Prima Pagina Apple In China Apple are o politica ciudata privind repararea iDevice-urilor

In China Apple are o politica ciudata privind repararea iDevice-urilor

  China este fara discutie una dintre cele mai interesante piete de desfacere ale companiei Apple deoarece acolo sunt generati extrem de multi bani, dar tot acolo iau nastere 90% dintre clonele iDevice-urilor. Deocamdata compania se concentreaza pe facut bani si mai putin pe descoperit producatorii clonelor, insa guvernul chinez are o problema cu modul in care Apple intelege sa ofere garantie pentru propriile produse. Pentru inceput compania Apple le cere chinezilor sa fie de acord ca iPhone-urile lor sa fie reparate folosind piese reparate sau noi, iar piesele preluate din terminalele lor sa fie trimise inapoi la Apple unde compania le poate repara si revinde catre alti clienti. Guvernul chinez spune ca Apple incalca legislatia nationala privind repararea produselor aflate in garantie deoarece in ea se prevede ca produsele trebuie reparate folosind componente noi.

One of Apple’s repair clauses requires customers allow Apple to use either new or retreaded spare parts in repair, and the replaced spare parts are returned to Apple. That means the company is taking a piece of defected equipment already paid by the customer and reselling those parts after they are repaired to other customers. The Association said that Apple is breaking national repair and return rules regarding computers by using refurbished components …

  O a doua problema are legatura cu modul in care Apple ofera garantie in cazul transportului iDevice-urilor, compania refuzand sa acopere pagubele produse terminalelor in timp ce acestea sunt transportate de la companie catre client si viceversa. Singurele pagube suportate de catre Apple sunt cele care apar in timpul repararii dispozitivului si desigur cele acoperite de garantia normala. La final ramane o clauza foarte ciudata care nu are vreo baza legala, mai exact Apple cere 1.57$ pe zi daca un terminal a fost in service-ul sau mai mult de 30 de zile de la data la care utilizatorul a fost chemat sa il ridice si daca 90 de zile trec de la acea data, compania considera ca dispozitivul a fost abandonat de catre utilizator. N-as putea spune ce baza legala are Apple pentru ultima parte a prevederii, insa nici guvernul chinez nu prea stie, asa ca Apple trebuie sa isi schimbe prevederile din contacte.

Apple has also been accused of exempting itself from responsibility for damage suffered by its products during transportation. Apple only compensates repair fees if a product is damaged while being repaired; damage caused during transport is not repaired free of charge. This clause is incompatible with the Contract Law and China’s Consumer Rights Protection Law, as it infringes on consumers’ right to demand compensation. In another clause, Apple says owners failing to collect their devices within 30 days after repair need to pay a so-called safe keeping fees (US$1.57 for each day) to reclaim them, and if more than 90 days it will be deemed to have abandoned ownership of the products. The statement said this clause lacks a legal basis and amounts to illegally usurping property rights.

  In Romania din cate stiu eu nu exista prevederi la fel de ciudate in cazul repararii iDevice-urilor si daca ar fi fost, atunci sigur ar fi existat destule scandaluri in baza lor.

 • Mankid40

  Specific unei tari…
  Mi se pare ok, daca ei considera ca-i bine, e bine!
  🙂

 • Ion

  Ultima parte – ” Apple cere 1.57$ pe zi daca un terminal a fost in service-ul sau mai mult de 30 de zile de la data la care utilizatorul a fost chemat sa il ridice si daca 90 de zile trec de la acea data, compania considera ca dispozitivul a fost abandonat de catre utilizator. ” se gaseste in multe din clauzele contractelor cu multe serviceuri pentru electronice. Am intalnit-o si eu de cateva ori.

  Baza legala, in Romania este art. 1169 C. Civ. “Partile sunt libere sa incheie orice contracte si sa determine continutul acestora….” Asadar daca scrie in contract respectiva treaba si tu esti de acord (o semnezi) atunci e perfect legala.

 • Nu, partile subt libere sa incheie orice contracte si sa determine continutul lor atat timp cat acele clauze nu contravin legii. Clauzele contractuale care sunt contrare dispozitiilor de drept penal/privat sunt nule absolut.

 • Mihai

  Zaone, e vorba de clauze neuzuale sau abuzive din legislatia consumatorilor. Daca esti de acord expres cu ele, se aplica. Ion are dreptate. Nu fi si jurist acum 😛 Si orange pe fisa de receptie terminal in service scrie ca daca in 6 luni nu ti-l iei de la ei, trece in proprietatea lor.

 • Lol, prevederile contractuale NU INLATURA APLICAREA LEGII. ever.

 • Mihai

  Contractele nu trebuie sa fie contrare legii, bunelor moravuri si ordinii publice, corect. Arata-mi si mie unde spune legea expres ca nu ai voie sa percepi sume de bani daca nu iti iei aparatul din service dupa un timp. Sau unde scrie in lege ca operatorul nu are voie sa considere abandonat aparatul dupa un timp. Vezi si art. 1203 C. Civ.

 • Da, operatorul nu poate sa il considere abandonat dupa bunul plac. Acela e bunul tau, da are dreptul sa iti ceara bani de depozitare, dar chestia cu abandonul e deja..

 • Ion

  Tu semnezi un contract cu serviceul in care spui (odata ce ai semnat) ca daca nu ridici bunul intr-o anumita perioada esti de acord sa ii ramana lui.
  Fiecare proprietar poate dispune dupa bunul plac de bunul sau.
  Chiar nu vad care e problema.
  Aceste clauze se folosesc de mult timp de multe serviceuri romanesti.

 • Ti se spune cand semnezi ca daca nu vii sa il iei dupa 10 zile ramane la service? Daca nu, atunci e un viciu de consimtamant, si chair fara viciul asta tot nu poate lua service-ul bunul tau. Ma rog, ne contrazicem aiurea, tu o tii pe a ta, eu pe a mea.
  Ideea este ca mentalitatea asta este fundamental gresita si orice service poate fi actionat in judecata in baza acelor clauze si are sanse foarte mari sa piarda nu numai bani.

 • cosmin

  contractele facute de furnizori sunt contracte tip si chiar daca noi vrem sa modificam o clauza nu se poate…asa ca nu stiu cat poate fi vorba de consimtamantul partilor din momentul in care cel care cumpara are doua soluti.1 fie incheie contractul asumandu-si obligatile si drepturile ce reies din acesta 2 nu incheie contractul.In concluzie daca legea romana nu interzice asfel de clauze,ele sunt valabile.