drept e ca mai e si salariul romanului care e sub orice critica

  16. Valeu, ICristo… In Bucuresti, pe Orange, pe iPhone4, net nelimitat, cam peste tot 5,5 Mbs, doar in zone si la ore ff aglomerate… undeva in jur de 2 down si tot timpul ceva peste 1,5 Mbs up… Ceea ce zic eu ca e ff fair, la un abonament de 29€/luna. Nu ca nu ar fi fain sa am viteza dubla, dar in aceeasi bani, caci altfel cel putin pentru iPhone nu vad pentru ce sa fie nevoie… YT HQ(din browser)care papa cel mai mult se misca excelent, samd.

  17. Problema este ca abonamentele de internet de la noi sunt mult mai ieftine si ofera mai mult trafic de date decat cele din strainatate…

    Problema? 🙂 De cand este pretul mic o problema? :)))