Apple, Microsoft si alte companii IT importante sunt investigate de Parlamentul Australian din cauza preturilor propriilor produse

 

  Daca ati cumparat dispozitive electronice in ultimii ani si ati comparat preturile din Romania cu cele din SUA, ati observat ca noi platim mult mai mult decat americanii pe respectivele produse. Acelasi lucru se intampla in intreaga Europa, sau in Australia, iar acum Parlamentul australian si-a facut curajul de a intreba marile companii IT de ce exista o discrepanta atat de mare intre preturile pentru americani si preturile pentru australieni, in cazul de fata.

  Anul trecut Apple si Microsoft au oferit informatii parlamentarilor australieni in legatura cu acest caz, cei de la Microsoft afirmand ca taxele din Australia, costurile de transport, salariile si chiria fiind principalele motive pentru discrepanta dintre preturi. De la oferirea acestor informatii, niciuna dintre companiile investigate nu a mai cooperat cu Parlamentul australian, iar daca ele nu vor da curs acestei ultime cereri, vor putea fi sanctionate din punct de vedere legal.

  Aceasta este prima oara cand demnitarii unei tari investigheaza problema discrepantei preturilor, iar daca mai multe guverne vor avea curajul sa faca acelasi lucru, marile companii ar putea fi obligate sa isi ajusteze preturile.

 

13 COMENTARII

  1. asa le trebuie. niste nesimtiti. cu toate astea am produse apple dar nu mi se pare corect sa fiu nevoit sa platesc mai mult decat altii. adica daca era doar “mai mult” era ok dar este de fapt “cu mult mai mult”

  2. Ca si consumator sunt de acord! Dar ne-ar putea spune cineva din ” Lumea Noua” care sunt taxele in State si care sunt in Europa !! Daca nu ma insel in State e sub 30% iar in Euroa e peste 50%!! problema se afla tot in curtea noastra deci a parlamentarilor !

  3. Taxe de genul: camerele video au taxa separata doar pentru ca sunt camere video. Din motive de genul asta DSLR-urile actuale nu filmeaza mai mult de 29 – 29:59 minute, pentru ca daca ar filma 30 minute ar fi si camere video si ai plati o alta taxa.
    La calculatoare si tablete nu stiu cum mai este dar europa are tot felul de taxe. Cam asta e cu Europa, plus ca la orice import din afara UE sunt taxe vamale si tva… care sunt mai mari decat taxele aplicate la pretul de retail in SUA.

  4. @George, la IT adus din USA platesti TVA la valoarea din factura sau din declaratia vamala.
    Am adus un Lenovo T430u (la noi 1300$, la ei 700$ – noiembrie 2012) . Cu transport si cu TVA tot iesi mai ieftin decat la noi.

  5. Australia 😉
    Daca iti cumperi un laptop pe care il vei folosi la munca statul iti returneaza 30-40% din valoare. Deci nu e de mirare ca sunt interesati de preturile unor companii.

  6. Nu e numai faptul că în Europa sunt aceleași valori dar în Euro, mai mult, în România, pentru că Apple nu este prezentă oficial, se mai adaugă aprox. 200 de Euro peste prețul din Franța, de exemplu. Se adauugă între 120 și 250 de euro (am calculat pentru cel mai ieftin și cel mai scump Macbook Pro, prețuri luate de la iStyle și de pe site-ul Apple din Franța). Dacă lor nu le convine, noi ce să mai zicem? Acum…probabil că e normal să aibe iStyle prețuri mai mari, trebuie să scoată și ei cumva un ban, dar culmea e că tot noi care suntem mai săraci avem prețuri mai mari…