Apple ar putea fi nevoita sa licentieze marca iPhone in Brazilia

8

  V-am spus acum cateva saptamani ca o companie braziliana va vinde terminale iPhone care in realitate sunt smartphone-uri Android. Acea companie, numita Gradiente, a pus deja in vanzare aceste dispozitive, ele sunt disponibile pentru achizitie sub brandul iPhone, iar Apple nu prea poate sa isi protejeze brandul. Se pare ca Gradiente detine brandul iPhone in Brazilia, Apple nu isi poate impune brevetul international pentru marca iPhone, iar un analist brazilian sustine ca Apple ar fi nevoita sa licentieze denumirea pentru a-si putea vinde terminalele fara batai de cap.

SAO PAULO (AP) — Apple Inc. likely will have to pay a Brazilian company for the right to use the iPhone brand in Latin America’s biggest country, a Brazilian telecommunications analyst said Thursday. Brazil’s Gradiente SA started selling Android smartphones with the iPhone brand last week after winning the legal right to use the name in Brazil. “The most likely scenario” is that the two companies will reach an agreement whereby Apple will pay Gradiente for the use of the brand,” said Eduardo Tude, president of Brazilian telecommunications consultancy Teleco.

  Cei de la Gradiente ar fi depus in 2000 o cerere de inregistrare a marcii iPhone, ea a fost aprobata abia 8 ani mai tarziu, la un an dupa lansarea terminalului iPhone, iar de aici situatia se complica. Se pare ca Apple nu ar avea vreun drept de a cere anularea inregistrarii celor de la Gradiente, insa compania nu a luat legatura cu brazilienii pentru a negocia o licentiere, iar produsele sale ar putea fi scoase de pe piata. Nu pot sa-mi imaginez un scenariu in care Apple ar fi dispusa sa vanda iPhone-ul impreuna cu acele terminale Android ce au aceeasi denumire, deci fie va cere exclusivitate in Brazilia, fie va scoate iPhone-ul de pe piata locala.

  Smartphone-ul Android al celor de la Gradiente ruleaza Android 2.3, are un ecran de 3.7 inch, are dotari medii si costa 300$, deci nu vorbim despre un produs de top, insa compania sustine ca isi va proteja proprietatea intelectuala, deci se va folosi cel mai probabil de justitie.