Prima Pagina Apple Analistii americani sustin ca iPhone 5 ar putea contribui la cresterea PIB-ului...

Analistii americani sustin ca iPhone 5 ar putea contribui la cresterea PIB-ului SUA

  Inaintea lansarii iPhone 5 analistii americani fac diverse calcule mai mult sau mai putin relevante in legatura impactul pe care il va avea terminalul asupra SUA. Michael Feroli, economistul sef al JP Morgan, sustine ca iPhone 5 ar putea creste cu pana la 0.5% produsul intern brut al SUA, adica ar putea aduce bugetului 3.2 miliarde de dolari intr-un trimstru fiscal si 12.8 miliarde intr-un an intreg. Aceasta suma reprezinta aproximativ 0.33% din actualul PIB al SUA, iar cei de la JP Morgan sunt convinsi ca iPhone-ul poate ajuta economia sa creasca.

Sales of the new iPhone could add between a quarter and a half percentage point to fourth quarter annualized growth in the U.S., according to J.P. Morgan’s chief economist, Michael Feroli in a note to clients on Monday. Calculated using the so-called retail control method, sales of iPhone 5 could boost annualized GDP growth by $3.2 billion, or $12.8 billion at an annual rate,” Feroli wrote. That 0.33 percentage-point boost, he added, “would limit the downside risk to our Q4 GDP growth protection, which remains 2.0 percent.

  Pentru a ajunge la aceste cifre, cei de la JP Morgan au calculat ca Apple ar urma sa vanda 8 milioane de terminale iPhone la pretul mediu de 600$, insa scazand 200$ drept cost al componentelor ramanem cu 400$ pret pe care guvernul ii poate lua in calcul la cresterea PIB-ului. Cei de la JP Morgan spun ca previziunile lor trebuie privite cu scepticism, insa este posibil ca Apple sa vanda 8 milioane de iPhone-uri in luna septembrie cand se termina anul sau fiscal.

  • Aici chiar nu pot sa tac! Sunt “expert” in “treburile” PIB-ului, am medalii nationale la geo, istorie etc… PIB-ul SUA e de circa 15 000 miliarde USD! De unde rezulta ca acele 12,8 miliarde aduse de Apple vor acoperi intre 0,08 si 0,09% din PIB, si nu 0,33%, o eroare foarte mare! Zaone, ar trebui sa verifici sursele mai atent!

  • @Victor Bulgar: Ma gandesc ca aia de la JP Morgan stiu ce vorbesc acolo. Prefer sa am incredere in ei.

  • Intra, de exemplu, pe http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal), acolo sunt date din diferite surse, in dependenta de cum se aplica deflatorul PIB si toate au un nivel al PIBului pentru SUA de circa 15 trilioane $. So, inca o data ma conving ca nu conteaza cat de prestigioasa este sursa, trebuie oricum verificata. Daca 12,8 miliarde ar fi reprezantat 0,33% din PIB, ar rezulta un PIB de circa 4 trilioane dolari, o cifra atinsa de SUA prin anii 1986-1988, daca tin minte bine. Cauta cat vrei pe net si o sa vezi ca am dreptate.