Pentru prima oara in ultimii 4 ani, Apple nu se lauda

  Incepand cu iPhone 3GS, Apple si-a facut un obicei din a se lauda cu numarul de iPhone-uri precomandate de catre utilizatori in weekend-ul anterior deschiderii sesiunii de precomenzi. Anul 2013 marcheaza o schimbare in strategia celor din Cupertino, compania americana preferand sa pastreze tacerea in legatura cu numarul de unitati pe care clientii sai din cele 10 tari, in care este disponibil iPhone 5C pentru precomanda, le-au rezervat. Desi anul trecut Apple anunta ca are precomandate 2 milioane de terminale iPhone 5 dupa doar 3 zile, si vindea 5 milioane in primul weekend al lansarii, anul acesta lucrurile sunt diferite.

  Pastrand tacerea in legatura cu numarul de precomenzi, Apple a speriat investitorii, valoarea actiunilor sale scazand cu peste 3 procente in cursul zilei bursiere de ieri. Pentru multi tacerea Apple este surprinzatoare si din moment ce compania nu se lauda, exista motive sa credem ca ea nu ar avea cu ce se lauda, mai exact nu ar fi inregistrat anul acesta mai multe precomenzi decat anul trecut. S-a estimat ca aproximativ 1 milion de terminale iPhone 5C ar fi fost precomandate de catre clienti weekend-ul trecut si desi cifra este impresionanta, ea reprezinta doar jumatate din ceea ce s-a obtinut anul trecut.

  In ciuda presupunerilor mici, trebuie notat faptul ca Apple urmeaza sa lanseze doua terminale anul acesta, iar in final numarul de unitati vandute ar putea fi mult mai mare decat estimarile de acum, deci ramane doar sa vedem cum vor evolua lucrurile.

31 COMENTARII

  1. dupa 4s nu a mai existat nimica wow , si cu 5c a revenit parca la 3gs cu ecran mai mare . sigur vor merge in cap. rip stive jobs! 🙂

  2. Diferenta mica de pret intre 5c si 5s ii face pe oameni sa aleaga 5S-ul.Cand cumperi un telefon pentru 1-2 ani nu te mai uiti la 100 de usd.Cand faci un abonament pentru 2 ani,deasemeni nu te mai uiti la 100 usd.Pentru vanzari cum si-ar fi dorit Apple,diferenta trebuia sa fie de cel putin 200-250 usd.

  3. O mai scalda anu asta,dar la anul cand scot iphone 6-le,daca nu schimba designul si nu pun un ecran mai mare,sau cel puțin sa-l lateasca pe cel actual,atunci chiar ca se duc in cap. IPhone 4 a fost un adevărat hit la design,dar daca tot scoti remix-uri la aceeași piesa,la un moment dat ajungi chiar sa-l urasti.

  4. La una dintre optiuni sigur vor avea de pierdut pt ca, dupa parerea mea, nu pot fii lozuri castigatoare ambele versiuni de telefoane !

  5. Apple a usurat decizia de cumparare pana acum prin oferirea unui singur produs nou. Anul acesta este diferit. Apple a ales sa lanseze 2 produse noi in loc de un singur produs, ceea ce face ca achizitia unui iPhone sa fie mai dificila. Clientii nu vor mai cumpara “the new iPhone” ci se vor intreba daca vor cumpara “the 5S or the 5C” iar decizia de cumparare devine din ce in ce mai dificil de facut dupa ce isi vor pune aceasta intrebare pentru ca optiuniile in ceea ce priveste diversitatea si pretul sunt mai numeroase ca in anii precedenti.

  6. Numa’ experti in marketing gasesti pe site-ul asta.
    Ma mir cum de nu v-a sunat inca Tim Cook sa va ofere cate un post de vice-presedinte

  7. @iPad4ever ca mare dreptate ai. Asa s-a spus si cand s-a lansat iPhone 5 ca nu prea s-au vandut si eu nu am putut sa comand doua bucati. Anyway astept cu interes data de 20 sa-mi pot comanda iPhone 5S si spre deosebire de voi restul saracilor care 5S nu aduce nimic inovator doar pentru faptul ca mai aveti 1 an de contract si altfel nu vi-l puteti permite gen la liber. Mai stiu eu cativa care stau cu 4S ca nu e nici o diferenta intre ele :))). Sa muriti voi ca nu e nici o diferenta. Saracii dreaq

  8. Matzero tu faci parte din grupul persoanelor care isi cumpara ferrari si stau in garsoniera ? :)) doar ca sa-l poata prca in fata cafenelei sperand ca poate te baga si pe tine vreo gagica in seama :))) . Si ai obs. Ca singura care intra in discutie cu tine e tipa de la br care iti da nota :)))) . Iar tu astepti cei 50 de bani pt. parcare . Hai pa frustratule 😛

  9. @Matzero: Ceea ce spui tu este relativ. Nevoile diferă de la o persoana la alta. Și da, din punct de vedere subiectiv nu există nici o diferență între 4S și 4, 5, 5S sau 5C. Încearcă să nu mai fi radical.

  10. @Daniel.
    Intr-adevar, nu există nici o diferență între 4S și 4, 5, 5S sau 5C.
    Toate sunt facute de Apple, toate sunt telefoane, poti vorbi cu ele, sa scrii mesaje. Merg unele jocuri din astea mai naspa (ca pe Win95), fac si ceva poze, filmari.
    Da, nu e nici o diferenta.
    Desigur ca banalitati gen procesor mereu de 2x mai rapid, ecran tot mai frumos si mai mare, Siri, iCloud, cititor de amprente, LTE, camera de 5-8 mpx cu filmare de la HD la FHD, imagini si filme mereu mai bune, greutate scazuta, desing premium, etc. sunt niste nimicuri nedemne de luat in seama.
    Cred ca Tim ar trebui sa concedieze intreaga echipa hardware-software-desing si sa ii inlocuiasca cu niste Stie Tot de acilea de prin Balcani.

  11. @zaone … doar 2 milioane pai ce naiba ori suntem apple ori nu mai suntem, ori lansam niste numere sa lesine fundurile colective ale executivilor samsung & co. ori nu lansam nimic. recunoaste ca in esenta ai fi vrut mai mult. eu unul as fi vrut ca leak-urile lui sonnydickson sa nu fie adevarate dar deja era clar.
    iubesc produsele lor dar as vrea sa imi surprinda imaginatia din nou cu ceva unlike anything seen before.

  12. Bravo iPad4ever,bine zis si balcanezii o sa puna displaiuri de 10 tzoli camere de 41 de mega
    Pe mine nu ma intereseaza cat vinde apple chiar daca vinde unul singur io il vreau pe ala.

  13. @iPad4ever: Nu pentru toÈ›i contează aspectele enumerate de tine, iar atâta timp cât doar ecranul de 4′ este singur criteriu de selecÈ›ie, i5, i5S È™i i5C sunt la fel pentru un consumator, dacă vor doar cameră de 8Mp este aceeaÈ™i poveste. Când intri în detalii, atunci se complica lucrurile. Tu când îți cumperi masină de spălat, contează ce motor, cate programe are È™i câte rpm are centrifuga? sau vrei doar să fie automată si în clasa A+?

  14. @iPad4ever: Tu când îți cumperi masină de spălat te interesează ce putere are motorul, câte programe are, ce rpm are centrifuga, dacă are wifi hotspot? sau să fie automată și din clasa A+? Toate aspectele enumerate sunt valide doar dacă sunt relevante pentru consumator

  15. Dupa lansarea lui iPhone 4S Apple a inceput sa faca compromisuri, din ratiuni comerciale:

    – nu a mai adus nicio inovatie, ci doar mici imbunatatiri tehnice;
    – a renuntat la profilul de produs premium al iPhone, trecand la carcasa de plastic la 5C;

    E doar o chestiune de timp pana o va lua la vale, ca in perioada anterioara revenirii lui Steve Jobs, cand erau aproape de faliment.
    Muntele de bani pe care stateau in 2012, ~ 100 de miliarde de $, le-a luat mintile si au uitat, de exemplu, ca si Nokia era lider de piata in 2009-2010.

  16. Titelus, te cred ca tu pe ala il vrei. Dar nu cred ca Mos Craciun o sa ti-l aduca anul asta daca nu esti cuminte. Acum du-te frumos la culcare.
    Sincer, cam puerila abordare ai.

  17. @gallaxya: Ca vinde 1 sau 2 milioane e tot una pentru mine. Daca nu mai vand bine o sa inceapa sa faca iar produse cu adevarat revolutionare, asta mi-as dori.

  18. @Andrei, se pare ca adevaratul frustrat de aici esti tu. Gandirea ta despre bani sarind direct in Ferrari te face sa pari extrem de frustrat si invidios si genul de om care se uita la asa ceva pe strada si se gandeste “Ce-o fi facut ala de are bani de masina aia?”. Nu, n-am garsoniera si daca stau bine sa ma gandesc nici nu cred ca am intrat intr-una vreodata insa, nici in Ferrari. Daca tu ai un iPhone 4s/5 si il ti in husa mai groasa ca jacheta de pe tine iar nu e smecherie. La modul cel mai serios si sincer, daca chiar n-ai simti cand dai banii pe orice gadget in cazul de fata iPhone 5S ce om pasionat de asa ceva nu l-ar achizitiona? Iti spun eu. Toti l-ar lua.Toate comentariile rele despre iPhone in general sa stii ca vin de la oamenii care nu si-l permit cu adevarat. Adica iar nu e smecherie sa stai la pomana la jailbreak doar pentru aplicatii gratuite la fel si cei cu gevey sim-uri care pe urma se intreaba pe toate forumurile de ce au probleme cu telefonul si ca e cel mai prost. Daca intru in polemici cu tine ar trebui sa-ti scriu pana maine dimineata dar pe scurt iti spun ca din punctul meu de vedere 5S face toti banii si sunt unul din acei prosti care il vor cumpara

  19. Cred ca marea vânzare, o să fie la iPhone 5S, cumpărătorii de iPhone vor ceva mai bun ca precedentul È™i, în acelaÈ™i timp să fie È™i mai scump…. Ca să fim obiectivi,90% dintre cei care cumpără iphone, îl cumpără pentru exclusivitate È™i imagine…È™i pentru cum arată…
    Apple nu produce lucruri ieftine și nici nu o să producă vreodată, pentru că s-ar duce în cap..
    Dacă nu ai mai avea voie să-ți scoți telefonul pe masă la bar sau club, ce rost ar mai avea să cumperi iPhone? 😀
    Apple È™tie cât contează design-ul vs. funcÈ›ii… e de tot rasul să primeÈ™ti o piesă pe mail È™i să nu o poÈ›i salva în telefon, ca sa o setezi drept ton de apel, de exemplu…sau să nu ai niÈ™te funcÈ›ii banale…

  20. @muzicabuna: iPhone 5C nu a fost proiectat pentru a fi pozitionat ca un produs premium. Cat despre inovatie, este un termen vag, iar avand in vedere concurenta, eu cred ca stau destul de bine. Vezi tu, atata timp cat nici un competitor nu vine cu ceva care sa scuture piata, nu au motiv sa faca schimbari majore. Au nevoie de profit mare, nu muncesc pe nasturi. Cat despre “luatul la vale”… e normal sa existe fluctuatii. Apple a avut un inceput promitator cu Steve, a urmat apoi un declin, apoi op perioada de boom, iar acum este discutabil.

  21. @Matzero, tu sari in cealalta extrema. Eu am bani sa-mi iau 5s, dar nu o voi face, pentru simplu motiv ca are ecranul prea mic. Restul aspectelor privind ios-ul sau performantele, sunt discutabile si nu foarte importante pentru mine. In conceptia ta, iphone-ul este telefonul suprem si numai bugetul te face sa-l cumperi sau nu. Daca eu sunt frustrat, tu esti incuiat.

  22. Deci iPhone 5C o sa fie peste cativa ani inl lista cu cele mai mari esecuri…in lista cu acele produse care nu au stat mult pe piata…