O echipa de jurnalisti francezi se infiltreaza in fabrica Zhengzhou care produce iPhone 5, prezinta viata angajatilor Foxconn (Video)

[youtube]http://youtu.be/Xx5feeoE3-8[/youtube]

  O echipa de jurnalisti ai televiziunii France 2 s-a infiltrat in fabrica Zhengzhou a celor de la Foxcoon, unde printre altele se produc si terminale iPhone 5, pentru a afla cum muncesc si traiesc angajatii celebrului partener al Apple. In emisiunea Envoyé Spécial, difuzata pe acelasi post, jurnalistii au prezentat cateva dintre imaginile din clipurile video din acest articol, ele demonstrandu-ne ca desi Apple si Foxconn au sustinut ca, conditiile de munca s-au imbunatatit, in realitate nu s-au schimbat prea multe. Foxconn nu ar mai angaja minori, insa angajatii locuiesc in cladiri care inca nu sunt construite complet, nu au lifturi sau electricitate, iar cresterile salariale au fost absorbite de companie prin impunerea unor costuri noi pentru angajati.

[youtube]http://youtu.be/PaW1MCLaaxA[/youtube]

  Mai mult decat atat, cei de la Foxconn ar fi mituit conducerile unor universitati locale pentru a obliga studentii sa se angajeze in fabrici, asta doar daca doresc sa isi poata termina studiile. Unii angajati Foxconn depun peste 150 de ore suplimentare de munca lunar si salariul primit de la companie abia le ajunge sa-si plateasca, cheltuielile pentru cazare/masa si costurile suplimentare impuse de catre Foxconn. Practic la Foxconn angajatii sunt in continuare tratati prost, salariile lor aparent mari revin inapoi la companie prin impunerea unor costuri absurde si din pacate prea putini au curajul de a se revolta. Daca intelegeti limba franceza puteti viziona aici intreaga emisiune a celor de la France 2.

[youtube]http://youtu.be/ksMb092MorY[/youtube]

15 COMENTARII

  1. Defapt e un fel de Romanie acolo! Si ne miram de ce nu merge wifi sau se zgarie vopseaua de pe noile terminale(iphone5), ca sa nu mai zic de alte “probleme” de genu asta. Ieri si-a luat un amic un iphone5 de la Org, si nu gaseste (nu vede) nici o retea wifi.

  2. Nemernicie pe fata.Apple nu prea poate face multe in privinta asta.O intalnire oficiala intre cele 2 parti nu schimba prea multe in modul de viata al angajatilor.Pacat de amaratii aia care baga sute de ore suplimentare.
    Daca lucrau acolo romani pun pariu ca deja era infiintata o filiera , mana in mana cu paza si cu cei de la supraveghere camere video sa scoata din fabrica terminale iphone 5 pe care sa le vanda la negru la jumate de pret.Dar saracia si teama nu ii scoate din cochiliile lor.

  3. Putea sa fie si Nokia si tot asa era acolo! Asus produce acolo, tot asa se intampla si cu ei! Angajatorul trebuie sa respecte omul, sa plateasca orele suplimentare! Apple poate sa lucreze cu oricine, nu ea e angajatorul!

  4. @Pleecool….nici pe departe….nu compara o țară cu niște angajați!
    In Romania o fi fost așa pâna in ’89. Acum angajatul are drepturi, si libertatea de a alege locul de munca, de a pleca de la o firma la alta, si de a pleca din țară dacă nu-i convine nimic.
    Dar ce se intampla acolo….nu prea vezi la noi. Si chiar daca e greu de crezut pentru unii…si in Romania se pot castiga bani pt un trai cat de cat decent….daca intr-adevar se munceste la locul potrivit. Cine baga si 150 ore suplimentare pe luna ca ăia… sigur îi convine să le bage! Acolo sunt obligați!!!
    Apple nu are nicio vina….ce ar putea sa facă? Sunt angajații altei companii, din alta țară…de pe alt continent….

  5. @vasi
    apple are puterea de a schimba lucrurile (sa nu ne ascundem dupa deget) dar nu vrea
    castigurile ar fi mai mici
    ei nu sunt societate de binefacere (desi ar putea sa o faca)

  6. Si nu inteleg care e faza cu acei reporteri? Asa spuneau si de tiganii de la noi ca o duc greu saracii si sunt asupriti in romania si acum cand au ajuns la ei nu stiu cum sa le dea foc… Imaginativa ca vor creste conditiile de viatza in china iar 4 miliarde de oameni ar castiga cate 3000€ pe luna…. Totusi… Ce se intampla?

  7. Corporate greed. E o componenta a lumii zilelor noastre. La fel se intampla si la alte companii, sunt convins. E trist. Fireste ca Apple e vinocarul moral. Din pacate nu pot fi trasi la raspundere legal.

  8. Sclavia a murit, traiasca sclavia.

    Apple plateste 8$ pentru asamblarea unui iPhone 5. 8$ pentru un telefon care trece prin zeci de faze de productie. Costl total al versiunii de 16GB este de 207$. Apple cere 649$ pentru modelul neverlocked. 313% profit Apple din care se scad taxele si cheluielile cu RD-ul.

    Apple poate schimba soarta angajatilor Foxconn, insa NU vrea, profiturile ar fi mai mici.

  9. Eu nu inteleg de ce doar in Apple “dau” din stanga si din dreapta acesti reporteri, nu ca as fi fanboy.. dar o gramada de alte mari corporatii au productia asigurata de Foxconn. Ei n-ar trebui sa faca nimic in privinta angajatilor? Doar Apple? Ca si cum.. o clasa intreaga de copii chiuleste, dar doar pe un elev il sanctioneaza directorul. Fain asa :))

  10. Leo – exista mai multe cheltuieli: marketing, angajatii apple, logistica, retailerii, etc..evident profitul e mare, dar nu chiar cat spui, si pana la urma, pretul e dictat de cerere.
    Totusi in alte documentare aratau cum stau oameni la cozi pt a se angaja la foxconn.

  11. @ruben
    pt ca au facut un reportaj despe “apple” si foxconn si z1 a scris pe idevice.ro
    nu da nimeni in nimeni
    daca se scrie de bine nu e bine ,daca se scrie si de rau iarasi nu e bine

  12. apple si alte companii pot face un singur lucru care trebuia facut de mult , sa isi produca la ei acasa ce au de produs sau in alte tari mai normale dar neaparat si la ei acasa