Mac-urile incep sa devina din ce in ce mai populare in fata PC-urilor

  In graficul de mai sus avem o comparatie interesanta cu privire la vanzarile de Mac-uri si PC-uri din anul 1984 si pana in anul 2010. Practic acolo vedem o comparatie facuta in urmatoarea idee: producatorii de calculatoare vand de x ori mai multe PC-uri pentru fiecare Mac vandut de Apple. Observam ca in anul 1984 producatorii vindeau cate 4 – 5 PC-uri pentru fiecare Mac vandut de catre Apple, iar aceasta cifra a crescut pana la aproape 60 in anul 2004. Atunci pentru fiecare Mac vandut de catre Apple se vindeau aproape 60 de PC-uri in lumea intreaga si diferenta era colosala.

  Pe masura ce ne apropiem de lansarea iPhone-ului si a tabletei iPad, diferenta scade considerabil si in anul 2010 pentru fiecare Mac vandut erau vandute vreo 17 PC-uri in lumea intreaga. In 2011 trendul a continuat sa scada si se asteapta ca in viitorul apropiat in lumea intreaga sa se vanda cate 5 – 6 PC-uri pentru fiecare Mac vandut de catre Apple. Este greu de crezut ca Apple ar putea vinde singura la fel de multe PC-uri precum un grup de producatori de calculatoare, insa ar putea exista o diferenta mult mai mica decat cea inregistrata acum. Daca ar fi sa fortam putin lucrurile si sa luam in calcul inclusiv iDevice-urile ca fiind PC-uri, atunci pentru fiecare Mac/iDevice vandut de Apple se vand doar 2 PC-uri.

  Mac-urile devin din ce in ce mai populare, cei de la Apple nu ascund acest lucru si este de asteptat ca ele sa ajunga, intr-o anumita masura, vanzarile de PC-uri.

14 COMENTARII

  1. La ce preturi au mac-urile nu cred ca vor ajunge windows-urile niciodata… La windows te refereai nu?! mac tot personal computer este..

  2. Tot cresc vanzarile de Mac-uri , dar nu reusesc sa depaseasca 6-7% cota de piata, de cativa ani buni.
    Tot e un progres, caci la un moment dat erau pe la 2-3%.

  3. In afara de copii care se joaca pe un PC si navigheaza pe net/messenger mai exista si persoane care folosesc un PC pentru a lucra iar pentru acele persoane un PC nu costa deloc 12 mil 🙂
    De exemplu cine face editare foto/video are nevoie de un procesor quad core cu placa grafica cat mai puternica si cat mai mult ram.
    Un workstation bun ajunge si la 10.000 RON iar aici alegerea se face in functie de software, cine e pe Windows si foloseste Avid sau Adobe pentru Windows va cumpara un PC.
    Cine e pe OS X si foloseste Final Cut Pro, Aperture sau Adobe for MAC va cumpara un MAC.

  4. Ba cand va aud pe unii cu ofertele astea bomba mor! Apple este STRICT high end – e ca si cum ai compara un Insipron si un Latitude (de la Dell) cu aceeasi configuratie: ghici ce? Latitude bate la curu’ gol Inspironu’ chair daca au “aceleasi” componente! De ce? Pai la unii aparent nu mai exista notiunea de chipset, de PLACA DE BAZA si muuulte altele. Sa inteleg ca un Core 2 Duo si un ATI high end pe o placa de 5 mil fac aceeasi treaba ca pe un Asus Maximus Foromula?

    De ce un laptop de 20 de milioane cu enspe giga de ram video si i5 se mica mai incet decat un Mac Book Pro 13″ in bootcamp ?

    Jeesh…

  5. @Seb: Multi nu inteleg asta, in general care habar nu au pe ce lume traiesc si probabil care folosesc un pc pentru Yahoo messenger si Internet explorer 🙂
    Eu sunt de parere ca peste ceva timp tabletele vor inlocui pc-urile low-end iar produsele high-end se vor vinde in functie de ce software are nevoie fiecare.

  6. Ar fi o mica problema….si anume ca nimeni nu ia in calcul sistemele facute din bucati, care sunt mult mai multe decat cele asamblate si vandute de un brand (Dell, Hp sau oricare). Graficele astea sunt total irelevante, dupa parerea mea. Daca vrei sa vezi cate sisteme non Mac sunt in lume exista alte modalitati. SI sunt absolut sigur ca cifra nu depaseste 4-5%. Si nu cred ca va depasi vreodata. Iar sa bagi in calcul WIndows, Mac os, si iOS e o aberatie mai mare.

  7. @Seb

    Acelasi procesor si aceeasi placa video dau aceleasi performanta pe o placi de baza cu acelasi chipset – indiferent daca placa e Asus si costa 20 milioane sau e ECS si costa 5 milioane.
    Diferenta de performanta de 1-2% max, nu o va sesiza nimeni.
    Si diferentele de pret la placile de baza nu se datoreaza performantei ci extra optiunilor pe care le are placa, de obicei chipuri si componente in plus precum si sitemul electric care suporta puteri/consumuri mai mari.
    Apple a avut intodeauna hardware de performanta medium-high in Mac-uri si laptopuri.Doar pretul a fost ca pt componente extra high.

  8. Cam greu sa compari Windows, care este folosit de multe companii, si sistemul Mac OS, care este vandut doar de Apple. Dar na.. Apple nu o sa ajunga niciodata Windows, si e foarte bine asa 😉 Prefer sa platesc un pret premium si sa am un produs de calitate. Decat plasticurile alea de la HP si Acer.. Mai bine ma joc cu o piatra si imi imaginez ca stau pe facebuci.

  9. Vanzarile de pc au scazut din cauza crizei si din cauza evolutiei tehnologiei Se pare ca pe viitor tabletele vor inlocui pc-urile.