Sony si LG abandoneaza PC-urile in favoarea terminalelor mobile

  In cursul zilei de ieri compania Sony a anuntat oficial planurile de a vinde divizia care produce PC-uri, dar si brand-ul Vaio, totul intr-o tentativa de a se concentra pe fabricarea de terminale mobile si castigarea de profit. In cursul acestei zile cei de la LG le-au urmat exemplul si au anuntat ca iau in considerare posibilitatea de a instraina divizia care produce calculatoare desktop, mentinand totusi diviziile care produc laptop-uri standard si laptop-uri care au ecrane tactile incorporate.

And how profitable are Macs? Apple doesn’t break out the figure for Mac profitability. But Horace Dediu of the Asymco consultancy reckons there’s a good-enough rule of thumb: assume that Macs have an 18.9% profit margin, which fits well enough with its historical operating margins. That metric gives a hardware per-PC profit which has dropped from $241 to $232 – an erosion, certainly, but a margin that Windows PC makers would kill for: it’s more than 10 times greater than their per-PC profit.

  Ambele companii doresc sa isi concentreze eforturile pe dezvoltarea de tablete si smartphone-urile, acestea fiind de cativa ani pe crestere constanta, o crestere care pare sa nu se mai opreasca. Desi par radicale si total neasteptate, deciziile celor doua companii ar putea fi doar primele, deoarece profitul mediu al producatorilor de PC-uri a scazut la doar 24$ in cursul anului 2013, insa aceasta cifra nu se aplica si celor de la Apple, care au inregistrat vanzari sustinute in ultimele luni de zile, avand chiar o crestere sanatoasa in Q4 2013.

  Avand o marja de profit de 18.9% din pretul fiecarui Mac, cei de la Apple pot castiga si de pana la 10 ori mai mult decat un producator de PC-uri, un functie de produsul pe care il vand. Practic Apple ramane singura companie care ramane neafectata de scaderea dramatica a vanzarilor de PC-uri, insa ramane de vazut daca acest trend va continua.