Apple este acuzata ca a evitat sa plateasca taxe de 78 de miliarde de dolari multumita subsidiarelor sale, Tim Cook vorbeste in fata Senatului SUA (Video)

  In momentul de fata Tim Cook vorbeste in fata senatului american despre felul in care Apple isi gandeste strategia fiscala si voi puteti urmari discutia aici. Senatorii americani au adus in fata comisiei un expert care a calculat ca Apple ar fi evitat sa plateasca 78 de miliarde de dolari in taxe multumita unei subsidiare din Irlanda, acea subsidiara neavand vreun angajat si neplatind taxe vreunui stat. Acuzatiile au mers atat de departe incat Irlanda a fost acuzata ca a incheiat un acord special cu Apple pentru a ii permite sa plateasca taxe foarte mici pentru firmele de acolo care coordoneaza activitatea din Europa, irlandezii respingand aceste acuzatii.

What Apple has done is acceptable under current International tax laws,” said Harvey. “In some extent, Apple is not as aggressive as others, but at the end of the day, Apple funnelled 64% of its earnings into Ireland… and paid very little tax on it. Apple funnelled $78 billion over four years into an Irish subsidiary with zero employees. If that’s not a tax gimmick, I don’t know what you should call it. Apple has roughly 60% of global sales outside of the U.S., but Apple only allocates 6% of profits to rest of the world. They way they accomplish this is by paying very small sales commisions in other countries to reduce their tax burden. It’s not illegal, but it’s a gimmick. 

  Practic folosindu-se de legislatia americana, Apple a transferat o buna parte din incasarile sale in companii din afara SUA, totul in baza unei prevederi care permite companiilor sa efectueze acest lucru daca acei bani sunt rezultatul unei colaborari, dar si a unei proprietati intelectuale detinute de ambele companii. Apple nu este singura entitate care procedeaza in acest mod, insa Apple a intrat in vizorul Senatului SUA din cauza celor 150 de miliarde de dolari pe care ii are in conturi din diverse tari.

  E greu de prevazut cum va actiona Senatul SUA in continuare, insa Apple ar putea fi obligata sa plateasca o parte dintre datorii.