Prima Pagina Apple OS X Mavericks – povestea numelui

OS X Mavericks – povestea numelui

  OS X Mavericks este denumirea aleasa de catre compania Apple pentru cea mai recenta versiune a sistemului de operare pentru Mac-uri, iar pe scena WWDC-ului ni s-a explicat partial ratiunea din spatele acestei decizii. Craig Federighi a afirmat ca Apple a ramas fara nume de feline pe care sa le utilizeze cu noile versiuni ale OS X, asa ca de acum incolo vor utiliza denumirile unor locatii celebre din California. Pentru aceasta versiune a OS X au ales denumirea Mavericks care a fost data unei celebre locatii de surfing din California, semn ca printre oamenii din conducerea echipei Apple exista destui sportivi.

In early March 1961, three surfers, Alex Matienzo, Jim Thompson, and Dick Knottmeyer decided to try the distant waves off Pillar Point. With them was a white-haired German Shepherd named Maverick, owned by Matienzo’s roommate. Maverick was used to swimming out with his owner, or with Matienzo, while they were out surfing. The trio left Maverick on shore, but he swam out and caught up with them. Finding the conditions unsafe for the dog, Matienzo tied him up before rejoining the others. The riders had limited success that day, surfing overhead peaks about 1/4 mile from shore, just along the rocks that are visible from shore. They deemed the bigger outside waves too dangerous.

They decided to name the surfing location after Maverick, who seemed to have gotten the most out of the experience. It became known simply as “Mavericks”.

  Stim povestea din spatele numelui OS X Mavericks, insa povestea din spatele alegerii denumirii acelei locatii pentru surfing este complet diferita. Se pare ca in anul 1961 trei surferi au descoperit locatia aleasa acum de catre Apple, atunci ei luand decizia de a o denumi dupa numele cainelui detinut de unul dintre ei, adica Maverick. Acum interesant este faptul ca Apple a trecut de la pisici la cini pentru OS X Mavericks, insa probabil denumirea viitoarei versiuni a OS X nu va avea vreo legatura cu vreun caine.

 • Chatagra

  Denumirea asta reprezinta o pana de idei in cadrul echipei apple avand in vedere ca intern s-a numit cabernet … Acum sa ne gandim cum suna os x Rushmore sau os x Sturgis .. Anul viitor ar trebui sa fie pasul decisiv in alegerea denumirilor avand in vedere ca se trece la versiunea 11 ( pentru cune nu stie os x inseamna varianta 10 )..

 • AKK

  Nu-mi place numele deloc, insa imi plac noutatile aduse. Poate pe viitor vom avea si OS X Azorel

 • AndreiX

  Denumiri pot gasi oricand , ceea ce e de apreciat e faptul ca sunt foarte nationalisti si iubesc California .

  In Romania ar iesi un scandal daca ar scrie pe produse Designed in Transylvania , iar produsul sa se numeasca OS X Borsec .

  Cam asta e diferenta intre ei si noi …

 • Marius

  Salutare,

  Nu as da doi bani pe denumirea niciunui OS.
  Ma intereseaza experienta de utilizare, stabilitatea OS-ului si usurinta de operare.

  In rest poate sa-i zica si OS STROPINEL !
  SPOR

 • Chatagra

  In mare functionalitatea este la fel cu ML … Mi-am pus developer preview-ul pe unul din mac-uri si nu pot spune ca aduce o groaza de noutati vizibile …

 • Odin

  Tipic românesc să bitch about un amărât de nume.
  De acord cu Marius de mai sus: dacă merge ţais nu contează numele !

 • georgian

  exista vreo posibilitate de a instala sistemul fara cont de developer? ms

 • Chatagra

  @georgian… da daca ai imaginea merge … Dar nu as recomanda instalarea decat in scopuri de test avand in vedere ca nu e testat inca ..
  Odin …aici vorbim de apple unde branding-ul unui produs este la fel de important ca si functionalitatea …

 • georgian

  Mersi pentru raspuns Chatagra. L-as baga chiar daca e versiune beta fiindca structura pare a fi aceeasi si n-ar trebui sa fie multe bug-uri ma gandesc. Si in momentul de fata am 2 probleme cu actualul os mountain lion care ma obsedeaza, si anume imi ramane blocat acelasi wallpaper , si safari mai da crash la anumite site-uri. Pt safari exista chrome true, dar pt wallpaper tre sa il schimb manual la fiecare pornire a calculatorului.

 • Chatagra

  @georgian mavericks vine cu noul safari care pana acum in 2-3 ore de teste s-o comportat bine …despre partea cu walpaper-ul nu stiu ce sa zic posibil daca ai migrat setarile si fisierele din lion sa iti creeze problema asta .. Eu as incerca sa instalez mountain lion pe curat fara alte setari si sa vad daca mai face probleme .

 • georgian

  a fost instalat curat mountain lion. Oricum sistemul este peste windows dar mai are mci bug-uri. Iar partea de wallpaper am cautat pe net e o problema frecventa dar niciuna din solutiile gasite nu a functionat pentru mine, poate doar un reinstall, dar preferam sa bag os mavericks daca tot m-as apuca de treaba. Imaginea ai dat-o jos de pe net sau cu cont de developer de pe site-ul apple. MS

 • Chatagra

  Prima imagine am dat-o jos de pe net ca a venit mai repede dar nu avea ibooks …

 • iChaz

  Am testat si eu Mavericks, are destule bug-uri. Nu s-a simtit deocamdata diferenta intre el si ML. Pot astepta pana in toamna. 🙂

  @georgian

  https://discussions.apple.com/thread/4271826?start=30&tstart=0

  Cei de acolo au mai multe solutii. Vezi si tu care dintre ele functioneaza pentru tine.

  @Chatagra

  Eu am un MBP cu 10.8.4 cu setari si fisiere migrate de-a lungul timpului prin Time Machine inca de la 10.6.8 de pe un netbook pe care am putut instala 10.6 aproape nativ pana la 10.6.2, dupa care Apple a inlaturat suportul pentru Atom. Nu aveam kexturi modificate decat pentru audio si tastatura, iar dupa 10.6.2 s-a alaturat si un kernel modificat sa includa suportul pentru Atom. Am scapat de netbook, a venit un MB early 2008, cu el Lion si setarile si fiserele de pe netbook. Au functionat perfect. Am scapat de MB, a venit un MBP mid 2010 cu Mountain Lion.. iar setarile si fisierele prin backup din Time Machine. Functioneaza absolut perfect si in ziua de azi. Si am ramas perplex de fiecare daca cand am vazut ca nu am absolut nici cea mai mica problema cu setarile facute inca pe vremea cand aveam netbook. N-am crash-uri, n-am bug-uri, Safari zboara. Totul fuge de rupe. Bine, probabil si din cauza SSD-ului. Deci problema lui georgian e alta. 🙂

 • djcata03

  avand in vedere perfectionismul apple conteaza si numele …si de data asta au cam dat-o in bara cu el