Apple pierde aproape jumatate din miliardul de dolari castigat intr-un proces impotriva Samsung

  In luna august a anului trecut un complet de jurati a decis ca Samsung a incalcat anumite drepturi de proprietate intelectuala ale Apple si ca trebuie sa ii plateasca 1.05 miliarde de dolari drept despagubiri. Samsung a atacat cu recurs aceasta decizie, iar ieri judecatoare americana care a prezidat cazul, a decis sa reduca acea suma cu 450 de milioane de dolari. Practic ea a considerat ca, companiei Apple ar trebui sa ii revina doar 599 de milioane de dolari in baza ilegalitatilor comise de catre Samsung, insa decizia nu este finala.

The $450 million amount corresponds to 14 Samsung products, with respect to which a new damages trial must be held because the court cannot make the adjustments it deems necessary for legal reasons: the jury set only one damages figure per product, but half a dozen different intellectual property rights were found infringed, resulting in a lack of clarity as to what portion of a per-product damages figure is attributable to a given intellectual property right.

  Decizia de a reduce suma oferita drept despagubiri are la baza o motivatie destul de simpla, mai exact judecatoarea Lucy Koh a considerat ca in cazul a 14 produse Samsung a fost stabilita incorect suma ce trebuie platita drept despagubiri. Avocatii Samsung au reusit sa analizeze procesul prin care juratii au determinat sumele de bani si au descoperit cateva erori legale, una dintre ele apartinand companiei Apple, care ar fi prezentat in instanta un document in care sustinea ca i-ar fi prezentat in 2010 companiei Samsung mai multe tehnologii, care mai apoi au fost incalcate, insa in realitate doar una dintre ele ar fi fost prezentata.

Part of the reason why a new damages determination is needed is that Judge Koh disagreed with the notice date concerning certain patents-in-suit. The jury based its award on the notice date provided by Apple, which Judge Koh now believes was too early because only one of the patents, the rubber-banding patent, had actually been listed in a presentation Apple gave to Samsung in 2010.

  Reducerea celor 450 de milioane de dolari din suma finala nu este definitiva, insa e greu de crezut ca decizia luata astazi poate fi intoarsa, mai ales ca judecatoarea recomanda organizarea unui al doilea proces pentru a stabili in mod corect sumele ce trebuie platite in cazul celor 14 produse. Acum Apple trebuie sa intenteze un nou proces, sa treaca din nou prin intreaga procedura si sa spere ca suma finala va fi identica, un juriu urmand sa o stabileasca. Cele 14 produse Samsung puse in discutie sunt : Galaxy Prevail, Gem, Indulge, Infuse 4G, Galaxy SII AT&T, Captivate, Continuum, Droid Charge, Epic 4G, Exhibit 4G, Galaxy Tab, Nexus S 4G, Replenish, and Transform.

  In final, Apple ramane cu 600 de milioane de dolari si oportunitatea de a obtine mai mult intr-un alt proces.