Apple nu a inventat nimic, conform unui fost manager al Apple

13

  Desi Apple are un portofoliu foarte larg de brevete de inventie si a fost laudata pentru inovatiile din iDevice-urile sale, un fost manager al companiei sustine ca nimic nu s-a inventat in Cupertino. Jean-Louis Gassee este omul care in anii ’80 putea sa ajunga CEO al Apple, el a pierdut functia in fata lui John Scully, insa asta nu il opreste sa isi spuna parerea despre statutul de companie inventatoare care a fost atribuit Apple. Intr-un articol scris in ziarul The Guardian, el spune ca Apple a gasit reteta perfecta pentru dezvoltarea celor mai bune terminale mobile, ingriedientele fiind disponibile pe piata de ani de zile, insa Steve Jobs a fost singurul “bucatar” care a stiut combinatia perfecta.

Then, in January 2010, chef Jobs walks on stage with the iPad and it all becomes obvious, easy. Three decades of failures are forgotten. This brings us to last week’s animated debate about Apple’s talent for invention in the Comments section of the “Apple Tax” Monday Note: “…moving from stylus to touch (finger) was a change in enabling technology, not some invention by Apple – even gesture existed way back before the iPhone. Have an IPAQ on my desk as a reminder – a product ahead of the implementing technology!Unfortunately Apple have run out of real innovation…” In other words: “Nothing new, no innovation, the ingredients were already lying around somewhere…”. The comment drew this retort from another reader:”iPaq as a precursor to iPad?Are you on drugs? Right now?”

  Fostul manager Apple compara compania cu o bucatarie si pe Steve Jobs cu un bucatar care a stiut sa combine ingridiente, a se intelege software si hardware, disponibile pe piata pentru a face produsele perfecte. El nu a fost un inventator ci un inovator si Apple ar trebui privita ca o companie care a inovat, nu ca si una care a inventat. Multe tehnologii folosite de companie existau inainte ca iDevice-urile sa le foloseasca, insa unele au fost inventate de catre inginerii Apple, chiar daca in forme diferite au fost prezente pe piata.

  Gassee face diverse comparatii cu alti mari “inventatori” ai lumii care au primit acest titlu in baza unor inventii care existau inainte ca ei sa le inventeze, spunand ca acestia isi poarta in mod eronat titlul. Adevarul este ca inventiile pure au in spate oameni prea putin cunoscuti, iar marile companii doar profita de ele si gasind combinatia perfecta lanseaza produse populare. In mare parte Apple este o companie inovatoare, asa cum Steve Jobs a fost un inovator si nu un inventator. A spune ca Apple nu a inventat ceva pare putin deplasat, insa este adevarat ca Apple a inovat, a gasit combinatiile potrivite de hardware si software, dar in ele a inclus si cateva lucruri inventate in propriile laboratoare.