De ce nu as inlocui un laptop cu o tableta iPad

  De mai bine de un an de zile primesc in mod regulat intrebarea : merita sa cumpar o tableta iPad in locul unui laptop? Raspunsul la aceasta intrebare este foarte complicat si nu voi prelua abordarea jurnalistilor care se cred atat de destepti incat pot spune lumii ce sa faca, insa va voi spune care este parerea mea in legatura cu acest subiect si voi, consumatorii, veti lua o decizie singuri. Consider ca o decizie de acest gen este extrem de subiectiva si se bazeaza pe necesitatile fiecaruia, nu pe recomandarea unui website/blog, pentru ca nimeni nu stie mai bine decat voi motivele care stau la baza achizitionarii unui produs de acest gen. In aceasta idee, tot ceea ce veti citi mai jos este o abordare subiectiva a problemei si nu o oda inchinata achizitionarii unei tablete iPad in locul unui laptop.

  Revenind la subiect va spun ca pentru mine tableta iPad este un terminal mobil pe care il utilizez ca sa navighez pe internet, ca sa joc diverse jocuri, ca sa ma uit eventual la un clip video sau la un film, ca sa citesc o carte, ca sa citesc email-uri si cam atat. Pentru mine tableta iPad este dispozitivul de backup pe care il folosesc, ca sa muncesc, atunci cand laptop-ul ramane fara baterie sau atunci cand ma aflu intr-o situatie in care nu pot utiliza laptop-ul pentru a scrie pe blog. Tableta iPad nu am folosit-o vreodata in locul laptop-ului si nu o voi folosi vreodata daca iOS-ul ramane sistemul sau de operare.

  Tableta iPad are un iOS limitat care nu imi permite sa lucrez la fel de rapid precum un laptop, tableta iPad are un iOS care nu are aceleasi aplicatii/functii precum sistemul de operare al unui laptop si toata lumea stie acest lucru. Ecranul touchscreen nu va inlocui, in opinia mea, mouse-ul si a inlocui functionalitatea unui mouse cu cea a unui touchscreen va injumatati productivitatea oricui. Daca mai luam in calcul faptul ca in iOS nu poti deschide mai multe ferestre in acelasi timp si trecerea de la o aplicatie la alta necesita fie swipe-uri, fie deschiderea task switcher-ului, atunci decizia este clara. Sa mai aduc in discutie faptul ca in iOS nu poti deschide orice si in Safari poti deschide doar un numar limitat de tab-uri?

  Tableta iPad este un dispozitiv bun pentru cei care navigheaza pe internet, citesc o carte, se joaca jocuri(in cazul utilizatorilor obisnuiti) insa nu trebuie sa uitam ca ea are foarte multe aplicatii in domeniul educational, in domeniul afacerilor, in domeniul medical sau in domeniul militar. Este tableta iPad un inlocuitor al laptop-ului? Pentru mine nu va fi vreodata deoarece ar insemna sa renunt: la un ecran mare, la o tastatura comoda, la un mouse util, la un sistem de operare deschis care imi pune la dispozitie imediat tot ce am nevoie, la posibilitatea de vizualiza nestingherit orice fel de informatii, la posibilitatea de a transfera oricand fara probleme fisiere si lista poate continua.

  Veti intreba probabil de ce se vinde tableta iPad atat de bine si vanzarile de laptop-uri scad. Ei bine raspunsul este simplu: consumatorii au nevoie de un dispozitiv simplu, portabil, care sa indeplineasca rapid functiile simple. Majoritatea consumatorilor nu vor sa descarce fisiere de pe web, sa editeze poze/clipuri video, sa vizioneze orice fel de filme, sau sa faca lucruri complexe pe o tableta iPad. Majoritatea utilizatorilor au nevoie de un dispozitiv usor care sa le deschida rapid paginile web, sa le incarce email-urile, sa le ruleze un film aprobat de Apple si cam atat. Majoritatea utilizatorilor nu au nevoie de un laptop daca nu il folosesc pentru a munci pe el, iar in acest caz probabil tableta iPad este dispozitivul care merita cumparat.

  In cazul meu tableta iPad nu ofera tot ceea ce am nevoie pentru a munci in conditii optime si de aceea nu o voi alege in locul unui laptop, dar pentru un utilizator obisnuit care nu munceste pe laptop situatia este diferita. Este tableta iPad un inlocuitor pentru laptop in cazul vostru? Doar voi puteti decide asta. In baza celor prezentate de mine mai sus puteti face o scurta introspectie, puteti lista motivele pentru care aveti nevoie de unul dintre cele doua produse, puteti lista functiile pe care  le vor indeplini si veti putea o decizie informatia, probabil corecta.