Un nou tip de malware pentru Mac afecteaza calculatoarele fara ajutorul utilizatorilor

  Daca aveti un Mac stiti deja ca orice aplicatie instalata in Mac-ul vostru necesita autentificarea ca administrator inainte de a rula operatiunea si acelasi lucru este valabil pentru malware. Acest gen de aplicatii au nevoie de acces de administrator si pentru asta este necesar ca utilizatorii sa introduca parola Mac-ului la instalarea aplicatiei infectate. Ei bine tot ce stiati pana acum nu se mai aplica deoarece o noua versiune a unui troian poate infecta fara parola un Mac. OSX/Flashback.K este numele versiunii care circula acum pe internet si ea foloseste o vulnerabilitate in Java SE6 pentru a infecta Mac-ul si pentru a descarca anumite fisiere de pe serverele hackerilor, fisiere care il ajuta sa preia controlul asupra Safari si sa redirectioneze traficul vostru catre un anumite website.

  La infectare troianul va cere sa introduceti parola de administrator insa el infecteaza Mac-ul chiar si fara ea desi introducerea parolei schimba modalitatea de infectare. Desi Microsoft a lansat un update care protejeaza utilizatorii sistemului de operare Windows, Apple nu a facut asa ceva pentru OS X si cei de la F-Secure recomanda dezactivarea Java pana cand problema este rezolvata de catre compania Apple. Practic oricine poate fi oricand infectat de acest troian indiferent daca autentifica instalarea fisierului infectat. Cei de la F-Secure detaliaza aici instructiunile pentru dezinfectare si daca Safari de pe Mac deschide singur pagini pe care nu le recunoasteti atunci ar fi bine sa urmati pasii.

12 COMENTARII

  1. Incet incet incep sa apara si virusi pentru mac si se spulbera ideea cu extraordinara securitate mac,problema era nu ca sistemul de operare era atat de sigur si nu putea fi spart,ci era doar neinteresant pentru hackeri,deoarece foarte putini utilizau acest sistem de operare,odata cu cresterea numarului de utilizatori vor creste si numarul de virusi,so….

  2. numai prin browser-ul safari se poate infecta sau si dupa celelalte browsere existente poti infecta mac-ul(mozilla sau google chrome)

  3. Conspiratie sau nu acesti virusi pot sa fie lansati chiar de catre concurenta Mac, ceilalti au deja o solutie pentru acest virus!!

  4. pana la urma ce este chiar afecteaza mac-urile cu sau fara acceptul parolei de administrator.asteptam un raspuns cat mai urgent posibil daca apple rezolva aceasta problema cu troianul.ar fi bine daca ar fi doar o simpla pacaleala dar totusi stim bine ca nu este primul virus(troian)aparut pe platforma os x

  5. @Petru: exista deja aviară si bitdefeNder ptr MAC, desi Beta version. Ai rămâne uimit de rezultatele unei scanari, si de faptul ca nu prea poți sa socoti malware, trojan sau virusi.

    Cel mai ușor se rezolva cu reinstall

  6. In fiecare an apare alt malware pentru Mac si tot nu aud pe nimeni sa se planga ca a fost infectat. Infectati sunt cei de la windows care mor de ciuda ca mac-urile nu au virusi