Este iOS-ul mai usor de modificat decat Android OS?

  iOS-ul si Android OS-ul sunt cele mai populare sisteme de operare pentru terminale mobile si in jurul lor se nasc unele dintre cele mai mari scandaluri din industrie. Ambele sisteme de operare sunt foarte populare, ambele au sute de milioane de terminale mobile care le ruleaza, insa oare cat de usor sunt ele de modificat? La o prima vedere Android-ul este alegerea potrivita, insa daca studiem mai atent problema s-ar putea sa ajungem la o cu totul alta concluzie. Cei de la Lifehacker au tratat problema si sustin ca iOS-ul este cel mai usor de customizat si tweak-uit.

  Motivul principal care a stat la baza acestei decizii este fragmentarea sistemului de operare Android OS. Ei spun ca Android-ul prin root ofera putin mai multa libertate decat iOS-ul prin jailbreak, insa marea problema este ca la Android exista sute de terminale si la fel de multe ROM-uri. ROM-urile personalizate sunt disponibile in numar atat de mare incat nu ai sti ce sa alegi, iar multe dintre ele sunt facute doar pentru anumite terminale Android si desigur ca nu toate modelele au parte de aceeasi atentie. Alegerea unui ROM poate fi dificila si exista posibilitatea ca un utilizator sa schimbe cateva ROM-uri pana sa ajunga la cel potrivit, deci vorbim despre un proces minuntios, de durata, care implica resoftari peste resoftari.

  Mergand mai departe ei spun ca o alta mare problema cauzata de fragmentare are legatura cu tweak-urile ce pot fi utilizate pe Android OS. Exista multe terminale mobile, multe ROM-uri, multe tweak-uri si partea proasta ar sta in faptul ca aceste tweak-uri nu ar functiona cu orice ROM, deci trebuie sa ai mare grija ce si cum instalezi. Totusi problema nu se rezuma doar la atat deoarece, in opinia lor, exista mult prea multa fragmentare in procesul de publicare/gasire a tweak-urilor, ele fiind disponibile in mult prea multe surse, neajungand in atentia tuturor atunci cand este nevoie. Utilizatorii ar fi nevoiti sa fie atenti la mai multe website-uri si nu ar avea un sistem centralizat unde ar gasi tot.

  La iOS lucrurile sunt mai simple, solutiile de jailbreak sunt universale, sunt extrem de simple acum, iar Cydia ofera tuturor tot ce au nevoie. Majoritatea tweak-urilor sunt compatibile cu cea mai recenta versiune a iOS, insa partea cea mai buna este ca in Cydia, acest hub centralizat al tweak-urilor si aplicatiilor, gasesti tot ce ai nevoie printr-o simpla cautare. Pe iOS lucrurile sunt mult mai simple si in esenta poti face aceleasi lucruri, insa fara sa te complici cu ROM-uri personalizate si alte lucruri.

  Acum eu nu spun ca iOS-ul este mai usor de modificat sau nu, dar voi ce parere aveti?