Iata cum functioneaza accelerometrul din smartphone-uri(Video)

[youtube]http://youtu.be/KZVgKu6v808[/youtube]

  Smartphone-urile lansate in ultimii 2 ani sunt echipate cu accelerometre, unele chiar si cu giroscop, insa putina lume stie exact cum functioneaza acestea. Stim ca prin intermediul lor terminalele noastre stiu cand trebuie sa roteasca imaginea ecranului, insa oare cum functioneaza totul? Ei bine cercetatorii universitatii din Illinois, SUA, au facut clipul video de mai sus in care explica modalitatea prin care acesti senzori microelectromecanici functioneaza.

  Totul are la baza un principiu vechi in care sunt implicate un arc, o bila si o cutie mica, insa in smartphone-urile accelerometrul este reprezentat de un chip foarte mic, care are in interior o structura mobila de silicon. Acea structura mobila permite componentelor electronice sa masoare modul in care miscam noi dispozitivul si sa controleze software-ul in concecinta.

11 COMENTARII

  1. Probabil de la el se aude zgomotul ala asemanator cu a unei bilute, cand ii dai telefonului o palma “dupa ceafa”. Prima oara am zis ca doar la al meu se aude, credeam ca s-a desprins vreo ceva in el.

  2. @medicul . In iphone accelerometeul este facut din siliciu, scrie si in articol , zdranganitul e ori de la surubelul care prinde contactele bateriei de placa ori de la vreun for ceva , eu acum sunt racit si am vocea mai groasa. Ma incomodeaza zdranganitul ala la culmeee !!!

  3. @Medicul: ce auzi tu în telefon când dai telefonului o palmă după ceafă este de fapt zgomotul produs de piesele mobile ce alcătuiesc obiectivul camerei foto. Accelerometrul ăla e prea mic ca să genereze un sunet perceptibil.