Ti-a furat cineva iPhone-ul sau tableta iPad? Nu-i nimic! Politia Romania va sta cu mainile in san chiar daca o localizezi!

  Am scris pe acest blog destule articole in care Find My iPhone a ajutat politia din diverse tari sa localizeze iDevice-uri furate, sa faca perchezitii, sa aresteze hoti, etc si etc. Daca in alte tari sistemul Find My iPhone este o adevarata unealta pentru politia care incearca sa ajute cetatenii sa-si recupereze produsele furate, in Romania el nu are absolut nicio valoare, in baza legislatiei noasre. In discutie va aduc cazul unui cititor al iDevice.ro al carui tableta iPad a fost furata din casa, localizata cu ajutorul Find My iPhone, insa lasata la hoti de catre politie.

Când am venit acasă am găsit casa răvăşită. După câteva minute mi-am dat seama că tableta a dispărut. Cu ajutorul unei aplicaţii am găsit imediat unde se află bunul furat. Oamenii legii mi-au spus că nu pot folosi informaţia… Dispozitivul mi-a localizat şi casa unde este tableta acum. Nu mă surpinde reacţia autorităţilor, dar eu am găsit Ipad-ul după o oră. Alţi oameni au murit după şapte ore negăsiţi. Cred că se puteau găsit victimele accidentului aviatic. Se putea folosi tehnologia şi în cazul lor. Şi ei au avut telefoane mai performante.

  Practic politia romana sustine ca este legata de maini si nu poate efectua o perchezitie a domiciliului hotului, desi i se cunoaste locatia, deoarece legea nu ii permite acest lucru. Din pacate in lipsa unei cercetari penale si a unui mandat judecatoresc, perchizitia domiciliara nu se poate dispune, iar din nefericire Romania mai are multe de invatat de la tarile civilizate din acest punct de vedere. Daca in SUA, Australia si alte tari cetatenii de buna credinta pot fi aparati eficient de catre politie, atunci poate si in Romania politia va fi capabila sa faca acelasi lucru.

Partea vătămată a depus la dosar un document care atestă existenţa unei zone din care emite dispozitivul respectiv, însă acest document nu are valoare in instanţă. Nu a fost obţinut cu ajutorul unor mijloace omologate. Percheziţia domiciliară se face în baza unui mandat emis de către judecător la solicitarea procurorului după începerea urmării penale.

In concluzie, Find My iPhone nu te ajuta in Romania decat daca ai norocul sa dai peste niste oameni luminati care ar si sa te localizeze daca te-ai pierdut sau te-ai ratacit, altfel este complet inutil.