Avem nevoie de widget-uri in Homescreen-ul iDevice-urilor noastre?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YOP1Q_84Hqk[/youtube]

  Dupa lansarea iOS 5 si a Notifications Center-ului, utilizatorii au inceput sa se planga de faptul ca iDevice-urile lor nu pot afisa in HomeScreen widget-uri la fel ca smartphone-urile Android. La Android puteti afisa in Homescreen-ul terminalelor widget-uri pentru aproape orice aplicatie doriti voi, widget-urile respective dand utilizatorilor optiunea de a controla anumite functii ale aplicatiilor sau de a afisa anumite informatii. Pe langa widget-uri, posesorii de terminale Android pot adauga in HomeScreen-urile propriilor dispozitive si iconite care controleaza diverse functii ale sistemului de operare si cred ca aceasta optiune este una extrem de utila.

  Desi ideea de a avea widget-uri in Homescreen este utila, pe Android OS totul nu functioneaza asa de grozav precum ati crede. Da, e util sa pot vedea mail-urile necitite direct in HomeScreen, insa nu este util sa nu am optiunea de a actualiza informatiile din widget si sa nu pot interactiona cu email-urile din el. Da, este util sa vad feed-ul Twitter in HomeScreen, insa nu este util sa nu pot scrie un tweet direct de acolo sau sa ma chinui sa apas minusculul buton pentru actualizarea informatiilor. Practic pe Android OS ai optiuni interesante, insa majoritatea dintre ele sunt executate prost si devin inutile.

  Pe iOS lucrurile sunt diferite deoarece widget-urile disponibile pentru Notifications Center chiar functioneaza cum trebuie si aduc aceeasi functionalitate. Este adevarat ca pe iOS trebuie sa faci jailbreak pentru a putea instala widget-uri, insa partea buna este ca ai acces la o munca foarte buna din punct de vedere calitativ. Probabil acelasi lucru poate fi spus si despre widget-urile pentru Android, insa nu m-am jucat cu diverse ROM-ul sau cu rootarea dispozitivului.

  Revenind la iOS, avem oare nevoie de widget-uri in Homescreen? Eu spun ca da, deoarece vreau sa vad rapid care este starea vremii, vreau sa am optiunea de a activa si dezactiva orice functii ale iOS printr-o simpla apsare a unui buton disponibil in prima pagina din HomeScreen, as vrea sa am un widget care sa incarce toate email-urile in HomeScreen fara sa fiu nevoit sa deschid aplicatia Mail si lista poate continua. Pentru mine implementarea widget-urilor in Homescreen reprezinta o idee buna si reprezinta o metoda facila de a oferi posesorilor de iDevice-uri ceva nou cu care sa se joace inca un an de zile pana la lansarea unei noi versiuni majore a iOS. Pana se va gandi Apple sa ne ofere o asemenea functionalitate, va puteti juca cu Dashboard X si cu widget-urile disponibile deja pentru Notifications Center.

  Voi ce parere aveti despre implementarea widget-urilor in Homescreen?

19 COMENTARII

  1. Poate ca ar fi utile, intr-adevar. Anyway, vorba lui Steve Jobs, oamenii nu prea stiu ce vor pana nu le arati. In curand vine si WWDC si vom vedea…

  2. Ecranul Home al iPhone este unul dintre cele mai aglomerate cu aplicatii, asa incat nu vad necesara implementarea unor widget-uri in Homescreen.
    Acestea exista si functioneaza bine (inclusiv setari telefon si iOS) pentru Notification Center si chiar pentru Lockscreen, consider ca este suficient.

  3. Clar avem nevoie.
    Daca ios 5 nu permitea widgeturi probabil de mult eram trecut pe android.
    Vedeti cati pasi trebuie sa faceti sa inchideti si sa deschideti bluetoothul sau wifi-ul, fata de un simplu click pe homescreen. Este infinit mai rapid.

    Dashboard e chiar tare. Am vreo 4 widgeturi puse pe home screen si nu se simte niciun lag.

  4. @claudiu iti mai pui vreo 3 tweakuri si nu o sa mai fie prea aglomerat. Bigify sa micsorezi dimensiunea icoanelor, gridlock sa le poti muta cum vrei tu si deja ai scapat de aglomeratie.

  5. Nu stiu ce widgeturi ai testat, dar cele oficiale…

    “Da, e util sa pot vedea mail-urile necitite direct in HomeScreen, insa nu este util sa nu am optiunea de a actualiza informatiile din widget si sa nu pot interactiona cu email-urile din el.”

    – total gresit, se actualizeaza automat la primirea de noi e-mail-uri

    “Da, este util sa vad feed-ul Twitter in HomeScreen, insa nu este util sa nu pot scrie un tweet direct de acolo sau sa ma chinui sa apas minusculul buton pentru actualizarea informatiilor.”

    -poti face update status direct din widget, valabil si pentru facebook

    “Practic pe Android OS ai optiuni interesante, insa majoritatea dintre ele sunt executate prost si devin inutile.”

    – no comment

  6. Iertare daca este cumva off-topic, dar tot despre widget-uri este vorba:
    Dupa jb pe 5.1.1, am instalat mai multe tweak-uri din Cydia, dar aceleasi pe care le-am avut si pe 5.0.1, iar acum in starea de unlock a ecranului, cand vreau sa activez tragand de sus notification center, springboard crashes. Iar cand terminalul nu este blocat, cand trag notification center de sus, nu mai apare peste ecran, ci ecranul se trage in jos si apare notification center ca si cand ar fi fost in spate. Aveti vreo sugestie? Multumesc anticipat.

  7. de fapt widgeturile sunt cele care imi lipsesc cel mai mult. Cu jailbreak si cu vreo 3 tweakuri te apropii de adevar da e ca si cand iti bati joc de munca alora de la MAR, oricat ar zice oricine faci jailbreak si se duce dracu ceasu iOS. e invers ca la Android cu rootarea, acolo baietii fac root sa mearga mai cursiv si mai repede aici jailbreak-ul incetineste sistemul si baga buguri. Stima!

  8. Pe langa utilitate, widgeturile in homescreen fac ca deviceul sa fie mai interesant (sa arate mai frumos)…….Poate da domnul ca apple sa ne puna in ios 6 toggle-uri si widget-uri…

  9. Avem dar pt asta trb procesor puternic si mult ram. Ios ul nu cred ca se va preta la widgeturi pt ca daca ti ai pus 3-4 viteza de procesare se reduce semnificativ. Si incepe lumea dupa aia. E prost ios nu se misca bine. Etc etc

  10. alaturi de widgeturi incluse de cei de la Apple,va trebui si o baterie mai buna.Noi ne plangem de autonomie si asa…dar sa mai punem widgeturi pe una care o avem deja ? ucigator.

  11. Aici Android castiga detasat contra IOS-ului fiindca la Android poti sa-ti faci cum vrei telefonul, ai teme, ai widgeturi, ai tot ce vrei si destul de multe sunt si gratis.
    Eu personal am telefon mobil pe Android si un Ipod Touch 4G, sincer sa fiu as opta mereu pt. Android.

  12. Widget-urile ar fi bine venite dacă s-ar implementa ca în OS X, sub formă de Dashboard. Un slide de jos în sus pe ecran (oglindit Notification Center-ului) sau din unul din colțurile de jos ar deschide acest Dasboard. Eu așa cred că ar putea fi curat și elegant sau pur și simplu ar putea pune widget-uri în Notificacion Center…