Apple anunta OS X Mavericks cu Finder Tabs, Tags si Multiple Displays

  In aceasta seara compania Apple a anuntat lansarea OS X Mavericks, o schimbare importanta de nume de la clasicele feline cu care suntem obisnuiti. Una dintre primele noutati anuntate de catre Apple este Finder Tabs, iar aceasta functie va permite sa grupati in tab-uri mai multe ferestre ale Finder-ului, fiecare cu propria setare pentru interfata, fiecare cu propria locatie. Finder Tabs permite transferarea mai simpla de fisiere intre tab-uri, iar permite utilizatorilor sa utilizeze tab-urile in fullscreen pe orice Mac.

  A doua noutate importanta este optiunea de a categorisi fisierele cu diverse tag-uri, respectivele tag-uri fiind afisate in sidebar-ul fiecarui tab a Finder-ului. Selectand fiecare tag in parte puteti vedea fisierele care sunt categorizate cu acel tag, puteti schimba culoarea respectivului tag si tragand fisiere in tab-ului unui tag categorisiti automat fisierul cu acel tag. Desigur ca functia de cautare dupa tag-uri va permite sa gasiti rapid fisierele in baza cuvantului cheie pentru acel tag, aceasta fiind una dintre principalele sale utilitati.

  Cea de-a treia importanta functie este Multiple Displays, ea permitandu-va sa afisat continut din OS X pe mai multe display-uri. Practic puteti transfera orice ferestre ale aplicatiilor de pe un ecran pe altul prin simpla tragere a acelei ferestre de pe ecranul principal pe cel secundar. Pe ecranul secundar veti vizualiza informatiile din OS X, veti putea trage fisiere intre ferestrele deschise pe ambele display-uri, dar partea interesanta este ca prin mission control aveti cate o privire de ansamblu separata pentru fiecare ecran in parte. Daca inca nu sunteti surprinsi, atunci va spun ca Apple TV-ul devine un ecran tert sau secundar pentru mac-uri si va eprmite sa utilizati anumite aplicatii.

  Noua versiune a OS X include aplicatii iBooks si Maps special concepute pentru marile ecrane, asa ca acum veti putea citi mult mai usor cartile din iBookStore, dar veti putea gasi mult mai rapid locatii daca nu utilizati Google Maps. OS X Mavericks urmeaza sa fie lansat in viitorul apropiat in Mac App Store, exact precum ultimele doua versiuni ale sistemului de operare.

  Un update important pentru OS X nu putea veni si fara eficientizarea tuturor proceselor care se intampla in spate, asa ca Apple promite imbunatatirea autonomiei bateriei Mac-urilor, dar si crestere performantelor. Compressed Memory si App Nap sunt doua tehnologii care redirectioneaza energia aplicatiilor deschise in background catre cele pe care le utilizati, astfel ca resursele Mac-urilor nu vor fi utilizate fara rost. Implementarea acestei tehnologii va reduce cu pana la 72% intregul consum generat de catre procesor, insa vorbim despre ceea ce spune Apple.

  Continuand noutatile, va spun ca OS X Mavericks va avea implementat un sistem de notificari asemanator cu cel disponibil in iOS, mai exact posesorii de Mac-uri vor putea vizualiza notificarile in LockScreen-ul dispozitivului si vor avea notificarile necitite afisate intr-un nou mod.

5 COMENTARII