Apple nu a inventat nimic, conform unui fost manager al Apple

  Desi Apple are un portofoliu foarte larg de brevete de inventie si a fost laudata pentru inovatiile din iDevice-urile sale, un fost manager al companiei sustine ca nimic nu s-a inventat in Cupertino. Jean-Louis Gassee este omul care in anii ’80 putea sa ajunga CEO al Apple, el a pierdut functia in fata lui John Scully, insa asta nu il opreste sa isi spuna parerea despre statutul de companie inventatoare care a fost atribuit Apple. Intr-un articol scris in ziarul The Guardian, el spune ca Apple a gasit reteta perfecta pentru dezvoltarea celor mai bune terminale mobile, ingriedientele fiind disponibile pe piata de ani de zile, insa Steve Jobs a fost singurul “bucatar” care a stiut combinatia perfecta.

Then, in January 2010, chef Jobs walks on stage with the iPad and it all becomes obvious, easy. Three decades of failures are forgotten. This brings us to last week’s animated debate about Apple’s talent for invention in the Comments section of the “Apple Tax” Monday Note: “…moving from stylus to touch (finger) was a change in enabling technology, not some invention by Apple – even gesture existed way back before the iPhone. Have an IPAQ on my desk as a reminder – a product ahead of the implementing technology!Unfortunately Apple have run out of real innovation…” In other words: “Nothing new, no innovation, the ingredients were already lying around somewhere…”. The comment drew this retort from another reader:”iPaq as a precursor to iPad?Are you on drugs? Right now?”

  Fostul manager Apple compara compania cu o bucatarie si pe Steve Jobs cu un bucatar care a stiut sa combine ingridiente, a se intelege software si hardware, disponibile pe piata pentru a face produsele perfecte. El nu a fost un inventator ci un inovator si Apple ar trebui privita ca o companie care a inovat, nu ca si una care a inventat. Multe tehnologii folosite de companie existau inainte ca iDevice-urile sa le foloseasca, insa unele au fost inventate de catre inginerii Apple, chiar daca in forme diferite au fost prezente pe piata.

  Gassee face diverse comparatii cu alti mari “inventatori” ai lumii care au primit acest titlu in baza unor inventii care existau inainte ca ei sa le inventeze, spunand ca acestia isi poarta in mod eronat titlul. Adevarul este ca inventiile pure au in spate oameni prea putin cunoscuti, iar marile companii doar profita de ele si gasind combinatia perfecta lanseaza produse populare. In mare parte Apple este o companie inovatoare, asa cum Steve Jobs a fost un inovator si nu un inventator. A spune ca Apple nu a inventat ceva pare putin deplasat, insa este adevarat ca Apple a inovat, a gasit combinatiile potrivite de hardware si software, dar in ele a inclus si cateva lucruri inventate in propriile laboratoare.

13 COMENTARII

  1. are dreptate omu’ intr-un fel…Apple inoveaza nu inventeaza, creaza produse excelente cu tehnologii deja aparute pe piata DAR inoveaza prin procesoarele A4 si A5 produse de ei si impune producatorilor anumite standarde de calitate, inoveaza prin spatiul redus si putere mare! ma refer la noile macbook cu retina

  2. Tocmai aia in frumusetea Apple, nu intelegeti ?!!
    Toti marii producatori au avut la dispozitie aceleasi resurse, daca nu chiar mai mari si n-au fost in stare sa creeze un astfel de eco-sistem.

    Daca era dupa Nokia si in 2030 aveam acelasi Symbian s60 cu alte iconite si camere de 99 MPX inutile.
    Restul s-au trezit dupa ce Apple deja era #1 si nici acuma dupa 2 ani, ca primii nu ii punem ca au fost la inceput, nu is in stare sa faca ceva cu update-urile alea de Android unde daca vrei ultima versiune a OS-ului trebe sa cumperi ultimul telefon.

  3. cumpara exclusivitate din varful marilor producatori de hardware si le inplementeaza in proprile lor dispozitive! Nu inventeaza doar creaza lucruri foarte ergonomice(profesionale) cu detali de mecanica fina atent lucrata, software (interfata om masina) impecabil si extrem de usor de utilizat pentru uni “plictisitor” citez pe uni care au spus ca tot windows se intorc dupa o saptamana de lucru cu mac-ul! Sa stea acasa sa curete registri toata ziua si sa instaleze windowsul la 3 luni ca si asa nu au ce face!

  4. @nonimus:
    Adica mai Cocosila, care va sa zica, nimic nou sub soare. Deci intre Eminescu si poetul garii de nord nu-i nicio diferenta: stiloul, cerneala si hartia, ingredientele de baza, erau de mult inventate.

    Total de acord: bati campii!

    PS Articolul e un elogiu adus lui Stiv Giobs.. pentru cine il citeste pana la capat.
    Merci ZaO@ne pentru link: m-a atins.

  5. Silviu, sunt total de acord cu tine. Ingredientele erau acolo, a fost nevoie doar de un geniu. Doar ca, sa folosesc exemplul tau, Eminescu nu a luat stiloul, l-a facut alb cu doua cleme de prindere si l-a patentat.

  6. @ Zaone: cel putin neinspirata poza combinata cu titlul… te duce cu gandul la faptul ca nu apare nimic nou in iphone 5 ! articolul foarte corect iar tipul ala are dreptate insa cu atat mai mari meritele apple ca a combinat atat de bine inventii deja create si le-a inovat in asa fel incat azi sa stea o planeta intreaga sa astepte noua inovatie care sa cuprinda noi inventii spre deliciul nostru al consumatorilor. Asadar daca eu iau acum o bormasina (inventata deja) si ii aplic un generator electric (inventat deja) si le fac functionale incat cu 30 de gr. de benzina sa functioneze toata ziua ma numesc “INOVATOR” iar daca mai si brevetez inovatia sunt tare, si vine hotul si face o bormasina cu generator care functioneaza toata ziua cu 30 gr. si zice ca a lui este rosie ala este “COPIATOR” si mai ales cand se aduna multi nefericiti la un loc care sa se uite la mine cum inovez sa poata sa scoata si ei produse se numeste asociere la grup infractional, si dupa ce eu gastig procesul cu ei, copiatorii mai arunca si zvonuri ieftine pt. oameni prosti cum ca le e frica sa le spuna sefului lor ca ei au furat… de parca nu ala ia pus sa fure. Tristi, copiatori, nefericiti si mincinosi. Acum daca aia chiar inventeaza/ inoveaza ceva, lumea deja le-a pus eticheta de hoti, mincinosi si copiatori.

  7. Cred ca am o comparație mai buna de făcut ca sa intelegetica Apple inventeaza. Am văzut aici o comparație cu Eminescu undeva pai de ce nu a scris altul scrisoarea a treia înaintea lui ca doar cuvintele existau deja? Moralisa de ce nu a pictat-o altul înaintea lui leonardo ca doar existau deja culorile???? Despre investițiile cui vorbim??? Si mai știu de la viața ca întotdeauna despre foști se spune bă ca o aveau mică bă ca le mirosea gura sau picioarele ca de aceea i-ai lăsat. Scuze dacă am supărat pe cineva…

  8. @Ion CRACIUNEL: sa stii ca nu mai sta INTREAGA PLANETA si asteapta iPhone 5! Sunt mult mai multi oameni preocupati de lucruri mult mai interesante/imteligente/folositoare! Daca consideri ca toata viata se rezuma la citi doar forumuri de iDevice-uri, a astepta noile lansari si a strange toti banii pentru a le procura, ma mir ca ai mai reusit sa inveti sa scrii!