Apple este amendata cu 670.000$ in Taiwan pentru controlarea pretului de vanzare al iPhone-urilor

  Apple este una dintre putinele(daca nu chiar singura) companii producatoare de telefoane mobile care le impune operatorilor de telefonie mobila segmentul de preturi intre care pot comercializa terminalele iPhone. Aceasta strategie forteaza operatorii sa nu comercializeze terminalele cu subventii foarte mari sau preturi foarte mici, insa ea nu este chiar atat de legala in majoritatea tarilor. Daca pana acum in Europa Apple a fost doar investigata pentru aceste practici, iata ca in Taiwan guvernul a decis sa aplice companiei americane o amenda de 670.000$ pentru influentarea pretului de vanzare al terminalelor iPhone de catre operatori.

TAIPEI—Apple Inc. has been fined 20 million New Taiwan dollars (US$670,000) and ordered to stop interfering with mobile service providers and handset distributors’ pricing, Taiwan’s Fair Trade Commission said on Wednesday. Apple can appeal but may face a fine up to NT$50 million if it doesn’t comply, the commission said. Through the email correspondence between Apple and these three telecom companies we discovered the companies submit their pricing plans to Apple to be approved or confirmed before the products hit the market.

   Decizia guvernului are la baza documentatie primita de la operatorii de telefonie mobila, unele email-uri dezvaluind faptul ca acestia trebuiau sa trimita lista lor de preturi pentru iPhone la Apple pentru aprobare inaintea anuntarii. Practic Apple controleaza in totalitate modul in care sunt comercializate iPhone-urile in Taiwan, iar acest lucru nu este pe placul autoritatilor, compania fiind acum nevoita sa plateasca o suma importanta de bani pentru actiunile sale.

  Apple are posibilitatea si probabil va face un apel impotriva deciziei, insa daca nu plateste suma initiala, risca sa fie amendata cu inca 1.030.000 de dolari, asa ca va fi interesant de vazut ce se va intampla. In aceeasi masura va fi interesant de vazut daca autoritatile europene vor lua act de curajul taiwanezilor si vor amenda Apple intr-o maniera similara.