Apple ar putea fi nevoita sa licentieze marca iPhone in Brazilia

  V-am spus acum cateva saptamani ca o companie braziliana va vinde terminale iPhone care in realitate sunt smartphone-uri Android. Acea companie, numita Gradiente, a pus deja in vanzare aceste dispozitive, ele sunt disponibile pentru achizitie sub brandul iPhone, iar Apple nu prea poate sa isi protejeze brandul. Se pare ca Gradiente detine brandul iPhone in Brazilia, Apple nu isi poate impune brevetul international pentru marca iPhone, iar un analist brazilian sustine ca Apple ar fi nevoita sa licentieze denumirea pentru a-si putea vinde terminalele fara batai de cap.

SAO PAULO (AP) — Apple Inc. likely will have to pay a Brazilian company for the right to use the iPhone brand in Latin America’s biggest country, a Brazilian telecommunications analyst said Thursday. Brazil’s Gradiente SA started selling Android smartphones with the iPhone brand last week after winning the legal right to use the name in Brazil. “The most likely scenario” is that the two companies will reach an agreement whereby Apple will pay Gradiente for the use of the brand,” said Eduardo Tude, president of Brazilian telecommunications consultancy Teleco.

  Cei de la Gradiente ar fi depus in 2000 o cerere de inregistrare a marcii iPhone, ea a fost aprobata abia 8 ani mai tarziu, la un an dupa lansarea terminalului iPhone, iar de aici situatia se complica. Se pare ca Apple nu ar avea vreun drept de a cere anularea inregistrarii celor de la Gradiente, insa compania nu a luat legatura cu brazilienii pentru a negocia o licentiere, iar produsele sale ar putea fi scoase de pe piata. Nu pot sa-mi imaginez un scenariu in care Apple ar fi dispusa sa vanda iPhone-ul impreuna cu acele terminale Android ce au aceeasi denumire, deci fie va cere exclusivitate in Brazilia, fie va scoate iPhone-ul de pe piata locala.

  Smartphone-ul Android al celor de la Gradiente ruleaza Android 2.3, are un ecran de 3.7 inch, are dotari medii si costa 300$, deci nu vorbim despre un produs de top, insa compania sustine ca isi va proteja proprietatea intelectuala, deci se va folosi cel mai probabil de justitie.

8 COMENTARII

  1. Deci o aberatie !! Deci au depus cererea de licentiere in 2000 aia deabia au acordat licenta dupa 8 ani si exact dupa ce Apple lanseaza cu mare pompa si mare succes Iphonul !!! Deci e cusuta cu ata alba si se vede de la o posta ! Si pana acum ce au pazit, de ce nu au scos capul din nisip?! Au asteptat ceva investitor sa produca intradevar un ” Iphone “, sau sa se ridice cat mai sus Apple ?!

  2. Pai daca au depus cererea in 2000, au tot dreptul si legal si moral la numele iphone.. E clar ca Apple nu are voie sa foloseasca denumirea in Brazilia, daca nu a inregistrat marca acolo inainte de 2008.
    Apple de abia au cumparat de la Cisco denumirea in 2007 in America.

  3. Deci Claudiu daniel in primul rand nu se incepe niciodata o propozitie cu deci. In al doilea rand sa stii ca procedura de acordare a unui brevet poate dura foarte mult, 8 ani ca in cazul de fata si e si foarte costisitoare. Ce vina are Gradiente ca a brevetat denimirea telefonului tau preferat de te apuca acum pe tine un sentiment de nedreptate. Daca are maru’ muscat nu inseamna ca sunt super eroi, au si ei de respectat aceleasi legi pe care le invoca cand se lupta in tribunal cu alte firme.

  4. Ce prostie! Sa se certe pe un nume de produs. Dar e o adrvarata aiureala sa pui numele de iphone pe un android. Oare ce ar spune google despre chestia asta?

  5. Nu Sorin deloc. Dar nu-mi place deloc mentalitatea asta ca Apple e venita din cosmos si ca e deasupra legii. A mai fost mai demult o chestie asemanatoare cand Apple copiase in aplicatia clock din ios 6 design-ul ceasului a nu stiu ce firma din Elvetia. Cand Samsung a copiat design-ul device-urilor Apple era plin site-ul de comentarii “Nesimtitii, copiatorii, huoooo sa plateasca” iar cand Apple a copiat ceasul ala urlau toti la unison “milogii, parlitii, vor sa cerseasca bani de la Apple”.

  6. Dragos sunt de acord cu tine, apple nu este deasupra legii ! Dar de ce oare nu au obtinut o ” pãrlitã ” de licenta !! Pt atunci cand nu ai un produs , nu ai nici o inventie normal ca e greu sa-ti dea licenta ! Si timp de 6 ani de ce nu au pretins , zis nimic daca chiar au totul in regula ?! Ei in cel mai bun caz au o licenta de nume de produs !