Apple este numita intr-un nou proces, fiind acuzata de incheirea unor intelegeri pentru a nu face oferte de munca angajatilor companiilor concurente

  Apple, Google, Pixar, Adobe, Intel si alte mari companii din SUA sunt numite intr-un proces in care mai multi angajati din Sillicon Valley acuza gigantii de incheirea unor acorduri prin care se obligau sa nu-si “fure” angajatii. Practic Apple a incheiat cu alte companii unele acorduri prin care se angaja ca nu va oferta angajatii companiilor cu care incheiase acele acorduri, companiile respective luandu-si acelasi angajament. Prin aceasta practica angajatii ramaneau in imposibilitatea de a face trecerea de la o companie la alta pentru salarii mai bune, dar le era imposibil sa si ceara o marire de salariu de la proprii angajatori.

Tens of thousands of engineers and technical workers at Apple, Google and other giant Silicon Valley firms have won a federal judge’s approval to pursue a class-action suit against the companies for allegedly suppressing wages by agreeing not to recruit or hire each other’s employees. The engineers’ suit alleged that the companies decided by 2005 to halt the practice of “cold-calling” each other’s technical employees to offer them jobs at higher pay. The practice of open recruiting enabled employees to negotiate higher salaries with their own firms, increased their awareness of competitors’ pay, and prompted Google to issue across-the-board raises in 2010 to keep its staff intact, the engineers said.

  Conform unei publicatii americane, zeci de mii de angajati fac parte din acest proces comun si ei afirma ca incepand cu anul 2005 marile companii IT din SUA au incheiat acest tip de acorduri. Din cauza lor persoanele se simt neindreptatite deoarece n-au avut posibilitatea de a isi gasi un loc de munca mai bun, sau de a obtine un salariu mai mare, iar acum cauta compensatii de la companiile numite in proces si probabil vor obtine sume serioase de bani de la ele, insa vor trece destui ani pana cand procesul se va finaliza.