BitDefender spune ca 40% dintre aplicatiile pentru iPhone stiu pozitia ta GPS si o cincime stiu pe cine suni

  Analizand 65.000 de aplicatii din App Store, cei de la BitDefender au ajuns al concluzia ca 40% dintre aplicatiile pentru iPhone stiu pozitia ta GPS si o cincime stiu pe cine suni. Ei spun ca aplicatiile pot accesa, fara sa ne intrebe, agenda de contacte, insa asta stiati deja cu totii avand in vedere ca am discutat in detaliu despre problema respectiva acum cateva luni. Practic tot ceea ce detaliaza BitDefender in comunicatul de mai jos stiati cu totii daca ati accesat iDevice-uro zilnic anul acesta, deci nu ar trebui sa va surprinda ceva.

BUCUREȘTI, 25 iunie 2012 – Una din cinci aplicații gratuite pentru iOS, analizate de specialiștii Bitdefender, pot să acceseze lista de contacte a telefonului fără niciun avertisment, relevă informațiile colectate de echipa de cercetare a liderului pieţei locale de soluţii antivirus.

Procentul este cu atât mai alarmant cu cât informațiile ar putea deveni accesibile unor terți, cum ar fi companii ce derulează campanii publicitare.

Multe din aplicațiile ce accesează lista de contacte a telefonului nu oferă utilizatorului nicio justificare pentru acest comportament: nici ce date citesc și nici cărui scop servește această intruziune.

Un posibil motiv pentru care aplicațiile ar putea accesa lista de contacte ar fi să transfere informații către conturile de social media – un argument plauzibil, având în vedere că 16,3% dintre ele se pot conecta la Facebook.

’’Având în vedere că nu toate aplicațiile au un comportament corect, este posibil ca unele dintre ele să acceseze informații pentru alte motive decât cele declarate, despre care putem doar specula. Nu putem fi siguri de comportamentul unei aplicații decât după o analiză amănunțită. Este însă important pentru utilizator să știe dacă o aplicație îi accesează lista de contacte sau dacă îi monitorizează locația, mai ales dacă aceste informații nu sunt relevante pentru ceea ce face de fapt aplicația’’, a declarat Cosmin Sandu, Product Manager, Bitdefender.

Datele au fost colectate în urma analizei unui număr de peste 65.000 de aplicații din toate categoriile, aflate în top pe App Store.

Rezultatele mai relevă că aproximativ 41% dintre aplicațiile gratuite pentru iOS pot urmări locația utilizatorului. Această caracteristică este una controversată, întrucât poate ajuta la afișarea reclamelor în funcție de poziția geografică și poate reprezenta o unealtă deosebit de utilă în construirea campaniilor de marketing ale companiilor.

Aplicațiile disponibile pe App Store nu afișează în acest moment niciun fel de avertisement care să informeze utilizatorii cu privire la resursele pe care acestea le-ar folosi de pe terminal, cu excepția serviciului de locație.

Datele Bitdefender arată că numai 57,5% din aplicațiile analizate criptează datele stocate, astfel încât tot ceea ce utilizează soft-urile respective să fie păstrat în siguranță pe terminal, fără riscul de a fi vizualizat sau utilizat de altcineva.

9 COMENTARII

  1. Eu nu cred ca datorita aplicatiilor putem fi monitorizati, sunt convins ca si cu un banal telefon simplu se poate face asta.

  2. Cum adica pe cine suni ? Cred ca e o greseala de exprimare aici, poate stiu agenda mea de telefon, dar categoric nu stiu pe cine sun sau cine ma suna.

  3. Aplicatiile acceseaza nu numai agenda ci si recente sau cronologia chematelor…asa ca @Crocodilu se poate sti foarte simplu pe cine ai sunat

  4. exista in cydia protect my privacy,care va intreaba atunci cand o aplicatie incearca sa acceseze locatia,etc daca ii permiteti aplicatiei sa acceseze informatii reale sau false:)

  5. Nu stiu ce spun cei de la Bitdefender dar eu stiu ca aplicatiile care le lansezi in app store nu pot sti pe cine ai sunat pentru ca Apple nu permite accessul la call log. Poate in Cydia.

  6. Da George tu ai dreptate si stii mai bine decat cei de la bit defender,aia habar au despre ce vorbesc si se baga si ei in seama ca sa le mai creasca cota…..
    @Foto moare de grija altora,iti dai seama cum e in tabara cealalalta,iese o mana din telefon si te strange de gat.
    Cert este ca suntem monitorizati din toate partile,iar prostii inventate de genul A.C.T.A sunt doar ca sa ne arate cat suntem de imbecili si idioti incat sa ne imbatam cu apa rece si sa spunem da frate nu vrem A.C.T.A sa ne monitorizeze,si ne luptam pentru acest drept,dupa care avem impresia ca am invins si e nu o aproba,iar noi feiciti ca am invins di cand colo ne era aruncata doar asa la misto,cand defapt suntem monitorizati la orice pas…..