iPhone 5S si iPhone 5C – iata cat plateste Apple pentru fabricarea terminalelor

  Din moment ce iPhone 5S si iPhone 5C au fost lansate de catre compania Apple, diverse companii au inceput sa dezasambleze terminalele si sa le analizeze componentele pentru a afla cat plateste Apple pentru a fabrica ambele dispozitive. Confirm rezultatelor unei analize preliminare facute de catre cei de la IHS, Apple cheltule 191$ pentru a cumpara componentele unui iPhone 5S cu 16 GB spatiu de stocare, pretul crescand pana la 210$ pentru versiunea de 64 GB. Pentru asamblare se adauga inca 8$ pentru fiecare unitate, deci in total compania Apple plateste 199$ si 218$ pentru a fabrica versiunile de 16 si 64 GB a iPhone 5S. Facand o comparatie cu anul trecut, Pretul de productie al iPhone 5S este cu 6$ mai mic decat cel al iPhone 5, o scadere normala, avand in vedere ca multe componente si elemente au ramas neschimbate.

According the findings of an IHS report coming tomorrow, Apple spends at least $191 on components to build a 16 gigabyte iPhone 5s. The cost rises to $210 for a 64GB unit. The cost of assembly adds another $8 per unit, bringing the range to between $199 and $218. That cost estimate is pretty close to that of the original iPhone 5, which IHS pegged atabout $205 last year. Without a contract, the iPhone sells at prices ranging from $649 to $849, depending on storage capacity.

  In ceea ce priveste terminalul iPhone 5C, Apple ar plati intre 173$ si 183$ pentru a fabrica toate modelele noului terminal, inca 7$ fiind adaugati pentru asamblarea dispozitivului in fabricile celor de la Foxconn. Daca vorbim strict despre costul componentelor, atunci ecranul ramane in continuare cel mai scump, costand 41$, el fiind urmat de catre chip-urile RF care costa 32$, chip-ul A7 care costa 19$/costul chip-ului A6 fiind de 13$ si aici se opreste totul. Practic Apple cheltuie mai putini bani pentru a fabrica iPhone 5S, insa preturile terminalelor au crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut si stim cine profita de pe urma acestei cresteri.

23 COMENTARII

  1. Costul de productie nu are treaba cu costul total al unui aparat ! Pe langa productie exista o mie si una de alte cheltuieli (software, ambalaj, manuale, incarcatoare, casti, publicitate de toate felurile, transport, taxe, servele aditionale pentru a suporta noile device-uri scoase pe piata…bla, bla, bla… lista continua la nesfarsit si asta numai pentru un sg. aparat nou introdus), pe langa asta este si normal ca Apple sa puna bani deoparte pentru viitoarele gadgeturi, bineinteles dupa ce isi plateste miile de angajati, facturi si alte taxe. Deci cu cat ramane ? Nu asa enorm cum ati crede.

  2. OFFTOPIC:mai are cineva problema urmatoare:La deblocarea telefonului(4s-ios7) nu se aude sunetul de deblocare.La blocare se aude.

  3. De cate ori vad aceste costuri (f mici dealtfel) pt fabricarea unui terminal imi vine sa nu mai cumpar nimic in viata mea pe care scrie Apple.Problema este ca pe toata piata de electronice e cam la fel si toate companiile abordeaza fix aceasi schema.E adevarat ca pe langa tot ce inseamna hardware si asamblarea lui mai intra multe alte costuri,transporturi,diverse taxe,echipe de RD si de PR, s.a.m.d .Cu toata astea se practica adaos de 500% cam cum e la noi in tara prin unele magazine .Adaos intre 0-500% .
    Oricum am privi situatia Apple ramane cu cel putin 100% castig.

  4. Tot in jur de 200$ ma gandeam si eu dar avand in vedere faptul ca ei produc si software (ios-ul) castigul este asemanator ca in cazul unui android (samsung).

  5. @catalin . Si eu am un magazin si sunt unii care cred ca am preturi mici altii care cred ca am preturi mari. Dar toata lumea trebuie sa manance si sa isi plateasca facturile, daca iesi pe 0 nici Crucea Rosie nu se califica, in pierdere nici nu mai vorbim. Cu alte cuvinte mai bine te lasi de meserie daca nu poti sa pui un ban deoparte.

  6. @mariuspodiuc:Multumesc frumos!Din telefon nu avea cum sa fie ca doar se auzea ala de blocare….ma gandeam la vreun bug sau ceva asemanator.

  7. Nu stiu cum calculati voi ca iese sub 2500, cand ieri am comandat un 5s de 32 GB si era 629 de lire, iar cel de 16 GB 549 lire. Daca calculam lira la 5.5 ron, 549 lire= 3020 ron.

  8. 2909 ron ar veni in anglia lira find 5.3 … tinand cont ca la noi in maga e 3500 ron…de diferenta imi iau bilet low cost dus intors londra si raman cu bani :))))

  9. Pai daca un iPhone costa pana in 200$ sa il faci de la zero,cumva cineva poate gandi ca apple mai plateste inca 200$ pe transport,cercetare,angajati,taxe,publicitate si alte balarii?
    Spre exemplu apple va vinde cu siguranta 100 milioane de iPhone 5s,5c..va plati costurile de productie al acestor deviceuri 20 miliarde dolari si inca 20 miliarde costuri adiacente,nu?
    Pai ce face ma apple,transporta fiecare iPhone individual cu limuzina,se face studiou de cercetare pentru fiecare bucata in parte?
    Toate costurile alea adiacente cu greu cresc de 50 dolari pe bucata.Apple transporta iphoneurul cu vaporul,cu avionul,cu tirul,nici decum cu baiatul de la pizza delivery pe motoscuter…
    In pana mea intr-un tir intra juma de million de iPhone-uri….Iti dai seama,ca sa le duca din ohio in California plateste 10 mii dolari spre exemplu…
    Ce taxe plateste apple,v-a prezentat si zaone stirile cu anchetarea loc,apple are zeci de firme adiacente prin alte tari prin care pacaleste guvernul American si nu platesc taxe
    In ce-a costat cercetarea aia?In vopseaua aurie si plastescul nou introdus?Pentru aia platea 20 de miliarde dolari?Apple are cateva mii de angajati,atata tot.Cu indulgenta si aici daca bagam salariile si bonusurile la toti directorasi apple nu plateste niciun milliard salarii annual.
    Apple ramane cu minim 300-400$ pe bucata de iPhone vanduta….Iar daca mai punem cateva zeci de milioane de iPhone-uri cu memoria de 64 giga deja ajungem la minim 500-600$ pe bucata profit,ceea ce este colosal.

  10. Este OK !!! sa-l produca la 30$ si sa-l vanda la 800$ e treaba lor si mai ales fix treaba noastra daca vrem sa-l cumparam… ei doar il pun in vitrina. Si sa pun si putina sare pe rana iti dai seama cat mai castiga Apple asta din AppStore ?! alte milioane de bani! :))
    Ideea este ca la apple la departamentul de design lucreaza 30 de oameni si la samsung 160 de oameni si tot telefoane urate fac (exceptie facand s3 si s4 care-mi plac), si atunci de ce sa nu ceara ei mii de bani pe telefoanele lor ?! PAI DE CE MAI, SPUNE-MI, DE CE ?!!! 😛