Prima Pagina aplicatii Apple a fost acuzata in 2011 ca detine un monopol asupra aplicatiilor...

Apple a fost acuzata in 2011 ca detine un monopol asupra aplicatiilor pentru iOS, compania sustine ca nu e nimic rau in a avea un sistem inchis

App Store este magazinul de aplicatii unde gasiti aplicatii pentru iPhone

  In anul 2011 un proces a fost intentat companiei Apple, cei din Cupertino fiind acuzati ca detin un monopol in ceea ce priveste aplicatiile pentru iOS deoarece nu le permit dezvoltatorilor sa acceseze magazine terte de aplicatii. Practic Apple este acuzata ca nu le da utilizatorilor posibilitatea de a cumpara aplicatii si din alte magazine in afara App Store-ului, compania luand 30% din incasarile dezvoltatorilor pentru vanzarea de aplicatii si excluzand posibila existenta a unui magazin competitor App Store-ului.

Attorneys who filed the suit in 2011 claim that a monopoly exists because an iPhone user who doesn’t want to pay what developers charge for applications available through Apple’s App Store can’t go anywhere else to buy them. Apple requires iPhone software developers to turn over 30 percent of what they charge for an application, increasing prices and excluding competitors from the iPhone “aftermarket” of applications, they claim.

  Avocatii companiei Apple s-au aparat spunand ca Apple nu stabileste pretul aplicatiilor, ca nu incalca legile antitrust prin taxarea dezvoltatorilor pentru distribuirea aplicatiilor, sau prin dezvoltarea unui sistem inchis. Judecatoarea care prezideaza cazul nu a dat vreun termen pentru pronuntarea hotararii in acest caz, insa Apple are altul separat in care este acuzata ca detine un monopol in ceea ce priveste distribuirea de muzica. Adevarul este ca Apple detine un monopol in ceea ce priveste distributia de aplicatii pentru iOS, insa e putin probabil ca o instanta sa poata obliga compania sa permita instalarea de aplicatii terte.

 • Florin66

  Atâta timp cat toate aplicatiile din apps store sunt sigure si verificate de cei de la Cupertino si cat timp exista Cydia si jaillbreak cred ca e normal sa existe un control asupra aplicatiilor. Orice reseller primește un procent din partea dezvoltatorilor. De ce aceștia nu își vând produsele prin Cydia, sau prin altcineva? Oricum Apple accepta tacit jaillbreak-ul….

 • Lucian84

  Nu trebuie sa existe monopol !!! Asta înseamnă comunism !!!

 • Oxyg3n

  @Lucian84: Asta nu este monopol. Nu te obliga nimeni sa cumperi produse Apple. Exista alte 100 de marci disponibile. Monopol era daca forta si restul producatorilor sa aiba aceleasi practici.

 • Hybrid

  Magazinul lor , produsele lor totul e ok dupa mine…daca unora nu le convine pot migra foarte usor spre Android sau *cough* W8 mobile

 • thewildnath

  Oamenii ai impresia ca daca au acces la un lucru, acel lucru devine al lor, dar nu e asa…

 • florin

  mi se pare normal ca pe telefonul tau sa poti pune ce vrei, din ce surse vrei tu…dar daca se strica nu fugi plangand cu el inapoi la apple sa-l repare :))

 • Andrei

  Americanilor nu le place monopolul. Vezi Microsoft care a fost data in judecata si a pierdut procesul . Era vorba ca nu puteai instala alt browser decat IE. Daca cineva are de cand si are resursele necesare poate schimba ceva si la Apple.

 • Laur

  Mi se pare normal sa fie dati in judecata! Se intampla asta pt. ca sunt cei mai buni! Si sunt diferiti de restul firmelor! Ar fi incorect ca Apple sa piarda un astfel de proces! De acord cu Oxyg3n!!!