In anul 2011 in Romania am avut peste 4 milioane de conexiuni mobile si un trafic mediu de 220 MB

  Astazi ANCOM a prezentat cateva cifre interesante privind conexiunile de internet mobile si fixe inregistrate in Romania in anul 2011. In raport cei de la ANCOM spun ca 3.11 milioane de conexiuni mobile au fost raportate de 6 furnizori de servicii de date si aici vorbesc doar despre conexiuni mobile facute de pe telefoane mobile. La acestea adaugam inca 1.12 milioane de conexiuni mobile facute folosind modem-uri USB, HotSpot-uri, etc, si ajungem la un trafic mediu per utilizator de 220 MB. Sincer sa fiu numarul de conexiuni mobile mi se pare a fi mare, insa traficul mediu inregistrat pentru fiecare utilizator mi se pare a fi destul de mic si asta probabil pentru ca majoritatea acelor conexiui mobile au fost inregistrate pe telefoane nu prea destepte.

Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a atins valoarea de 4,23 milioane, în creştere cu 20% semestrial şi 39% anual. Astfel, s-au raportat 3,11 milioane de conexiuni mobile active în bandă largă utilizate prin intermediul telefoanelor mobile şi 1,12 milioane de conexiuni mobile active în bandă largă prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (utilizate pentru conectarea la internet a laptop-urilor, tabletelor sau a desktop-urilor).

De asemenea, a continuat să crească ponderea conexiunilor cu viteză de cel puţin 30 Mbps în totalul conexiunilor fixe, concomitent cu utilizarea tot mai intensă a echipamentelor dedicate pentru internet mobil, traficul mediu lunar al unui utilizator de internet mobil ajungând la 220 MB.