Tim Cook sustine ca Apple nu isi va muta vreodata sediul in afara SUA

  In cadrul marturiei rostite in fata unei comisii senatoriale in cursul orelor trecute, Tim Cook a fost intrebat de catre un senator american daca exista vreo posibilitate ca Apple sa isi mute sediul intr-o alta tara pentru a beneficia de taxe mai mici. Totul are la baza un presupus acord incheiat intre Apple si guvernul Irlandei, compania urmand a plati doar 2% taxe pentru veniturile sale. Tim Cook a afirmat ca Apple beneficiaza de aceasta taxa redusa in baza unei initiative a guvernului irlandez, in anii ’80 acesta oferind companiilor tech posibilitatea de a plati taxe foarte mici doar pentru a isi construi fabrici acolo si a genera locuri de munca.

We’re an American company, and we’re proud to be an American company. Vast majorty of R&D is in California. We’re there because we love it there. It’s who we are as people. We’re an American company whether we’re selling in China, or Egypt, or Saudi Arabia. It has never even entered my mind to move our headquarters to another country, and I have a wild imagination. 

  In urma acestui acord, Apple a platit taxe de doar 10 milioane de dolari la incasari de 74 de miliarde de dolari, insa asta nu va convinge compania americana sa isi mute sediul din SUA. In ciuda faptului ca SUA impune taxe foarte mari pentru veniturile companiilor, Tim Cook a afirmat ca Apple este o companie americana si el nu a gandit vreun scenariu in care sediul ar putea fi mutat din SUA. Cook cere o modificare a legislatiei fiscale, o reducere a taxelor, insa pana cand acest lucru se va intampla, banii Apple vor ramane in afara SUA.