Pregateste-ti Mac-ul pentru lansarea OS X Mountain Lion

  In cateva ore compania Apple va lansa oficial noul OS X Mountain Lion si desigur ca pentru a face un update corect la noua versiune a sistemului de operare veti fi nevoiti sa parcurgeti cativa pasi simpli. Cel mai simplu update se face de la OS X Lion si voi presupune ca majoritatea dintre voi au aceasta versiune instalata in Mac-uri. Pretul update-ului este de 20$ in cazul in care aveti deja OS X Lion sau Snow Leopard instalate, deci vorbim despre o suma modifca pe care oricine si-o poate permite fara prea multe probleme. Acestea fiind spuse, iata ce trebuie sa stii inainte de a instala OS X Mountain Lion.

Cerintele de sistem

  Acum cateva saptamani de zile Apple a anuntat lista Mac-urilor pe care puteti instala fara probleme noua versiune a sistemului de operare, iar mai jos o aveti prezentata. Practic orice Mac-uri care au cel putin 2 ani vechime pot instala fara probleme OS X Mountain Lion, iar in cazul celorlalte totul depinde de data la care au fost lansate de catre Apple. Daca Mac-ul vostru nu face parte din lista de mai jos, nu incercati sa cumparati OS X Mountain Lion deoarece Mac App Store-ul va refuza sa il instaleze. Trebuie mentionat ca in cazul Mac-urilor din aceasta lista, trebuie sa aveti macar 2 GB de RAM pentru a rula OS X Mountain Lion, insa performantele vor fi pe masura hardware-ului.

  • iMac (Mid 2007 or newer)
  • MacBook (Late 2008 Aluminum, or Early 2009 or newer)
  • MacBook Pro (Mid/Late 2007 or newer)
  • MacBook Air (Late 2008 or newer)
  • Mac mini (Early 2009 or newer)
  • Mac Pro (Early 2008 or newer)
  • Xserve (Early 2009)

Compatibilitatea aplicatiilor

  Fiecare versiune noua a unui sistem de operare aduce schimbari care genereaza probleme de compatibilitate cu anumite aplicatii din Mac App Store. In aceasta idee a fost dezvoltat website-ul RoaringApps al carui principal scop este de a oferi posesorilor de Mac-uri informatii despre compatibilitatea aplicatiilor cu OS X Lion, dar si cu noul OS X Mountain Lion care urmeaza sa fie lansat in urmatoarele ore.

  Tot ce trebuie sa faceti este sa accesati aceasta pagina, iar in ea veti gasi listate in ordine alfabetica mii de aplicatii din Mac App Store, astfel ca veti sti daca merita sa faceti update-ul la OS X Mountain Lion acum sau mai tarziu.

Efectuati un backup

  Inaintea instalarii oricarui sistem de operare este indicat sa faceti un backup datelor salvate in calculatoarele voastre si evenimentul de astazi impune cu siguranta salvarea datelor din Mac-urile voastre. Daca aveti un Time Machine, atunci aceasta este cea mai simpla solutie prin care puteti salva toate datele din Mac-ul vostru, insa daca nua veti un asemenea produs, atunci exista desigur alternative. Totul implica existenta unui hard disk extern sau separat de cel pe care aveti instalat OS X-ul, altfel procedura de backup este inutila. In cazul in care aveti un hard-disk extern, aici aveti listata o serie foarte buna de aplicatii care va poate ajuta sa faceti fara probleme un backup.

  Acestea fiind spuse, lansarea OS X Mountain Lion ar trebui sa aiba loc in urmatoarele ore si cand aceasta versiune a OS X va fi disponibila va voi anunta.