Apple intentioneaza sa renunte la Intel in favoarea implementarii propriilor procesoare in Mac-uri

  De ani de zile tot auzim ca Apple intentioneaza sa incheie relatiile de parteneriat cu Intel, deocamdata nimic nu s-a adeverit, insa lucrurile merg in aceasta directie de ceva vreme. Recent compania Apple a facut cateva schimbari interne, iar Bob Mansfield, omul care se ocupa cu dezvoltarea hardware-ului la Apple, a fost numit seful diviziei Technologies. Aceasta divizie a fost formata la sfarsitul lunii trecute si unul dintre rolurile sale este de a dezvolta chip-uri care sa inlocuiasca procesoarele intel utilizate de catre Apple in Mac-uri.

Apple engineers have grown confident that the chip designs used for its mobile devices will one day be powerful enough to run its desktops and laptops. While Apple is now committed to Intel in computers and is unlikely to switch in the next few years, some engineers say a shift to its own designs is inevitable as the features of mobile devices and PCs become more similar. Semiconductor development was part of Apple’s management overhaul announced Oct. 29. Chip research is being led by Bob Mansfield, whom Cook put in charge of a new group called Technologies. In the statement announcing the leadership changes, Apple said that its semiconductor teams have “ambitious plans for the future.”

  Apple utilizeaza procesoare Intel de 7 ani de zile si va continua sa o faca, insa la un moment dat va face trecerea la propriile chip-uri, dezvoltate de catre proprii ingineri si construite de un partener. Apple face acest lucru cu iDevice-urile si a demonstrat ca se pricepe extrem de bine, iar in cazul Mac-urilor lucrurile vor fi probabil identice. La inceput exista posibilitatea ca Apple sa nu poata oferi chiar tot ceea ce ofera Intel, insa cu timpul performantele Mac-urilor vor deveni cel putin la fel de bune precum cele ale calculatoarelor cu procesoare Intel, iar privind actualele iDevice-uri si terminale Android ne putem face o idee in legatura cu ce se va intampla in viitor.

12 COMENTARII

  1. Nu mai simplu ar cumpara pe AMD , care sunt cu un picior in groapa , si ar avea si placi video si procesoare pe care sa le imbunatateasca + patentele de rigoare ?

  2. Nu ar fi ceva propriu, ar fi ceva cumparat. AMD-ul e mare, foarte mare, Apple nu are nevoie de asa ceva. Aia produc procesoare pentru tot felul de calculatoare, Apple are nevoie doar pentru ale sale.

  3. Superr, sa se mai apuce si de displayuri si vom avea numai allview, proview sau cum le zice la gunoaiele alea, prin apple store uri

  4. Aha..astia de la Apple cred ca pot sa faca procesoare,dar ce planuri au in viitor Intel ,asta nu iau in considerare.Maine scoate Intel o tehnologie cu mai putini microni si o arhitectura revolutionara la care muncesc de 10 ani si noi o sa suferim cativa ani cu “noile” procesoare Apple.

  5. Apple vrea deja sa faca din ce in ce mai mult din toate. Daca folosesc procesoare intel si display-uri samsung cred ca ar fi cei mai castigati..

  6. Nu cred ca se va intampla asta. Apple a cusoscut succesul cand a trecut la procesoare intel. Cat timp a stat pe PowerPC s-a zbatut in mediocritate. Chiar daca aveau un design frumos, produsele lor erau foarte slabe. Cand au trecut la Intel, au reusit sa atraga foarte multi clienti, atat prin brand-ul folosit cat si ca superioritate a performantelor.

  7. uau – Apple de abia a modificat pt prima oara un procesor ARM si se cred deja buricul pamanutui. Modestia nu ii caracterizeaza deloc.

  8. Au mai fost si altii suficient de indrazneti care au vrut sa se aventureze pe piata CPU-urilor, vezi nVidia insa Intel le-a aratat frumos usa din dos. Intel nu va vinde in vecii vecilor licenta pentru x86 si spre Apple asa cum a facut-o cu AMD si VIA, la fel cum nici IBM nu va ceda PowerPC-ul propriu. Celelalte microarhitecturi de pe piata nu conteaza, poate Sparc-ul de la Sun. In consecinta, Apple fie cumpara una dintre companiile de mai sus pentru a avea acces la licente, fie cumpara direct licentele – lucru care nu se va intampla, fie isi va “desena” propria arhitectuta, lucru de care nu cred ca sunt in stare. Concluzia e simpla, Apple nu vor face procesoare. Niciodata.

  9. Gafa de zile mari. Prea eronat . La fel ca Google maps!!!!
    Prea eronat , nu ai tu cum sa faci procesoare mai bune decât aia de la Intel care fac procesoare de 29ani !!!!!!!