Accelerometrul din iPhone-uri poate detecta cu precizie cutremurele

  Un seismolog italian are planuri mari in ceea ce priveste viitorul si detectarea cutremurelor, asa ca a analizat accelerometrul din terminalele iPhone pentru a vedea ce precizie ar avea acesta in detectarea cutremurelor. Comparand datele accelerometrului din iPhone cu cele ale unui seismograf profesional, seismologul a descoperit ca micul senzor din terminalele Apple poate detecta constant si cu precizie cutremurele care au o intensitate mai mare de 5 grade pe scara Richter, insa doar daca se afla in apropierea epicentrului acelui cutremur.

  Desi in baza datelor oferite de catre accelerometru se poate face diferenta intre un cutremur si vibratiile generate de miscarea oamenilor/a obiectelor, componentele interne ale terminalului genereaza interferente care nu permit utilizarea acestui dispozitiv ca un sistem de preventie sigur. Seismologul italian isi imagineaza totusi ca senzorii microelectromecanici utilizati in smartphone-uri ar putea ajunge in viitor sa fie utilizati pentru crearea unei retele globale de avertizare in cazul cutremurelor, insa deocamdata suntem departe de asa ceva.

A tiny chip used in smart phones to adjust the orientation of the screen could serve to create a real-time urban seismic network, easily increasing the amount of strong motion data collected during a large earthquake, according to a new study published in the October issue of the Bulletin of the Seismological Society of America (BSSA). A tiny chip used in smart phones to adjust the orientation of the screen could serve to create a real-time urban seismic network, easily increasing the amount of strong motion data collected during a large earthquake, according to a new study published in the October issue of the Bulletin of the Seismological Society of America (BSSA).

4 COMENTARII

  1. @Cristi scara Mercalli este folosita in constructii? Tin sa te anunt ca este inventata de un italian daca zicea un german sunt sigur ca apreciai mai mult