Apple este ineficienta in a proteja iOS-ul in fata operatorilor de telefonie mobila

  Unul dintre cele mai importante si mai curajoase lucruri pe care le-a facut Apple cand a lansat iPhone-ul a fost sa oblige operatorii de telefonie mobila sa nu modifice absolut deloc iOS-ul instalat in el. Operatorii de telefonie mobila au obiceiul de a instala versiuni modificate ale software-ului telefoanelor si acest lucru deranjeaza foarte multa lume deoarece acel software contine sisteme de monitorizare, plus alte modificare care, in mare, strica experienta de utilizare a sistemului de operare.

  Apple nu a fost de acord cu aceasta practica si a obligat operatorii sa lase iOS-ul intact daca vor sa vanda iPhone-ul, iar operatorii au fost de acord. Desi Apple a ramas ferma pe pozitii cu privire la aceasta cerere, compania a facut concesii in ceea ce priveste functionalitatea iOS-ului. Aici ma refer desigur la celebrele functii FaceTime prin 3G si Personal HotSpot pe care nu toti operatorii le ofera gratuit, asa cum ar trebui, ci in unele cazuri cer abonatilor sa plateasca o anumita suma de bani pentru a le avea.

  Desi in Romania avem norocul de avea Personal HotSpot gratuit, dupa mai bine de un an de zile in care functia trebuia cumparata, AT&T ar putea porni un nou trend in randul operatorilor. Compania americana a decis sa ofere gratuit optiunea de a face apeluri FaceTime prin 3G numai abonatilor care au anumite optiuni de internet active in abonament, restul urmand sa plateasca aceasta optiune. Nimeni nu considera ca FaceTime-ul prin 3G trebuie platit, insa AT&T este de alta parere si Apple nu face absolut nimic pentru a le schimba decizia.

  Ceea ce face operatorul american ar putea face si alti operatori de pe glob, iar aici Apple este extrem de indiferenta. Compania a obtinut concesii pe anumite planuri, insa a fost obligata sa faca unele concesii pe alte planuri si FaceTime-ul prin 3G plus Personal HotSpot-ul sunt unele dintre ele. Ar fi fost grozav daca Apple ar fi obligat operatorii sa ofere gratuit toate functiile ale iOS, insa din pacate acest lucru nu se va intampla vreodata.