Prima Pagina Apple Fusion Drive poate fi utilizat si pe vechile Mac-uri

Fusion Drive poate fi utilizat si pe vechile Mac-uri

  Saptamana trecuta cei de la Apple au prezentat Fusion Drive, un sistem interesant care foloseste SSD-urile si HDD-urile intr-ul fel de matrice prin care imbunatateste experienta de utilizare a OS X Mountain Lion. Apple a spus ca acest sistem este disponibil doar pe iMac 2012 si Mac Mini  2012, insa un dezvoltator a reusit sa il activeze si pe un Mac Pro. Calculatorul sau ruleaza OS X Mountain Lion 10.8.2, un SSD si un HDD de 750 GB au fost utilizate, iar totul a functionat atat in formatul HFS+ cat si in ZFS.

Attached are a 120GB SSD (disk1) and a 750GB HDD (disk7) to my Mac. I attached the SSD via SATA to be sure that the system could figure out that it’s a SSD via SMART. The HDD is attached via USB. USB I chose to clearly see a difference in speed.

  Pe blogul sau dezvoltatorul descrie toata procedura de activare a Fusion Drive si pe alte Mac-uri decat cele oficial suportate, insa trebuie sa tineti minte ca totul functioneaza doar intre un Mac si un SSD. Practic sistemul foloseste SSD-ul ca un fel de cache pentru fisierele de pe HDD, permitandu-va sa le deschideti mult mai repede decat pe clasicul HDD.

 • Alex

  Nu e mai simplu sa folosim SSD-uri pentru stocarea sistemului de operare?

 • Pe Windows merge Fusion Drive?

 • @Oprea Andrei: Buna intrebare.

 • crocodilu

  @Alex, e mai simplu, da. Si la ce-a facut Apple, cu SSD de 128 GB, chiar nu inteleg de ce, eu de ex pe Mac nu am reusit sa trec de 100GB cu tot ce-mi trebuie instalat, proiecte, etc. (E masina de dev, deci exclus muzica, filme,etc)

  Asa ca si fara sistemul lor inovator, tot aia era, un SSD si un HDD

  Sistemul ar functiona mai eficient cu un SSD de 64 GB sa zicem, pentru ca el plimba dinamic datele intre SSD si HDD.
  Nu ma intelegeti gresit, nu ar functiona mai eficient dpdv al performantelor, ci dpdv al costurilor si al faptului ca sistemul ala chiar ar avea ce face, ca cei 64 s-ar umple si atunci ar intra softul in actiune care muta dinamic datele mai des.
  Normal, ar merge mai lent per global decat cu 128 SSD.

 • Hybrid

  Prefer setupul meu cu un SSD 128 GB pentru sistemul de operarea si aplicati iar pentru stocare un optibay cu un hdd de 500-750 GB (+costa mult mai putin)

 • Florin Matei

  Bine ma, windows-ul face asta demult. Sa foloseasca un flash pe post de memorie virtuala. De la xp incoace parca. Evident ca Apple a revolutionat inca odata nimic. Pe de alta parte sunt sigur ca Apple a implementat chestia asta asa cum trebuie.

 • Aflam noi in cateva saptamani cat de prost e Fusion-ul.

 • obylica

  In Imac 2009 am SATA 2 – SSD 120 gb si un NAS de 2T adica 2x1TB samsung in raid sa il vada ca si unu!
  Is merga curios daca schimb placa de retea wireless din Imac si pun un controler pt a avea SATA 3 si sa schimb SSD sa fie SATA 3!

  Ce parere aveti?

 • Georgian

  Unde as gasi in romania un optibay pentru un macbook pro de 15 early 2011? 😀

 • obylica

  trebuie neaparat romania!!!!!?

  http://hdcaddy.com/product.php?id_product=10

 • Georgian

  Mersi mult obylica. N-am prea cumparat din afara pana acum, si tot timpul am avut o reticenta, din necunostiinta, frica etc. Oricum tot timpul e un inceput pentru ceva :). Multumesc inca o data.

 • Mario

  Sistemul nu e un simplu cache care utilizeaza SSD-ul pe post de buffer. Conceptul deriva din “tiered storage”, lansat prin anii ’90 si pus in practica prin 2005-2010 de IBM, HP, EMC, Oracle etc dar numai pe sisteme storage de mari dimensiuni.
  A fost nevoie de sclipirea cuiva de la Apple pentru a aduce un sistem profesional pe un simplu calculator destinat muritorilor de rand. Bravo lor!
  Si pentru a raspunde intrebarii puse de Oprea Andrei, stiu ca diversele tipuri de tiered storage ruleaza pe servere cu sisteme de operare diverse (HP-Unix, AIX si Linux) dar nu am auzit sa ruleze pe sisteme desktop, dar asta nu inseamna ca nu exista. Uite un link de plecare, daca te pasioneaza subiectul: http://www.chen.net/~hubt/blog/2010/05/wheres-tiered-desktop-storage.html
  Acolo este vorba despre cresterea performantelor SSD-urilor utilizand RAM-ul. Implementarea Mac este oarecum similara, creste performantele unui HDD utilizand un SSD.

 • Exista ceva extrem de similar lansat de cei de la Seagate mai exact:
  http://www.evomag.ro/PORTABILE-Accesorii-laptop-HDD-uri-laptop/Seagate-HDD-Laptop-Momentus-XT-Hybrid-SATA-III-750GB-80556.html

  Il am instalat intr-un mac book pro 2011 si 100mb scriere si citire ceea ce pentru pretul asta este extrem de ok. Nu asta este atat de important ci faptul ca am timp de executie a programelor similar cu cele de la un SSD, performantele scad evident cand interactionez c hardul foarte mult.

  Teoretic asta a facut si Apple cu Fusion Drive dar la o scala mult mai mare ceea ce mi se pare foarte bine gandit. Ce au gandit ei nu este solutia ci cum au facuto, sunt doua harduri adica daca tu vrei sa pui un 512 ssd si 3 tb hdd de 7200 nici o problema fusion drive face asta, si asta mi se pare mie foarte bine gandit.

  Din ce am inteles asta se face din soft deci nu cred ca va merge pe Windows acest sistem dar evident trebuie testat

 • Hybrid

  @Georgian in Romania nu vei gasi optibay 100% incerca pe Amazon sau ebay si in maxim 7 e la tine.

 • Pingback: Iata cat de rapid este Fusion Drive-ul pentru Mac-uri (Video) | iDevice.ro()