Orange Romania si extiderea acoperirii 4G in Bucuresti

  Saptamana trecuta v-am spus ca Orange Romania a extins acoperirea 4G LTE in Bucuresti, devenind primul operator de telefonie mobila care acopera capitala cu o retea de acest gen. Desigur ca vorbim despre acoperire 4G LTE doar pe partea de internet, toti operatorii oferind doar atat in momentul de fata, insa incepand de anul viitor ar trebui sa avem si servicii de voce pentru aceste retele. Saptamana trecuta cei de la Orange m-au echipat cu o tableta iPad si m-au trimis la plimbare cu o masinuta pentru a testa viteza retelei prin Bucuresti, iar rezultatele le aveti in imaginile acestui articol.

  Cea mai mare viteza de download atinsa pe reteaua celor de la Orange este de 55 Mbps, cu 20 Mbps mai putin decat viteza maxima oferita de catre retea. Media de download este undeva intre 30 si 40 Mbps afara si 20 – 30 Mbps in casa, insa totul depinde de zona in care va aflati si de gradul de utilizare al retelei. Viteza cea mai mare am obtinut-o undeva pe Bulevardul Stefan cel Mare, in restul zonelor vitezele variind intre limitele mentionate anterior, ele fiind mai mari sau mai mici in functie de variabilele mentionate anterior. Testele din prima imagine si cea de-a treia sunt facute pe ruta Timpuri Noi – Calea Victoriei, iar in imaginea a doua aveti un test facut in Timpuri Noi.

  In cazul vitezei de upload, am reusit sa depasesc cu putin 18 Mbps in teste, viteza fiind suficienta pentru a incarca rapid poze sau clipuri video pe retelele de socializare, sau pentru a partaja fisiere multimedia prin orice tip de retele. In general vitezele de upload sunt mai mici decat cele de download in cazul tuturor operatorilor de telefonie mobila, deci nu este chiar atat de greu de inteles diferenta destul de mare dintre rezultate, insa de anul viitor lucrurile ar trebui sa se imbunatateasca semnificativ, operatorul urmand a accesa si frecventele de 2600 MHz pe care va oferi viteze de navigare de pana la 100 Mbps.

  In Bucuresti ar trebui sa atingeti viteze medii de 20 – 40 Mbps in aproape orice zone, din pacate nu am putut sa ajung chiar peste tot, dar media se situeaza undeva pe acolo si din ce am vazut prin rezultatele celorlalti care au testat sistemul, aproximativ aceleasi rezultate au fost obtinute si de catre ei. Acestea fiind spuse, bucurati-va de 4G, deoarece lucrurile vor deveni si mai bune in viitorul apropiat.