Gatekeeper in iOS ar putea deschide calea spre instalarea aplicatiilor din afara App Store

  Astazi dezvoltatorul Steve Troughton-Smith, cel care a portat pentru prima oara Siri pe un alt iDevice in afara iPhone 4S, a facut pe Twitter o afiramatie destul de interesanta. El spune ca un Gatekeeper in iOS 6 ar putea oferi utilizatorilor posibilitatea de a instala nu doar aplicatii din App Store, ci si aplicatii de la dezvoltatori inregistrati separat la Apple, plus aplicatii de oriunde altundeva. Ideea lui ar avea la baza un sistem care ne-ar permite sa “eliberam” iOS-ul de App Store folosind un sistem pe care Apple il implementeaza in OS X Mountain Lion.

  GateKeeper va fi un sistem care va bloca instalarea aplicatiilor neautorizate pe Mac-uri si vorbesc despre aplicatii care nu se afla in Mac App Store si nu sunt produse de dezvoltatori inregistrati cu un Developer ID la Apple. Aceasta masura de securitate va fi implementata de catre Apple pentru a oferi utilizatorilor siguranta ca aplicatiile terte pe care le instaleaza sunt ale unor dezvoltatori verificati de catre Apple, chiar daca nu se afla in App Store, insa oricine va avea optiunea de a instala si alte aplicatii din alte surse.

  Ceea ce face Apple in OS X Mountain Lion va duce in final la o inchidere completa a sistemului de operare, care peste cativa ani ne va obliga, probabil, sa instalam doar aplicatii din Mac App Store sau doar pe cele ale dezvoltatorilor cu Developer ID. Totusi acelasi sistem ar putea fi utilizat in iOS pentru a “deschide” sistemul si a oferi optiunea de a instala aplicatii facute de oricine. Desigur ca acest sistem ar deschide platforma in fata hackerilor care ar putea-o ataca prin aplicatii pline de malware, insa daca ar aplica acest sistem Apple ar trebui sa renunte si la o parte din eventualul profit generat de App Store, dar oare mai trebuie mentionat fenomenul piratarii?

  Chiar daca nu vom avea vreodata posibilitatea de a instala aplicatii facute de oricine, poate Apple va implementa un sistem asemanator cu Developer ID care sa ne dea posibilitatea de a instala aplicatii simple, produse de dezvoltatori recomandati, pe iDevice-urile noastre. Un asemenea sistem ar oferi dezvoltatorilor o metoda mai simpla de a dezvolta si distribui rapid aplicatii pentru utilizatori si un SDK special oferit de Apple in acest sens ar asigura implementarea unor functii simple in aplicatii, astfel compania asigurandu-se ca nu pierde bani, dar simplifica procesul de dezvoltare al unei aplicatii.

  Poate nu vom vedea vreodata asa ceva in iOS, sau poate Apple se va gandi la un moment dat ca trebuie sa deschida, macar putin platforma, pentru a atrage si mai mult dezvoltatori/clienti.