Apple si “declinul” din ultimii doi ani sub conducerea lui Tim Cook

  O recent lansata carte numita Haunted Empire: Apple After Steve Jobs prezinta Apple ca o companie in declin dupa decesul lui Steve Jobs, o companie care nu mai inoveaza si care, conform autorului, ar fi aproape de a intra in faliment, insa realitatea este cu totul alta. Fara a intra in detalii privind situatia financiara a Apple, cartea il critica pe Tim Cook pentru modul in care a condus Apple dupa decesul lui Steve Jobs, insa daca este sa analizam evolutia financiara a celor din Cupertino, Tim Cook a reusit sa faca “minuni”.

  In ultimii doi ani de zile incasarile Apple au crescut cu 58% si profitul a crescut cu 40%, asta in conditiile in care Google a avut parte de o crestere a profitului de doar 25% si vorbim despre una dintre principalele competitoare ale Apple. Mergand mai departe, Apple a incasat in Q4 2013 intre 76% si 87% din profitul intregii industrii a producatorilor de smartphone-uri, iar asta in conditiile in care vanzarile anuale de smartphone-uri nu au crescut la fel de mult precum in perioada in care Steve Jobs conducea compania.

  Practic, privind compania Apple doar din punct de vedere economic, ea o duce extrem de bine si nu pare sa aiba probleme in perioada imediat urmatoare din acest punct de vedere. Totusi, chiar daca din punct de vedere financiar Apple o duce grozav, din pacate in ceea ce priveste inovarea si lansarea de produse extraordinare, lucrurile nu sunt la fel de bune. Din pacate Apple nu a reusit sa aduca pe piata un produs la fel de inovator precum iPod-ul, iPhone-ul sau tableta iPad, insa se spera ca iWatch-ul va rezolva aceasta problema.

  Momentan putem spune ca Apple a avut o evolutie foarte buna din anumite pucnte de vedere si relativ buna din atele, insa daca este sa dam crezare zvonurilor care sugerau faptul ca produsele lansate in acesti 2 ani au fost dezvoltate in vreme lui Jobs, atunci probabil abia incepand din 2014 vom vedea de ce este intr-adevar Tim Cook in stare.

15 COMENTARII

  1. Din punct de vedere al inovatiei cumva Mac Pro a fost sau se poate trece pe aceasta lista. Din pacate multi vad inovatia ori din punct de vedere al vanzarilor si aici Mac Pro nu poate sa fie inclus datorita pretului, sau inovatia mai este vazuta sub forma de o alta categorie de produse. Din punctul meu de vedere ar trebui vazuta ca acel boom dupa care pur si simplu restul producatorilor il copiaza.

  2. Steve Jobs a fost in idealist cu o imaginație bogata, iar de pe urma acestora au venit si banii. Acesta a investit mult in imaginație si in creativitate. Din păcate, pentru marile corporatii nu suntem decat niște robotei care executa si care nu sunt capabili sa creeze. In maxim 2 ani lucrurile se vor agrava in cazul in care Apple va continua pe aceasta linie. Apple nu mai poate crea atat timp cat se gândește doar la profit. Daca acesta ar rămâne pe locul secund, iar pe primul loc va reveni inovația si dezvoltarea de lucruri noi, cred ca ar avea mult mai mult de câștigat.
    E doar o părere.

  3. Pt mine inovatia nu inseamna o categorie anume de pret sau de produs. Este pur si simplu ceva care vor pune si restul in produsele lor dupa 1 an sau dupa 10 ani pentru ca este necesar.

    Prima masina cu airbaguri a fost S classe si a fost o inovatie chiar daca s classe are un anume pret fata de restul. Mac pro la fel dar din pacate in produse IT Apple nu are competitie ei inca cred in a avea cele mai bune produse de la design exterior/interior performante/software si sper sa ramana asa.

  4. Ce ma doare pe mine (un Fan Apple) că Tim e Gay.. Si duce Apple Step by Step in cădere…. 🙁 vrea NU vrea Apple o să Piardă din Clienți din Cauza lui..((JEGOS))

  5. e in declin apple. uitati-va pe orice bursa online cu istoric gen yahoo finance si o sa vedeti ca au fost pe val in 2009 si 10 … cam atat, in vremea 3, 3Gs si 4. Ceea ce inseamna ca atunci a fost revolutionar iar acum nu mai e . Simplu. Prea multe device uri pe an si prea putin intervenit la ele pentru ca sa merite sa le cumperi.

  6. nu naveta spatiala ? da sa aiba de toate pe el ca la samsung ca de asta am lasat ip si mi am cumparat S4 usor in mina ecran generos bateria mai mare si se misca mai bine eu sunt multumit !!!

  7. Maricel…poate mana.. Nu mina ca nu suntem mineri. E de la samsung. Nu vrem sa fim rai. Dar daca ai lăsat iPhone – ul ( cred ca 2G-ul întrucât te vaiți de cum se misca) , lasa-ne si pe noi si pe idevice.ro si stai pe altceva..cu samsung

  8. inovatie ??? nu o sa mai vedem noi la apple !!(desi eu ,inca sper sa ma insel )
    financiar stau bine ,inca se mai vand produsele lor , dar declinul apare in 2-3 ani !

    Daca nu au mai pus accent pe aspect, trebuia sa umble puternic la sistemul de operare ,nu sa arunce pe piata un IOS 7 de tot rasul .Care in loc sa ajute terminalele, le-a bagat in toate boalele.
    Cei care le tin pe masa doar sa arate ca au iphone si cei care-l folosesc doar sa stea pe FB nu o sa inteleaga.

    raportul calitate/pret nu se mai reflecta in terminalele apple

    Acuma se vinde BRANDUL !!